Primărie pe persoană fizică: primarul și-a angajat nevasta, secretarul fiica

3621
Iosif Andries-secretar Halaucesti si Iosif Anton fost primar
Iosif Andries-secretar Halaucesti si Iosif Anton fost primar

@ Primăria comunei Hălăucești, județul Iași a fost confiscată de o gașcă de neamuri @ Fostul primar Iosif Anton și-a pierdut functia pentru ca și-a angajat nevasta la primarie @ Agentia Nationala de Integritate a anuntat ieri ca si secretarul Iulian Andrieș își va pierde funcția deoarece și-a angajat fiica pe un post de consilier juridic, tot la Primăria Hălăucești

Primăria comunei Hălăucești din județul Iași a fost confiscata de o gașca de neamuri, a fost trecuta pe persoane fizica. Concursurile de angajare sunt de forma, posturile sunt ocupate de neamuri. Fostul primar, Iosif Anton care și-a pierdut scaunul dupa ce Agenția Nationala de Integritate a constatat ca s-a aflat in conflict de interese nu a renunțat la ciolan, a fost angajat pe un post de consilier personal al actualului primar Petru Burbulea. Si secretarul comunei, Iulian Andrieș își va pierde functia dupa ce Agenția Naționala de Integritate a constatat că acesta s-a aflat in incompatibilitate. Asta deoarece Iulian Andrieș si-a angajat fiica la primarie, intr-un compartiment aflat in subordinea sa. Pe data de 17 decembrie 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Iosif s-a aflat in conflict de interese deoarece la data de 9 ianuarie 2013 a semnat contractul individual de munca incheiat intre Primaria comunei Halaucesti si sotia sa, precum si cererea acesteia prin care a solicitat angajarea sa ca asistent personal al unei persoane cu handicap. In aceasta calitate Maria Iosif a incasat salarii in valoare totala de 27.054 lei de la Primaria comunei Halaucesti. ANI a formulat si o plangere penala pentru infractiunea de conflict de interese. Parchetul de pe Curtea de Apel Iasi l-a scos insa pe primar de sub urmarire penala deoarece a constatat ca decizia de angajare a Mariei Iosif nu a apartinut primarului ci familiei persoanei cu handicap pentru care a fost angajata. Mihaela Omușoru a fost angajată pe un post de consilier juridic si primea ordine de la tatal sau. Mihaela Omușoru a fost angajata in perioada in care functia de primar era ocupata de Iosif Anton. „În perioada 09 noiembrie 2018 – 18 decembrie 2020, în exercitarea funcției de Secretar General (funcționar public de conducere), s-a aflat în raporturiierarhice directe cu fiica sa, consilier (funcționar public de execuție) la Compartimentul juridic și stare civilă al aparatului de specialitate al Primarului Comunei Hălăucești, încălcând astfel prevederile art. 95, alin. (1) și (3) din Legea nr. 161/2003”, se arata intr-un comunicat emis de ANI (vezi aici). Potrivit Legii, functionarilor care s-au aflat in incompatibilitate, situatie stabilita printr-un raport intocmit de ANI,  nu mai pot ocupa o functie de conducere timp de trei ani.  Deci Iulian Andrieș nu mai poate fi secretar.

Iosif Anton și-a angajat nevesta

Dupa cum spuneam mai sus, Iosif Anton a pierdut funcția de primar deoarece si-a angajat sotia la primarie. Mai multe detalii am prezentat in articolul cu titlul „Bomba! Primarul din Halaucesti demis de justitie”, publicat in data de 24 mai 2019. Pe data de 17 decembrie 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Iosif s-a aflat in conflict de interese deoarece la data de 9 ianuarie 2013 a semnat contractul individual de munca incheiat intre Primaria comunei Halaucesti si sotia sa, precum si cererea acesteia prin care a solicitat angajarea sa ca asistent personal al unei persoane cu handicap. In aceasta calitate Maria Iosif a incasat salarii in valoare totala de 27.054 lei de la Primaria comunei Halaucesti. ANI a formulat si o plangere penala pentru infractiunea de conflict de interese. Parchetul de pe Curtea de Apel Iasi l-a scos insa pe primar de sub urmarire penala deoarece a constatat ca decizia de angajare a Mariei Iosif nu a apartinut primarului ci familiei persoanei cu handicap pentru care a fost angajata.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.