Parchetul European, descinderi în forţă: 3 suspecţi de fraudă, duşi cu propunere de arestare!

2081
Petronela Stefan
Petronela Stefan

@ Trei suspecţi de fraudă cu fonduri europene au fost lăsaţi în libertate recent de magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi @ Totuşi, procurorii din cadrul Parchetului European au contestat decizia @ Urmează ca instanţa superioară să decidă ce se va întâmpla în continuare cu Cătălin Cristea, Petronela Ştefan şi Tereza Grigoraş

 

Trei suspecţi de fraudă cu fonduri europene au fost lăsaţi în libertate recent de magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi.

În schimb, judecătorii ieşeni au decis punerea sub control judiciar a lui Cătălin Cristea, Petronela Ştefan şi Tereza Grigoraş. Însă procurorii din cadrul Parchetului European au contestat decizia.

Petronela Stefan, patroana firmei Inovexpert
Petronela Stefan, patroana firmei Inovexpert

Suspecţi de fraudă cu fonduri europene, lăsaţi în libertate la Iaşi!

 

Acum, urmează ca magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi să decidă ce se va întâmpla în continuare.

„A fost respinsă propunerea de arestare preventivă, fiind luată măsura controlului judiciar pentru 30 de zile, dar decizia a fost contestată. Instanţa a dispus o soluţie echilibrată, având în vedere că dosarul se află în cercetări de multă vreme, iar în cauză nu au fost dispuse măsuri preventive până la data preluării dosarului de procurorul delegat european. Consider că măsura controlului judiciar e o soluţie de compromis, în condiţiile în care am cerut să nu fie luată vreo măsură preventivă în cazulş clienţilor mei, ce au dat dovadă de bună credinţă şi nu au influenţat în vreun fel ancheta”, a declarat ieri avocata Sandra Grădinaru, cea care îi reprezintă pe unii dintre inculpaţii din acest caz.

Cătălin Cristea, Petronela Ştefan şi Tereza Grigoraş au intrat recent în vizorul Parchetului European. Aceştia sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

Săltaţi din Bacău în urma unor percheziţii

 

Săptămâna trecută, procurorii Biroului Teritorial Iași ai Parchetului European și zeci de polițiști au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional suspectat că ar fi fraudat fonduri importante. Aşadar, Biroul Teritorial Iași a desfășurat în Bacău o operațiune împotriva unui grup infracțional suspectat că a fraudat 1,6 milioane de euro din fonduri europene și naționale, fonduri destinate promovării angajărilor.

Au fost percheziționate 13 case din județul Bacău, inclusiv sediul unei firme. Astfel, 12 persoane au fost duse la audieri. Potrivit anchetatorilor, investigația a fost începută în decembrie 2021 și preluată ulterior de către Parchetul European. Procurorii au descoperit că cei 12 suspecți ar fi înființat, începând din 2019, 7 societăți comerciale fictive pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene și naționale nerambursabile destinate la calificarea persoanelor fără loc de muncă. Activitățile infracționale s-ar fi derulat în perioada 2019-2022.

Suspecții, în calitate de administratori în drept sau în fapt ai mai multor societăți comerciale, ar fi obținut în mod fraudulos fonduri în valoare de 1,6 milioane de euro, dintre care 85% fonduri europene nerambursabile.

 

Procurorii: acte fictive şi activităţi care nu au avut loc

 

Oamenii legii au spus că, pentru a-și atinge ținta, suspecții ar fi întocmit și au depus documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu scopul de a primi subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire. În mod concret, cei 12 suspecți ar fi certificat faptul că 197 de persoane beneficiare ale fondurilor erau persoane fără locuri de muncă, potrivit condițiilor de acordare a banilor.

Anchetatorii afirmă că, în realitate, în multe cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele în mod formal, pentru a putea fi reangajate.

În alte zeci de cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu ar fi îndeplinit cerințele stipulate pentru acordarea subvențiilor. Mai mult, suspecții ar fi depus și unele acte false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de formare, care, conform procurorilor, în fapt nu ar fi avut loc.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.