Mai rău ca la Ferma Dacilor. Restaurantul Cimpoeșu din Iași funcționa ca o bombă cu ceas. Lista ilegaliților descoperite de ISC

4624
Popas la Cimpoesu si Marius Cimpoeșu
Popas la Cimpoesu si Marius Cimpoeșu

@ Un control efectuat recent de Inspectoratul de Stat în Construcții la Popasul Cimpoeșu a scos la iveală toate ilegalitățile @ În primul rând restaurantul funcționa într-o clădire autorizată ca și ‘’anexă agricolă provizorie’’ adică grajd sau magazie de cereale @ Mai mult decât atât clădirea este construită parțial pe domeniul public iar primarul comunei Mircești, Leon Bălteanu trebuie să o demoleze @ ‘’Voi cerceta amănunțit situația și voi lua toate măsurile’’, promite fără convingere Leon Bălteanu

Dacă restaurantul lui Cimpoeșu ar fi luat foc și ar fi murit oameni ca la Ferma Dacilor ar fi urmat cel mai probabil un val de arestări ca-n Prahova. Asta deoarece, după ce restaurantul a fost închis de Pompieri pentru lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu a fost efectuat un control și de către Inspectoratul de Stat în Construcții care a scos la lumină un șir lung de ilegalități. Astfel, restaurantul a funcționat într-o clădire care a fost autorizată ca și grajd sau magazie de cereale, fiind vorba de o construcție provizorie. Pentru această clădire a fost emisă de către comuna Mircești autorizația de construire nr. 5 din 27.03 2019  pentru  „Anexă exploatație agricolă construcție cu caracter provizoriu’’. Deci, niciodată Cimpoeșu nu a deținut o autorizație pentru amenajarea unui restaurant Primăria comunei Mircești i-a eliberat autorizația de funcționare în baza căreia acesta a funcționat nestingherit ani de zile. Un abuz în serviciu evident săvârșit de primarul Leon Bălteanu. O altă ilegalitate gravă se referă la faptul că o parte din restaurant este construit pe domeniul public al comunei Mircești. ‘’ Nu a fost respectat amplasamentul clădirii propuse, aceasta fiind realizată parțial pe islazul comunal al comunei Mircești, aflat în partea de nord față de terenul deținut de investitor’’, se arată în raportul ISC. . De asemenea tot pe pășunea comunală a fost amenajat locul de joacă pentru copii, amenajare ce deservește de asemenea restaurantul. Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor în construcții îi cere primarului să demoleze clădirile construite ilegal pe domeniul public.

De asemenea ISC a mai constatat că nu a fost respectată forma în plan a clădirii proiectate, dimensiunile acesteia si nici compartimentarea interioară. Parcarea și accesul din drumul național nu au fost autorizate.

Popasul Cimpoesu
Popasul Cimpoesu

Va fi demolat restaurantul? Primarul: ‘’O să analizez’’

Legea îi permite primarului să demoleze construcțiile ilegale, fără autorizație de demolare și să-i trimită lui Cimpoeșu factura cu cheltuielile efectuate pentru desființarea construcțiilor.’’ Prin excepţie de la prevederile art. 32, construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, cât şi construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de autoritatea administraţiei publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului’’, se arată la articolul 33 din Legea nr.50/1991. Întrebat dacă va aplica Legea și în cazul lui Cimpoeșu, adică va demara procedurile pentru demolarea clădirii Leon Bălteanu a dat un răspuns neconvigător. ‘’Voi cerceta amănunțit situația și voi lua toate măsurile’’, promite fără convingere Leon Bălteanu. Era firesc să-l întrebăm asta având în vedere că în cazul unei ferme amenajata în vecinătatea restaurantului lui Cimpoeșu, Leon Bălteanu a demarat procedurile de demolare. Asta în condițiile în care proprietarul fermei respective Daniela Rediu are șanse mai mari să intre în legalitate. Astfel, în timp ce Marius Cimpoeșu și-a amenajat restaurantul pe terenul primăriei fără să aiba un contract pe suprafață cu Consiliul Local, Daniela Rediu deține un contract de concesiune. În cazul Danielei Rediu pentru un gard amenajat fără autorizație Leon Bălteanu a aplicat o amendă de 10.000 lei și a dispus demolare.

Disperarea lui Bălteanu din Consiliul Local

De fapt, Leon Bălteanu nu va aplica niciodată prevederile privind demolarea în cazul lui Cimpoeșu. Există suficienți martori care pot depune mărturie că Bălteanu petrecerea cu mese îmbelșugate la restaurantul lui Cimpoeșu și nu achita nici un leu pentru consumație. Am atașat mai jos două videoclipuri din ședința Consiliului Local care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Se poate vedea din filmări disperarea lui Bălteanu de a-i convinge pe consilieri să voteze concesionarea a 1.500 mp teren situat în jurul restaurantului lui Cimpoeșu. Este terenul pe care afaceristul a construit ilegal. Problema este că mulți dintre consilieri își dau seama că acest șir de ilegalități pot atrage o anchetă DNA sau DGA și nu vor să-și riște libertarea pentru a-l ajuta pe Bălteanu să-l rezolve pe Cimpoeșu.

Restaurantele lui Cimpoeșu un caz ‘’Ferma Dacilor’’ tras la indigo. Clădiri ilegale aprobate de primari

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.