Artist celebru dat pe mana DNA si demis din functia de director la stat

3732

@ Miercuri 19 septembrie .a.c plenul Consiliului Judetean Iasi va dezbate demiterea din functie cel putin pentru o perioada de timp a pictorului Traian Mocanu cel care conduce Scoala Populara de Arta ”Titel Popovici” @ Motivul demiterii este dat de faptul ca Traian Mocanu este urmarit penal pentru savarsirea unor infractiuni de fals si uz de fals @ Cu ajutorul unor acte false pictorul si-ar fi insusit banii destinati organizarii unor festivaluri

Plenul Consiliului Judetean Iasi va discuta astazi, propunerea de demitere din functia de director al Scolii Populare de Arta ”Titel Popovici”, a pictorului Traian Mocanu. Propunerea vine din partea presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa si este motivata de faptul ca Traian Mocanu este urmarit penal pentru savarsirea unor infractiuni de e „fals material in inscrisuri oficiale”, „fals intelectual”, „participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual”. Sesizarea penala a fost facuta chiar de Consiliul Judetean Iasi in urma unui control efectuat la Scoala Populara de Arta de serviciul de audit al administratiei judetene. ”In perioada 11.10.2017 — 27.10.2017, Biroul Control si Indrumare la Unitatile din Subordinea Consiliului Judetean Iasi a desfasurat o actiune de control la institutia publica de cultura, care a vizat perioada 01.01.2014 — 30.06.2017, in urma careia a fost intocmit raportul de control nr. 31305/08.11.2017.

Conform recomandarilor formulate in Raportul de control mentionat, Judetul Iasi
Consiliul Judetean Iasi a formulat Plangerea penala nr. 33594/28.11.2017, prin care se solicita Directiei Nationale Anticoruptie verificarea aspectelor sesizate prin Raportul de control nr.31305/08.11.2017. Ca urmare DNA Iasi a comunicat ordonanta nr. din 15.12.2017 pronuntata de in dosarul 141/P/2017, prin care se dispune declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi cu privire la comiterea infractiunilor de „fals material in inscrisuri oficiale”, „fals intelectual”, „participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual”, se arata in motivarea proiectului de hotarare prin care se propune demiterea lui Traian Mocanu.
Artistul detine functia de director al Scolii Populare de Arta din data de 21 ianuarie 2015.

A bagat in buzunare banii de fetivaluri

Potrivit unor surse auditorii Consiliului Judetean au descoperit faptul ca Traian Mocanu ar fi bagat in buzunare banii alocati organizarii unor festivaluri. Sumele erau alocate pentru angajarea unor artisti din exterior. Mocanu nu i-a angajat si a organizat festivalurile cu proprii angajati, artistii Scolii Populare. Traian Mocanu nu i-a platit suplimentar pe artistii sai si a bagat banii in buzunar. Pentru a lua banii Traian Mocanu si-a pus salariatii sa semneze in fals ca ar fi incasat la fiecare festival niste sume de bani. Prejudiciul estimat de auditori este de circa 302.614 lei, bani incasati dupa derularea a zece festivaluri de acest gen. Unul din ele a fost „Blues pentru Iasi”- editia a V-a, derulat in anul 2014. Un alt festival unde s-au scurs bani a fost cel dedicat lui Titel Popovici, ajuns la editia a doua.

Cine este Traian Mocanu

Traian Mocanu este pictor, poet si eseist, s-a nascut in anul 1954 si a absolvit Institutul de Arte Plastice Bucuresti. Mocanu si-a expus picturile in nenumarate expozitii organizate in tara si strainatate. Pana in anul 2015 cand a devenit director al Scolii Populare de Arta, Traian Mocanu a fost consilier la Directia de Cultura Iasi. Traian Mocanu este in prezent unul dintre cei mai apreciati pictori ieseni.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.