Proiecte de dezvoltare în comuna Tomești

1223
primarul Stefan Timofte-
primarTomestiul Stefan Timofte-

@ Comuna Tomești se află într-un continuu proces de dezvoltare @ În perioada imediat următoare primarul Ștefan Timofte va implementa proiecte pentru realizarea rețelelor de utilități în toate satele și va moderniza semnificativ rețeaua de drumuri cu ajutorul unei finanțări în valoare de 5 milioane de euro @ De asemenea comuna Tomești va avea o casă de cultură în valoare de 2,5 milioane euro @ . ‘’Strategia de dezvoltare a comunei Tomești este urmărită indeaproape și respectată chiar dacă suferă modificări an de an datorită extinderii zonelor de locuințe’’, a declarat primarul Ștefan Timofte

Aflată în imediata vecinătate a municipiului Iași, comuna Tomești se dezvoltă într-un ritm mult mai alert decât  alte localități urbane din județul Iași. Ștefan Timofte, primarul liberal al comunei are de implementat in perioada urmatoare, proiecte de dezvoltare și modernizare pentru toate domeniile infrastructura, învățământ, sănătate și așa mai departe. Toate acestea sunt conturate intr-o strategie de dezvoltare pe care Ștefan Timofte o respectă cu sfințenie. ‘’Strategia de dezvoltare a comunei Tomești este urmărită indeaproape și respectată chiar dacă suferă modificări an de an datorită extinderii zonelor de locuințe. Asta deoarece am extins intravilanul, zona rezidențială și an de an se construiesc case înafara satelor. De aceea trebuie sa adaptăm strategia de dezvoltare dupa modul in care se dezvoltă comuna, incercam sa ținem pasul cu aceasta dezvoltate care ne sperie într-un fel pentru ca toți cei care vin să-și construiasca case in extravilanul extins își doresc utilități. Asta în condițiile în care noi nu am finalizat înca realizarea retelelor de utilități in vetrele satelor (apă, canalizare, gaz, drum) unde sunt construiesc case de sute de ani’’, a spus primarul Ștefan Timofte.

Vor fi modernizați 9 kilometri de drum

 

În perioada următoare comuna Tomești va implementa două proiecte importante cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții (CNI). În primul rând este vorba despre o investiție în valoare de 5 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de drumuri. ‘’Vom asfalta 9 kilometri de drum prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, din fondurile alocale calamităților, este vorba despre 5 milioane de euro drumuri pe care avem, apă, canalizare gaz deci cumva in zonele respective finalizam tot ceea ce inseamna utilitati’’, a precizat Ștefan Timofte.

De asemenea, tot cu ajutorul CNI în zona centrala din Tomești va fi construită o casă de cultură. ‘’Tot prin intermediul Companiei Naționale de Investiții vom construi o casă de cultură. Este vorba despre 2,5 milioane euro. De asemenea, lucrăm la proiectarea unui sediu de primărie nou, aici va rămâne probabil un sediu social sau poate vom redeschide școala pentru că zona de sus Tomești Deal se dezvoltă foarte tare și sunt foarte mulți copii sau va fi un centru pentru bătrâni. Vom analiza la momentul potrivit’’, a adăugat Ștefan Timofte.

Învățământul a fost întotdeauna o prioritate in Tomești

fDe cand a preluat functia de primar al comunei Tomești, Ștefan Timofte a considerat ca educatie reprezinta o prioritate si de aceea a investit permanent in acest domeniu. Pentru perioada urmatoare si-a propus printre altele sa mai construiască o creșă în Tomești. ‘’Lucrăm la un studiu de fezabilitate vrem sa construim o creșă cu trei săli de clasă lângă Școala D.D Pătrășcanu. Suntem prinși pe ordinul de ministru, pregătim terenul, avem acolo două parcele pe care trebuie să le intabulăm și să le alipim, urmează să depunem toate documentele la Ministerul Dezvoltării. Școlile in comuna Tomești sunt la standarde normale nu europene cum le spune multă lume. Am înlocuit anul acesta centrala de la școala din Goruni, o centrală care a costat 20.000 euro, centrală pe lemne si vom continua investitiile in infrastructura de educatie. De asemenea asiguram transportul copiilor la școala. Transportam copiii din satul Vladiceni catre Scoala D.D Patrașcanu, clasele 5-8 si transportul copiilor din zona Dealu Doamnei. Este un cost suplimentar pentru noi dar o facem pentru ca copiii sa aiba acces la educatie si sa fie comod pentru ei. Este foatre greu deoarece ne trebuie oamenim cheltuiala zi de zi’’, a precizat Ștefan Timofte.

Pregătiți și pentru invatamantul on-line

Scoala DD Patrascanu-Tomesti
Scoala DD Patrascanu-Tomesti

 

Edilul din Tomești a adăugat că a pregătit școlile și pentru învatamantul on-line in cazul in care situatia determinata de pandemia Covid va impune ca elevii sa invețe la domiciliu. ‘’Având in vedere situatia generata de criza Covid vreau sa precizez ca in cazul in care sa va trece din nou la invatamantul on-line, suntem pregătiti si aici avem o infrastructura pusa la punct cu laptop-uri, camere web, cu tablete. Ni s-a mai aprobat un proiect de 1 milion de euro fonduri europene, vom achizitiona, tablete si laptopuri pentru toate scolile. In felul acesta toti elevii din Tomesti vor avea tablete si procesul de invatamant se va desfasura cat se poate de normal chiar daca copiii vor fi acasa’’, a declarat Ștefan Timofte.

Tot la capitolul educatiei, comuna Tomești deruleaza si unele proiecte sociale. ‘’De asemenea am reabilitat un centru de zi unde servim masa pentru 25 de copii si îi pregătim pentru școală este vorba despre copii din familii nevoiase si cu probleme financiare. Derulam de asemenea un proiect foarte frumos cu Fundatia Corona, asiguram masa unui numar de 250 de copii timp de doi ani, masă caldă, îi pregătim pentru școala, tinem cursuri de calificare pentru părinți, de reconversie profesionala, părinții beneficiaza de o indemnizație si de transport gratis. Proiectul cuprinde si amenajarea unui parc de joaca pentru copiii de la centrul de zi, este un proiect in complementare’’, a mai spus Ștefan Timofte.

Extinderea rețelei de canalizare

extindere canalizare Tomesti si Stefan Timofte
extindere canalizare Tomesti si Stefan Timofte

La capitolul infrastructura edilitara, comuna Tomești va extinde rețeaua de canalizare in toate satele comunei. ‘’Suntem în curs de a finaliza un sector de canalizare tot cu ajutorul Ministerului Dezvoltării, prin PNDL, mai avem de montat cateva SPA-uri (statii de pompare-n.r) si vom da în folosință și această canalizare este vorba despre extindere în toate satele Vlădiceni, Goruni, Chicerea și Tomești. Mai avem de executat de canalizare pe POIM cu ApaVital, beneficiem și acolo de o finantare de 7 milioane euro. În felul acesta acoperim tragem canalizare in toate zonele dar în acele zone in care erau case acum 2-3 ani. Acum realizăm măsuratori pentru a extinde retelele de apa si canalizare prin programul Anghel Saligny pentru intravilanul extins. Respectăm și modificam strategie noastra de dezvoltare sa tinem pasul cu dezvoltarea’’, a completat Ștefan Timofte.

Extinderea rețelei de gaze

Comuna Tomești isi propune sa extinda reteaua de gaze in toate satele dar din pacate o modificare a legislatiei va ingreuna acest proces. ‘ Am așteptat extinderea de gaz metan dar legislația nu ne mai permite acum să facem extindere de gaz. S-aprobat o Hotarâre de Guvern care prevede că numai distribuitorii pot face extinderi. Numai că distribuitorii nu au bani să realizeze volumul de extinderi in functie de cereri si s-a discutat sa se modifice legislatia sa putem face noi extinderi de gaz. Anul viitor vom duce gazul metan in satul Goruni. In felul acesta toate satele vor avea si gaz metan. Așa cum spuneam urmarim indeaproape strategia de dezvoltare a comunei. Ne dorimn ca tomeștenii din toate comunele sa aiba toate utilitatile, apa, canalizare si gaz si in mare parte astfal’’, a mai adăugat Stefan Timofte.

Investiții in sanatate

Dispensar Tomesti
Dispensar Tomesti

‘’Am finalizat un dispensar în satul Vlădiceni. Acum cetățenii nu vor mai fi nevoiți să vină până la Tomești Deal la medicul de familie, se va duce medicul de familie la ei. Vom construi anul viitor un dispensar in satul Goruni si in felul acesta toate satele comunei Tomești vor avea dispensare. Medici vor merge acolo o dată de două ori pe săptămână după un anumit program stabilit. Toate cheltuielile vor fi suportate de Primăria comunei Tomești, medicul de familie trebuie doar să meargă acolo si sa fie in slujba cetățeanului’’, a declarat primarul comunei Tomești.

Investiție pentru protectia pietonilor

 

Pentru protectia pietonilor a fost realizat un trotuar de-a lungul drumului national. ‘’De asemenea finalizam un trotuar care leagă sala de sport de primarie. În felul acesta vom avea trotura de-a lungul drumului național de la intrarea până la ieșirea în comuna Tomești. Este o lucrare importanta dar de asemena si costisitoare, avem o zona cu pasarele metalice. Este lung de 1,6 kilometri, o investiție de 22 miliarde lei. Avem aici și o cofinanțare prin GAL de 190.000 euro, restul sunt bani de la buget. La sfârșitul lunii octombrie lucrarile vor fi gata’’, a spus edilul din Tomești.

Trenul metropolitan si tramvai la Tomești

In urmatorii ani tomestenii vor ajunge mult mai usor in municipiu sau in alte zone din judet. Asta deoarece vor avea acces la trenul metropolitan si la tramvai. ‘’În cursul acestei săptămâni vom adopta o Hotarare a Consiliului Local prin care ne asociem pentru extinderea retelei de tren metropolitan. Acest proiect nu ne avantajeaza foarte mult deoarece, trenul metropolitan nu trece prin apropierea satelor sau a blocurilor ca sa ne putem racorda. Noi ne asociem poate în viitor vor fi și alte investiții de care sa beneficiemn si noi. Noi lucrăm la prelungirea liniei de tramvai din rond Țuțora către rond Tomești, suntem tot timpul în legătură cu Iașul. Suntem într-o fază avansată, urmează să facem un studiu de fezabilitate, vom depune proiectul pe programul de Mobilitate Urbană. Avem toate speranțele ca și Primaria Iasi isi doreste acest lucru, deoarece nu ar rezolva numai problema Iasului si a Tomestiului ci si a celorlalte localitati. Asta deoarece s-ar degreva traficul. Locuitorii isi vor putea lasa masinile in parcare si vor putea ajunge in Iasi cu acest tramvai modern si rapid. De asemenea lucram impreauna cu Consiliul Judetean si cu Asociația Zona Metropolitană infiintarea transportului metropolitan cu autobuze. Recent am avut o discutie cu domnul primar Chirica sa urgentam lucrul acesta. Se stie foarte clar, toate intrarile din Iasi sunt aglomerate si daca am infiinta acest transport metropolitan, sa functioneze corect, curat si rapid, lumea ar prefera acest tip de transport in loc sa stea cu masina in trafic ore intregi. Trebuie sa înființăm niște trasee care să meargă de la Raducaneni pana la Valea Lupului sau Letcani, Podu Iloaie de la CUG la Mogosesti, tot ce inseamna Zona Metropolitana. Oamenii vor alege un transport in comun dacă va fi un transport civilizat, curat modern nu cu autobuze fara aer conditionat’’ , a punctat primarul din Tomești.

Aspecte legate de gestionarea gunoiului

colectare selectiva deseuri Tomesti
colectare selectiva deseuri Tomesti

Comuna Tomești colecteaza selectiv deseurile. Primarul Stefan Timofte arata ca cetatenii trebuie sa sprijine acest proces de colectare selectiva deoarece comuna va plati amenzi daca nu respecta aceste prevederi ce tin de legislatia europeana de protectie a mediului. ‘’O alta problema pe care o are comuna Tomești si toate localitatile din Romania este gestionarea gunoiului. Am realizat o monitorizare timp de 6 luni si am depistat marii generatorii de gunoi cu care an avut discutii. In continuare realizam informari sa respecte regulile de colectare selectiva a gunoiului. Platim amenzi foarte mari catre Fondul de Mediu daca nu respectam aceste reguli. Anul trecut am platit 70.000 lei pentru ca nu am selectat. Asa se intampla peste tot. Localitatile indepartate de Iasi nu scot frunzarul la poarta sau gainatul, balegarul. La Tomesti se intampla acest lucru. Celor care nu respectau aceasta regula nu le luam gunoiul si vom da si amenzi. Inca nu am aplicat amenzi. Este o munca titanica sa faci monitorizare in fiecare zi sa vezi care are tomberon cu frunzar si crengi si sa-l refuzi. In ultima vineri din luna colectam sticla’’, a incheiat Stefan Timofte.

A consemnat Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.