Mostenitorul Castelului Bran judecat la Iasi pentru distrugere. Un Habsburg in boxa acuzatilor

2267
Dominic de Habsburg
Dominic de Habsburg

@ Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi l-a trimis in judecata pe Lothringen Dominic de Habsburg pentru distrugerea Conacului Poieni din comuna Schitu Duca @ Dominic de Habsburg este nepotul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria

Lothringen Dominic de Habsburg, cunoscut si ca Dominic de Habsburg, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a fost trimis in judecata la Iasi (vezi aici) pentru savarsirea infractiunii de distrugere. Asta deoarece procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria l-au gasit vinovat de distrugerea Conacului Poieni, proprietate care a facut parte din domeniile regale de la Iasi. Acesta este acuzat ca, dupa ce i s-a retrocedat proprietatea in anul 2008, in calitate de mostenitor regal nu a luat masuri de restaurare si intretinere si nici nu a pazit edificiul. Asta in conditiile in care Conacul Poieni era monument istoric. Nefiind pazit, conacul a fost distrus de localnicii care au furat caramida si celelalte materiale de constructii. ‘’Inculpatul nu a luat masurile necesare pentru conservarea si intretinerea acestui imobil ceea ce a dus la degradarea si distrugerea imobilului’’, a spus Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. Sa precizam ca plangerea penala a fost facuta de Directia pentru Cultura Iasi.

‘’Nu s-a platit nici impozitul’’

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca, a confirmat faptul ca familia regala a abandonat proprietatea de la Poieni imediat dupa retrocedare. ‘’Proprietatea le-a fost retrocedata de Consiliul Judetean. Dupa aceea nici macar nu au venit cu actele de proprietate la primarie sa se inregistreze la impozite. Noi i-am notificat sa se prezinte sis a achite, in caz contrar ne vom adresa Justitiei. Dupa retrocedare nu a fost pazit de nimeni si de aceea s-a distrus’’, a spus Mihai Mihalache.

Domeniul Principesei Ileana

Pe o suprafata de 4,4 hectare, la Poieni se aflau patru corpuri de cladire care au apartinut Principesei Ileana a Romaniei, fiica Regelui Ferdinand. Confiscate de comunisti dupa 1947, cladirile – amplasate intr-un cadru natural spectaculos, la marginea unei paduri ce se intinde pe sute de hectare au ajuns in proprietatea Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iasi, care a amenajat aici o sectie exterioara a institutiei. In 2008, imobilele au fost retrocedate urmasilor Ilenei, arhiducele de Austria, Dominic von Habsburg-Lothringen. Acesta a mostenit si Castelul Bran.

Cine este Dominic de Habsburg

Dominic de Habsburg este fiul arhiducelui Anton de Habsburg și al Principesei Ileana a Romaniei. Ca membru al liniei Habsburg-Lorena din Casa de Habsburg a moștenit titlurile de arhiduce al Austriei și mare duce de Toscana. Dominic de Habsburg este arhitect de profesie si locuieste la New York, administrand Castelul Bran printr-o companie din Romania.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.