Blocul ilegal de pe Arcu. Vecinii vor sa-l culce definitiv la pamant

1679
bloc Zinan - Arcu

@ Vecinii au obtinut in justitie anularea autorizatiei de construire pentru blocul din spatele Salii Vointa si acum merg mai departe @ Se solicita si anularea Planului Urbanistic Zonal in baza caruia a fost eliberata autorizatia desfiintata in instanta @ Daca si aceasta cerere va fi aprobata atunci acest bloc  construit pana la primul nivel va disparea definitiv

Blocul pe soseaua Arcu, din spatele Salii Vointa are toate sansele sa ramana la primul nivel construit si mai mult decat atat sa fie ras definitiv de pe fata pamantului. Asta deoarece dupa ce au obtinut in justitie anularea autorizatiei de construire vecinii  solicita acum anularea Planului Urbanistic Zonal in baza caruia s-a eliberat autorizatia de construire. Cererea a fost depusa de acelasi vecin care a obtinut in justitie anularea autorizatiei de construire si anume compania de panificatie AFER. Mai exact,  Afer SRL solicita in justitie anularea HCL 301/2016 de aprobare a PUZ de pe soseaua Arcu nr.8. De precizat ca PUZ pentru aceasta locatie a fost intocmit de firma Petro Grup care ulterior a vandut proiectul catre Zinan Investment Group SRL care de altfel a si inceput ridicarea blocului.

Vecinii nu au fost anuntati

Ca si in cererea prin care a obtinut anularea autorizatia in  solicitarea de anulare a PUZ, Afer invoca incalcarea unor proceduri si reglementari urbanistice. Astfel, firma arata ca nu a fost consultata si nici nu i s-a dat acordul pentru  intocmirea respectivului PUZ desi Legea  obliga la parcurgerea acestei proceduri. Aceasta a aratat ca initial, in iunie 2014, Petro Group a anuntat construirea unui bloc P+4 a cerut primele avize pentru acest proiect iar dupa un an si-a modificat cererea intocmind si PUZ pentru un bloc P+11 fara ca vecinii sa fie anuntati. Mai mult decat atat proiectul nu a fost supus dezbaterii publice nefiind nici macar publicat. Din aceste considerente dar si diin alte motive proiectul a fost respins initial de Comisia de urbanism solicitand alte avize si aprobari.

Aprobat fara avizele cerute chiar de primarie

In conditiile in care firma nu a  obtinut aceste avize si nu a fost supus dezbaterii publice proiectul a fost aprobat de Consiliul Local.  ”Fara a obtine aceste avize (cel putin asa rezulta din Hotarârea contestata), titularul PUZ propus a efectuat  modificari ale planului, dar fara a mai relua procedura de consultare publica, deși era evidenta opozitia motivata a proprietarilor din proximitate, cu nesocotirea normelor de transparenta decizionala, de informare și consultare a populatiei. Astfel, fara a se mai emite notificari de consultare, fara a se mai solicita opinia vecinilor terenului, fara a se afișa macar panoul de publicitate la amplasamentul propus (așa cum rezulta din Procesul-verbal din 13.08.2014 – Anexa nr.10 ), titularul PUZ s-a adresat din nou in mod nepublic comisiei de urbanism, intemeindu-se pe vechiul Raport de informare si consultare a publicului nr. 8980 din 27.01.2015 (care oricum este prealabil și caduc) ce preciza in mod nereal ca „nu s-au mai depus sesizari de catre vecini”‘, se arata in documentele din dosar.

De asemenea Afer a mai aratat ca nu a fost realizat un studiu de insorire in conditiile in care compania detine in zona un imobil cu  un singur nivel iar la o distanta mai mica de 7 metri de  cladirea se va construi  un bloc de cel putin 6 etaje. Cererea AFER de anulare a PUZ se judeca si in prezent la Curtea de Apel Iasi.

De ce a fost anulata autorizatia

Reamintim ca pe data de 17.10.2018 Curtea de Apel Iasi a anulat definitiv autorizatia de construire  850/04.09.2017 emisa de primarie in beneficiul Zinan pentru acest bloc. Detalii despre argumentele invocate de judecatori in favoarea deciziei de anulare a autorizatiei au fost publicate de Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul „Mafia din urbanism lovita-n plex. Justitia a anulat  autorizatia blocului de la Sala Vointa”.

S-a tinut printre altele cont de faptul ca in zona nu este o cale de acces suficient de lata si de insuficienta locurilor de parcare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.