Traseul penal al unei afaceri imobiliare. Primăria a vândut un teren fetei primarului, ea l-a dat dezvoltatorului. Profitul rămâne în familie

9436
Mihai si Iulia Cocoveica
Mihai si Iulia Cocoveica

@ Aflându-se clar într-un conflict de interese de natură penală, primarul comunei Dumești, Mihai Cocoveică a semnat în numele primăriei un contract de vânzare-cumpărare prin care fiica sa Alina Iulia Cocoveică a obținut un hectar de teren, în vecinătatea Drumului European cu numai 1 euro/mp @ După aceea Iulia Cocoveică a vândut doar o treime din teren către dezvoltatorul Ioan Cărăbuș, cu un profit considerabil @ Ioan Cărăbuș este prieten cu primarul Mihai Cocoveică

O afacere tată-fiică cu bunuri din proprietatea statului care poate să-i aducă primarului comunei Dumești, județul Iași acuzații de abuz în serviciu și conflict de interese. Primăria comunei Dumești, județul Iași reprezentată de primarul liberal Mihai Cocoveică a vândut către fiica edilului, Alina Iulia Cocoveică un hectar de teren la un preț de numai 1 euro pentru un metru pătrat, în condițiile în care suprafața respectivă se află, la intrarea în satul Banu, în vecinătatea drumului european E 85, între municipiul Iași și Târgu Frumos. Grav este că, terenul s-a aflat în domeniul public al comunei Dumești deci nu putea fi înstrăinat. Pentru a-l vinde fiicei sale, Mihai Cocoveică a supus aprobării Consiliului Local prin care suprafața respectivă a fost scoasă din domeniul public. Pentru a-l vinde către fiica primarului, Primăria comunei Dumești a organizat un simulacru de licitație la care a participat bineînțeles numai fiica sa, Iulia Cocoveică.

Primarul a semnat ca un tată

‘’Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică’’, se arată în articolul 301 din Codul Penal.

În fotografiile publicate de Dezvăluirea.ro puteți vedea că Iulia Cocoveică este foarte activă în campaniile electorale ale tatălui său. Normal având în vedere că numai așa ajungi să ai pe mână ‘’pâinea și cuțitul’’ la Dumești adică avutul comunei. Afacerea despre care vorbim astăzi începe în anul 2015 când Mihai Cocoveică ocupa funcția de viceprimar al comunei Dumești. Iulia Cocoveică și-a înființat o întreprindere individuală anunțând Primăria Dumești că vrea să concesioneze un teren pentru cultivarea legumelor. A concesionat terenul, legume nu a mai cultivat iar în 2015 când tatăl său era ‘’la butoane’’ s-a ivit ocazia să-l cumpere la un preț de nimic. Pe data de 20 martie 2015, Primăria Dumești organizeaza licitația de vânzare a terenului. Oamenii din Dumești nu-și amintesc ca Primăria Dumești să fi făcut un anunț public de vânzare a acestei suprafețe. Bineînțeles, Alina Cocoveică a fost singurul participant la această licitație. Astfel, fiica primarului și-a adjudecat cei 10.000 mp la un preț 46.350 lei, adică de 1 euro pe metrul pătrat. La data de 15.06.2015, Mihai Cocoveică în calitate de viceprimar al comunei Dumești și fiica sa Alina Iulia Cocoveică se prezintă la notarul public Lidia Vieru (care s-a sinucis după ce a fost condamnată pentru corupție în 2016) și semnează contractul de vânzare-cumpărare cu nr.72. Pe acest contract de vânzare-cumpărare, în partea stângă apare semnătura lui Mihai Cocoveică, reprezentant al Primăriei Dumești în calitate de vânzător și Alina Iulia Cocoveică în calitate de cumpărător.

A vândut cu profit către dezvoltatorul Cărăbuș

Ioan Carabus
Ioan Carabus

Ulterior, în anul 2019, Alina Iulia Cocoveică dezmembrează 3.000 mp din hectarul de cumpărat de la Primărie și vinde suprafața către Cărăbuș Grup Construct SRL, firma dezvoltatorului imobiliar Ioan Cărăbuș, prietenul lui Mihai Cocoveică. Ioan Cărăbuș este din Dumești iar firma sa către Cărăbuș Grup Construct SRL construiește blocuri în municipiul Iași. Astfel, pe data de 31.01.2019, Alina Iulia Cocoveică a vândut către SC Cărăbuș Grup Construct SRL, suprafața de 3.000 mp teren. În contractul de vânzare-cumpărare este trecut că Ioan Cărăbuș ar fi plătit pentru cei 3.000 mp suma de 60.083 lei (circa 5 euro/mp) dar potrivit unor surse dezvoltatorul i-ar fi dat fetei primarului mult mai mult, o sumă de ordinul zecilor de mii de euro. L-am contactat pe Mihai Cocoveică iar acesta nu a dorit să ne trimită un punct de vedere. Unii cetățeni din comună au sesizat deja Agenția Națională de Integritate.

Familia unui viceprimar din Iași s-a îmbogățit ilegal cu terenul statului. ANI i-a facut dosar penal

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.