Bomba! Primarul din Halaucesti demis de justitie. Iosif: „S-a prescris”

5107
Iosif Anton
Iosif Anton

@ Anton Iosif primarul comunei Halaucesti a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate care a declarat ca acesta s-a aflat in conflict de interese si prin urmare nu mai poate ocupa o functia de primar si nici nu mai poate candida cel putin 3 ani @ „Abia am primit sentinta. Urmeaza sa decidem asupra ordinului de demitere in perioada urmatoare dupa ce ne vom consulta si cu ANI”, a spus prefectul Marian Serbescu @ „Nu pierd nici o functie. La mine s-a prescris. Legea s-a schimbat”, sustine Anton Iosif

Anton Iosif primarul comunei Halaucesti, judetul Iasi are sanse foarte mari sa nu termine acest mandat. Asta deoarece, zilele trecute Anton Iosif a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (gasiti aici sentinta), procesul prin care contesta raportul Agentiei Nationala de Integritate, institutia care a constatat ca acesta s-a aflat in conflict de interese deoarece si-a angajat sotia ca asistent  personal. Potrivit Legii, primarii incompatibili sau in conflict de interese nu mai pot ocupa functii timp de trei ani si nici nu mai pot candida in aceasta perioada pentru un nou mandat. Inalta Curte a pronuntat sentinta pe 8 mai 2019 iar Prefectura judetului Iasi a fost notificata zilele trecute. „Abia am primit sentinta. Urmeaza sa decidem asupra ordinului de demitere in perioada urmatoare dupa ce ne vom consulta si cu ANI”, a spus prefectul Marian Serbescu

Iosif spune ca nu pleaca de la primarie

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Anton Iosif a declarat ca in cazul sa nu se pune probleme incetarii mandatului deoarece intre timp legislatia s-a modificat. „N-am furat nimic, fapte este precrisa Legea s-a schimbat. M-am interesat si la prefectura, nu am nici o problema. Au trecut mai mult de trei ani si s-a prescris”, a spus Anton Iosif.

Acesta se refera la faptul ca in urma cu o luna a fost modificata Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice in sensul ca ”raspunderea administrativa pentru faptele care determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate ale persoanelor aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice este inlaturata, nu mai poate fi angajata in conditiile depașirii termenului general de prescriptie de 3 ani de la data savârșirii lor”. Iosif sustine ca el si-a angajat sotia in anul 2015 deci au trecut mai mult de 3 ani si nu mai pateste nimic. Da, dar in cazul sau a fost pronuntata definitiv o sentinta care produce incetarea mandatului. „Eu nu stiu daca noua modificare legislativa se aplica si domnuluii Iosif. Oricum o sa facem o adresa la Agentia Nationala de Integritate sa intrebam”, a mai spus prefectul.

Plangerea penala s-a clasat

Pe data de 17 decembrie 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Iosif s-a aflat in conflict de interese deoarece la data de 9 ianuarie 2013 a semnat contractul individual de munca incheiat intre Primaria comunei Halaucesti si sotia sa, precum si cererea acesteia prin care a solicitat angajarea sa ca asistent personal al unei persoane cu handicap. In aceasta calitate Maria Iosif a incasat salarii in valoare totala de 27.054 lei de la Primaria comunei Halaucesti. ANI a formulat si o plangere penala pentru infractiunea de conflict de interese. Parchetul de pe Curtea de Apel Iasi l-a scos insa pe primar de sub urmarire penala deoarece a constatat ca decizia de angajare a Mariei Iosif nu a apartinut primarului ci familiei persoanei cu handicap pentru care a fost angajata.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.