Revolta studenților UMF Iași împotriva șpăgilor la examene. Rețeaua intermediarilor arabi apare din nou

14273
proteste UMF Iasi
proteste UMF Iasi

@ Imediat după protestul organizat la începutul săptămânii trecute de studenții UMF Iași în fața sediului instituției de învățământ superior, viitorii medici au umplut rețelele de socializare cu postări legate de șpăgile pe care le cer profesorii pentru a promova un examen @ ‘’Catedra de Genetică ia șpagă (în sesiunea în care am dat eu doar străinii aveau 10.00), Mohora ia șpagă, catedra de Farmaco ia șpagă, 500 euro grilele’’, se arată într-o postare @ ’Duamna de la Anatomie cu 1.000 euro examenul e Sava, știu că se pot cumpăra examenele la ea’’, se arată într-o altă postare @ Interesant este că acum studenții reactivează o banuială veche a DNA Iași și anume faptul că mita se dă prin intermediari arabi la localurile aflate în apropierea UMF Iași @ ‘’Lângă UMF este un restaurant arăbesc, se numește ‘’La Scaborea’’, acolo se plătesc majoritatea examenelor, patronul restaurantului Mohamed este intermediarul dacă te recomandă cineva ești good to go’’, se arată într-o postare de pe un grup de Facebook al studenților din UMF Iași. Foarte interesant cel puțin una dintre postări vorbește despre faptul că mita ajunge la profesori prin intermediul unor cetățeni arabi, aspect investigat de DNA Iași, într-un dosar în anul 2018.

‘’Corupția generalizată la unele discipline’’, majorarea taxelor și a unor reguli de examinare și altele au scos în stradă săptămâna trecute mii de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Arătăm în ediția de astăzi însă că imediat după acest protest, studenții au prins curaj și au făcut o serie de postări legate de banii pe care trebuie să-i dea unor profesori sub formă de mită pentru  promova un examen. Aceste postări au fost efectuate pe grupuri ale studenților UMF Iași formate pe Facebook și Instagram (galerie foto atașată acestui articol). Unii au postat sub anonimat iar alții nu s-au ascuns. Se dau nume de profesori precum și banii pe care trebuie să-i achite pentru a promova examene. Foarte interesant, cel puțin una dintre postări vorbește despre faptul că mita ajunge la profesori prin intermediul unor cetățeni arabi, aspect investigat de DNA Iași, într-un dosar în anul 2018. ‘’Ar trebuie deschide dosare și dosare, făcute investigații pentru luare de mită. Eu personal am plătit examene la UMF. Eram anul I, veneam dintr-un sat nimeni nu m-a pregătit psihic pentru ce urma, pentru viața la un mare oraș. Am fost compleșit de volumul de învățat, de viața la ora, nu văzusem un tramvai niciodată, Am încercat mai multe tehnici de învățare până să găsesc una buna dar în schimbările mele am picat aproape toate examenele din anul I, nu voiam să repet anul iar cineva mi-a propus sa plătesc examenele. Nu meritam să trec anul I îmi era rușine că am plătit examenele, trebuia să pic anul și să mă descurc singur. Toate golurile lăsate au trebuit acoperite în anii următori și practic mi-am săpat groapa singur. Lângă UMF este un restaurant arăbesc, se numește ‘’La Scaborea’’, acolo se plătesc majoritatea examenelor, patronul restaurantului Mohamed este intermediarul dacă te recomandă cineva ești good to go. Când am venit să plătesc examenul mi-a spus că erau deja prea mulți care plăteau și să aștept până în restanță. Am fost întrebat de notă aș dori la examenul practic dar și la grilă. Am plătit nota 5, oricum nu aș fi vrut mai mult, îmi era rușine de mine. Practic am plătit 150 euro iar pentru grilă 200. Mohamed mi-a spus că sunt sute de studenți care plătesc, în fiecare sesiune. După ce am plătit examenul am primit un SMS cu ora și locul unde pot veni să primesc subiectele pe care le voi primi examen. Sunt dispus să dau o declarație sub anonimat dacă va fi implicată presa. Îmi cer scuze pentru studenții care au trecut prin merit. Îmi pare foarte rău’’, a postat un student pe un grup de Facebook al studenților din UMF Iași.

Mai departe prezentăm postări de pe Instagram cu privire la ‘’tarifele’’ care se prectică la examenele de la UMF Iași. ‘’Honey…Cergan ia șpagă+am fost martoră cum a crescut nota unui student când l-a întrebat iar cum îl cheamă (studentul era copil de medic), catedra de Genetică ia șpagă (în sesiunea în care am dat eu doar străinii aveau 10.00), Mohora ia șpagă, catedra de Farmaco ia șpagă, 500 euro grilele’’, se arată într-o altă postare. ‘’Duamna de la Anatomie cu 1.000 euro examenul e Sava, știu că se pot cumpăra examenele la ea dar se trece și cu învățat, venind din acest sistem deja nu mai este red flag că acceptă un prof. bani’’, se arată într-o altă postare de pe Instagram.

Mai multe detalii puteți vedea în postările pe care le-am suprins prin metoda print-screen și ulterior le-am atașat acestui articol, în galeria de mai jos.

Rețeaua arabă a mai fost în atenția DNA Iași

strada cu restaurante arabesti care duce spre UMF Iasi
strada cu restaurante arabesti care duce spre UMF Iasi

După cum spuneam mai sus, studenții vorbesc despre faptul că mita se dă prin intermediul unor cetățeni arabi iar banii se colectează în restaurntele aflate pe străduța care duce spre UMF Iași, cea care vine dinspre Sărărie și se duce spre Piața Națiunii (strada Sfântul Teodor). Acest aspect a fost investigat de DNA Iași înca din anul 2018. ‘’Prin acest mod de operare, pentru fiecare grupa de studenti si pentru fiecare examen este colectată și remisa unui cadru didactic suma minima de 15.000 euro, astfel incat in timpul unei sesiuni un cadru didactic poate colecta de la studenti prin intermediari sume cuprinse intre 50.000-100.000 euro. Aceste sume de bani se remit cadrelor didactice sau soțiilor acestora de regula în public  în zona fast-food-urilor din zona UMF Iași la barul La Fenice, sau Unirea dar de o maniera să nu atragă atenția”, se arată în ordonanță a procurorilor DNA din anul 2018.

Cercetările efectuate atunci vizau și cetățenii arabi despre care unii studenți au declarat că jucau rolul de intermediari. Potrivit informatiilor obtinute de DNA,  printre intermediari s-ar fi numarat cetateanul palestinian Agha Romeen (trimis în judecată pentru complicitate și în dosarul în care a fost acuzata de luare de mita Doina Azoicai, fostul decan de la Medicina), marocanul Mohamed Serir, cetateanul francez El Bouichar Moustapha, marocanul Mohamed Mamdouh Ali Ibrahim Daoud, libanezul Fadi Sleiman Ramadan, libanezul Zaki Monheb  Chehab, egipteanul El Agha Fawaz, palestinianul Saleh Rashid, marocanul Tellabi Amine si iordanianul Alquawasmeh Khader Ahmad Yousef. Dosarul a fost clasat însă din lipsă de probe. Nimeni nu a fost trimis în judecată. Poate că nu ar strica ca DNA Iași să iasă din somnul în care a intrat, să lase la o parte dosarele cu fermieri care au fraudat bugetul UE cu 2.000 euro (acesta este ultimul rechizitoriu al DNA Iași) și să ia pista celor spuse de studenți pentru a-și împlini pe anul acesta menirea pentru care a fost creată și anume aceea de a stârpi corupția.

Corupția din UMF Iași scoate studenții în stradă. Mega protest organizat de mediciniști

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.