Soția unui cunoscut afacerist ieșean încarcerată deși a plătit 1 milion de euro să scape de închisoare

5150
Lucretia si Valentin Ciobanu
Lucretia si Valentin Ciobanu

@  La sfârșitul anului anului trecut judecatorii au incarcetat-o pe Lucreția Ciobanu, sotia lui Valentin Ciobanu, cunoscut afacerist patronul companiei Teoval din Targu Frumos @ Lucreția Ciobanu a fost încarcerată deși fusese condamnată la  o pedeapsă cu suspendare intr-un dosar de coruptie și mai mult decat atat achitase si prejudiciul de aproape 1 milion de euro

Surpriză de proporții pentru familia afaceristului Valentin Ciobanu, patronul cunoscutei firme de instalatii Teoval SRL din Târgu Frumos. Soția acestuia Lucreția Ciobanu (acum Lucreția Popescu deoarece au divorțat) a fost încarcerată la sfârșitul anului trecut (vezi aici) desi, in dosarul de coruptie in care a fost trimisa in  judecata, fusese condamnata cu suspendare si mai mult decat atat, achitase si  prejudiciul  in valoare de  de 3.785.499 lei (aproape 1 milion de euro  in 2009 cand s-a obtinut respectiva finantare europeana). Astfel, Lucretia Ciobanu a fost condamnata definitiv de Curtea de Apel Iasi  la o pedeapsă rezultantă de 2 ani, 9 luni și 10 zile închisoare cu suspendare. Judecatorii au suspendat executarea pedepsei cu inchisoarea cu conditia ca aceasta sa achite prejudiciul. Problema este ca Lucretia Ciobanu a achitat prejudiciul in valoare de  de 3.785.499 lei dar nu achitase penalitatile de 467.177,73 lei care îi reveneau dintr-un total de 3.117.027,03 lei. Din acest motiv s-a decis ca pedepsa de 2 ani, 9 luni și 10 zile închisoare sa fie executata in regim de detentie. „Înscrisurile depuse la dosar atestă achitarea integrală a debitului principal, respectiv a sumei de 3.785.499 lei (adresa AFIR E 600 din data de 17.01.2020). Aceeași adresă atestă calcularea de obligații fiscale accesorii în cuantum de 3.117.027,03 lei din care suma de 467.177,73 lei îi revin intimatei Ciobanu (decizie AFIR din 01.08.2019). Intimata a susținut că ar fi contestat această decizie însă, prin decizia emisă la data de 09.12.2019, contestația sa a fost respinsă. Constată deci Tribunalul că intimata Ciobanu Lucretia și-a îndeplinit doar parțial obligația de plată, respectiv numai în ceea ce privește debitul principal, nu și accesoriile la care a fost obligată prin sentința de condamnare”, au aratat judecatorii.

Valentin Ciobanu
Valentin Ciobanu

Acestia au mai aratat ca Lucretia Ciobanu realizase suficiente venituri astfel incat sa achite partial debitul constand in penalitati dar nu a facut acest lucru si de aceea au incarcerat-o. Lucretia Ciobanu, Paul Grebinișan un angajat de-al său dar si firma Teoval au fost trimisi in judecata de DNA Iasi in anul 2013. Asta deoarece, la o licitatie privind  realzarea rețelei de apa din comuna Dagîța, Lucretia Ciobanu a depus o adeverință falsa care atesta ca Teoval nu avea datorii catre bugetul de  stat (vezi aici). Lucrarile  in valoare de 1.736.218 euro au fost finantate din fonduri europene. Desi era de notorietate ca SC Teoval SRL era patronata de Valentin Ciobanu, in realitate firma era administrata de Lucretia Ciobanu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.