Soc. Statul i-a confiscat afacerile lui Fenechiu. Fostul ministru se plange ca va ajunge muritor de foame

22170

Soc. Statul i-a confiscat afacerile lui Fenechiu. Fostul ministru se plange ca va ajunge muritor de foame

@ Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sechestrat in vederea vanzarii actiunilor pe care Relu Fenechiu le detinea la compania Fene Grup SA, cea mai cunoscuta firma a fostului ministru al Transporturilor @ Executarea silita se face in vederea recuperarii unui prejudiciu in valoare de 901.526 euro, calculat de DNA in „Dosarul Siveco”

Statul se lupta sa recupereze de la Relu Fenechiu, circa 2 milioane de euro reprezentand prejudicii calculate de DNA in dosarele de coruptie in care a fost condamnat iar fostul ministru al Transporturilor roaga autoritatile sa-l mai pasuiasca deoarece il vor aduce in situatie de a  fi muritor de foame. Astfel, in luna iulie a anului 2017, Serviciul Executari Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF a instituit sechestru pe partile sociale pe care Relu Fenechiu le detinea la SC Fene Grup SA, denumita in prezent Engeko. Aceasta este cea mai mare si mai cunoscuta companie din „grupul Fene”.

In perioada in care Fenechiu era la putere, (2008-2013)  perioada in care a ocupat si functia de ministru al Transporturilor, Fene Grup SA, companie specializata in constructii civile, avea o cifra de afaceri de peste 25 de milioane lei. Aceasta firma Fene Grup SA a fost societatea prin intermediul careia, Fenechiu a savarsit cele mai multe dintre fraudele care i se pun in carca, Afacerea Transformatorul, spagile de la Siveco etc. Acum, dupa ce Fenechiu a fost condamnat, incarcerat si apoi liberat conditionat, cifra de afaceri a scazut la maxim 2 milioane de lei pe an. Pentru ca procedurile de vanzare a terenurilor si cladirilor detinute de Fenechiu au fost suspendate o lunga perioada de  procesul de partaj voluntar deschis de sotia fostului ministru, ANAF a decis sa puna sechestru pe bunurile mobile ale acestuia (actiuni, obligatiuni, asigurari de viata etc).

Culmea, Fenechiu vrea si bani de la ANAF

Astfel, in data de 12 iunie 2017, ANAF a instituit sechestru pe actiunile pe care Fenechiu le detine la Fene Grup SA (Engeko), notificandu-l in acelasi timp ca acestea vor fi vandute prin licitatie publica.  Fenechiu a contestat la Judecatoria Iasi, masura luata de ANAF, contestatia sa fiind inregistrata in dosarul 22685/245/2017. Fenechiu a transmis in contestatia depusa prin intermediul avocatului ca dividentele pe care le obtine de la Engeko au ramas singura sa sursa de venit iar daca ramane fara actiunile respective nu va avea din ce sa traiasca. Mai mult, decat atat Fenechiu solicita sa i se plateasca de catre ANAF si cheltuielile de judecata pentru acest proces. Magistratii urmeza sa decida in luna aprilie daca vor admite contestatia lui Fenechiu. Ziarul online Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate documentele prin care ANAF a sechestrat actiunile lui Fenechiu. De precizat ca in ultimii ani Fenechiu a detinut unele parti sociale si la societatea La Rocca SRL dar potrivit informatiilor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului acestea au fost cesionate sotiei si fiului sau.

Trei dosare penale. Prejudiciu..deocamdata 2 milioane euro

Procedurile de executare  silita descrise mai sus au demarat numai intr-unul din cele 3 dosare de coruptie pe care DNA le-a deschis pe numele lui Fenechiu. Este vorba despre unul din „dosarele Siveco”, dosarul in care in data de 14.11.2016 prin sentinta penala nr. 2.622, Fenechiu a fost condamnat la 3 ani si 10 luni si la returnarea prejudiciului in valoarea de 901.526 de euro de la Relu Fenechiu, reprezentând obiectul unor infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor. Potrivit DNA, Fenechiu a primit de la Siveco, suma totala de 901.526 euro pentru interventia sa pe langa unii functionari de la Ministerul Justitiei si sefi de la SC Antibiotice SA Iasi astfel incat Siveco sa castige licitatiile de  implementare a unor proiecte de software. In acest dosar Fenechiu a fost condamnat in perioada in care era executa o pedeapsa de 5 ani in „Dosarul Transformatorul” astfel incat cele doua pedepse s-au contopit iar la scurt tim, fostul ministru a fi fost liberat conditionat.

Asta in conditiile in care nici prejudiciul din „Dosarul Transformatorul”, in suma totala de 5,4 milioane lei (peste 1 milion de euro) nu a fost recuperat. Sa reamintim pe scurt ca in acest dosar este vorba despre faptul ca SC Fene Grup SA a vandut catre compania Servicii Energetice Moldova , transformatoare de inalta tensiune, vechi si ruginite dar acestea i-au fost platite ca si cum ar fi fost noi. De asemenea Fenechiu mai este urmarit penal intr-un alt dosar deschis de DNA pe numele sau, al treilea, fiind acuzat ca in perioada 2008-2014 a primit tot de la o firma de IT suma de 4.300.000 de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educational Informatizat” (SEI) si atribuirea contractului catre firma respectiva si derularea acestuia în bune conditii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.