Mogulul Gruia Stoica, ”inhatat” din nou de Fisc. Gaura de 5 milioane euro

4335
Gruia Stoica are iar probleme cu Fiscul
Gruia Stoica are de returnat 5 milioane euro

@ In urma unui control efectuat de Ministerul de Finante la Electroputere VFU Pascani s-a stabilit ca  firma controlata de Gruia Stoica trebuia sa  returneze statului nici mai mult nici mai putin decat 5 milioane euro @ Suma reprezinta fonduri nerambursabile primite de Electroputere VFU printr-o schema de ajutor de stat dar firma lui Gruia Stoica trebuia sa-i dea inapoi deoarece nu a respectat planul de afaceri

Gruia Stoica, afaceristul supranumit Regele Cailor Ferate, judecat la Iasi pentru evaziune fiscala (vezi aici detalii din dosar) are din nou probleme cu Fiscul. Si de aceasta data statul roman ii cere lui Gruia Stoica sa returneze  o suma foarte mare adica nici mai mult nici mai putin decat 5 milioane euro. Suma trebuie platita de Electroputere VFU Pascani (una din societatile din holdingul Grampet controlat de Gruia Stoica ) care a fost supusa unui control de catre Ministerul de Finante la sfarsitul anului trecut. Mai exact, Fiscul a verificat modul in care Electroputere Pascani a folosit  niste fonduri nerambursabile obtinute de la statul roman printr-o schema de ajutor de stat instituita prin HG nr.1680/2008. La sfarsitul controlului pentru ca ”societatea nu a respectat dispozițiile exprese ale acordului pentru finanțare  incheiat la data de 24.08.2010”, Ministerul de Finante a dispus ca Electroputere Pascani sa returneze statului  suma  de 21.118.823,53 lei ”debit principal si dobanda”, adica suma primita sub forma de ajutor de stat si penalitati.

Cu alte cuvinte Electroputere VFU Pascani preluata de Gruia Stoica inca din anul 2004 nu a respectat planul de afaceri in baza caruia a obtinut finantarea nerambursabila de la stat. Sa precizam ca printre conditiile de baza impuse de stat  prin aceste planuri de afaceri se refera la crearea unui numar de locuri de munca, mentinerea unui nivel al productiei etc. Gruia Stoica nu a  respectat acordul incheiat cu statul dar nici nu vrea sa dea banii inapoi.

Nemultumit ca  nu a capusat suficient statul

In aceasta perioafa avocatii lui Gruia Stoica incearca sa  anuleze actul de control intocmit de Ministerul de Finante si implicit sa opreasca executarea silita demarata deja pentru recuperarea banilor. Culmea, Gruia Stoica a transmis instantelor iesene prin intermediul avocatilor sai ca Electroputere VFU Pascani nu a respectat planul de afaceri asumat in 2010 deoarece CFR Calatori nu a mai cumparat suficienta ”marfa” de la el. Sa precizam ca Electroputere Pascani produce vehicule feroviare si subansamble. ”Proiectul s-a bazat pe un program de cumparare din partea principalului cumparator din Romania, CFR Calatori, astfel incat la acest moment, Statul, prin Ministerul Finanțelor, iși invoca culpa aceluiași stat care prin Ministerul Transporturilor nu a aprobat venituri la bugetul de stat pentru CFR Calatori, pentru a fi achiziționat materialul rulant produs de catre societate, ca urmare a acordului de finanțare”, sustine Electroputere Pascani.

Sa reamintim ca la Tribunalul Iasi, Gruia Stoica si fratii sai sunt judecati pentru o frauda de 2 milioane euro iar printre firmele implicate se numara SC GFR SA si SC GFR-TVM SA etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.