Model de dezvoltare la Valea Lupului. Primăria a ridicat de la zero o școală și o grădiniță

1430
Liviu Dulgheru si scoala Valea Lupului
Liviu Dulgheru si scoala Valea Lupului

@ Strategia de dezvoltare a noului primar liberal al comunei Valea Lupului, liberalul Liviu Dulgheru pune pe primul Educația @ Recent au fost finalizate lucrările de construire a unei școli gimnazile și a unei grădinițe noi în Valea Lupului @ Valoarea investițiilor s-a ridicat la circa 1,5 milioane euro @ ‘’Sunt un susținător al Educației. Datoria noastră, ca primărie, să creăm condiții, să le arătăm oamenilor că nu e nicio diferență între a învăța aici, în Valea Lupului să învața în municipiu’’, a declarat Liviu Dulgheru, primarul comunei

Deși este la primul mandat de primar al comunei Valea Lupului, tânărul liberal Liviu Dulgheru a reușit să ducă la capăt mai multe proiecte decât alți edili care sunt cu state vechi în administrație. De profesie medic veterinar Liviu Dulgheru a pus în primul rând accentul pe dezvoltarea infrastructurii de Educație din comuna Valea Lupului iar eforturile făcute în acest sens s-au materializat prin finalizarea lucrărilor la două obiective noi, o școală și o grădiniță. Astfel, Primăria Valea Lupului a investit suma de 3.597.608  lei în realizarea unei școli gimnaziale cu 7 săli de clase pentru cel puțin 200 de elevi. Proiectul școlii este inedit, nemaiîntâlnit în județul Iași. Astfel, fiecare sală de clasă va avea curte proprie pentru pauzele de recreere acordate elevilor și profesorilor, școala este prevazuta cu spatii verzi si spatii pentru parcare. Lucrările au demarat la începutul anului acesta iar obiectivul va fi în curând recepționat. Primăria a făcut deja demersuri pentru dotarea cu mobilier, calculatoare și electronice. Elevii școlii vor beneficia și de terenul de sport aflat în proximitatea școlii, ale cărui lucrari se vor recepționa până la sfarșitul anului.

Grădiniță din fonduri europene

Grădinița a fost amenajată cu fonduri europene în baza unui contract cu finanțare europeană semnat cu Agenția pentru Finanșarea Investițiilor Rurale (AFIR) în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Valoarea totală a investiției a fost de 3.625.420,45 lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile a fost de 1.795.573,93 lei. Unitatea de învățământ are o capacitate pentru 120 copii preșcolari cu 5 săli de clasă cu toate dotările. Fiecare grupă de copii are sală de clasă, vestiar, baie etc. În promixitatea gradinitei primăria a amenajat in 2021  un loc de joacă pentru copii precum si un teren de sport multifunctional.

Demersuri pentru înființarea unui liceu. ‘’Fără Educație nu există viitor’’

De asemenea, recent primarul Liviu Dulgheru a început demersurile pentru înființarea unui liceu în Valea Lupului. Proiectul a primit deja avizul Inspectoratului Școlar Județean. ‘’Fără educație nu există viitor. Și nu e clișeu când spun asta. Ce oportunități poate avea un om fără carte? Puține sau spre niciuna. Școala deschide mintea, te face să fii curios, sa vrei să știi mai multe, să fii bun într-un domeniu. Școala te formează ca om. De aceea, profesorii au o mare responsabilitate. Ei au datoria de a forma caractere, oameni buni și pregătiți să facă față provocărilor din viață! Insist să avem investiții în educație. România înregistrează o rată a abandonului școlar foarte mare. Prea mare pentru un stat care e membru UE. Avem nevoie de investiții în educație ca să putem oferi condiții de  studiu ca în afară. Mai ales în mediul rural, acolo unde sunt mai mulți factori care îi fac pe copii să renunțe la școală. Asta e realitatea, din păcate. Eu cred în cadre didactice bine pregătite, care înțeleg că a fi educator, învățător sau profesor e o vocație. Au în mâini viitorul! ‘’Sunt un susținător al educației. În acești doi ani de când sunt primar am căutat să găsesc soluții pentru a oferi celor din Valea Lupului acces la educație de calitate. Suntem o comună cu multe familii de tineri. Acestea au copii. Dacă ar avea garanția că în Valea Lupului se face carte pe bune, sigur că a-și inscrie copilul la unitățile de învățământ de la noi ar fi prima opțiune. Aici e datoria noastră, ca primărie, să creăm condiții, să le arătăm oamenilor că nu e nicio diferență între a învăța aici, în Valea Lupului să învața în municipiu’’, a declarat Liviu Dulgheru, primarul comunei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.