Update! Trei medici din UMF Iasi au dezertat in fata Covid. Ordonantele militare sunt pe urmele lor

18679
UMF Iasi
UMF Iasi

Update: La cateva ore dupa publicarea acestui articol prefectul Marian Grigoras ne-a transmis ca pana la urma Andrei Viță si Eduard Nastase au decis sa plece la Suceava iar Mihnea Hurmuzache nu a raspuns la telefon. Aseara, cei doi medici care s-au razgandit se pregateau sa plece spre Suceava.

Stire initiala:

@ Trei medici ieseni detasati de DSP Iasi incepand cu data de 15 aprilie la Spitalul Judetean Suceava nu s-au prezentat la datorie nici pana astazi @ Este vorba despre Mihnea Hurmuzache, Andrei Viță si Eduard Nastase , medici la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi si cadre didactice la Universitatea de Medicina si Farmacie @ Asta in conditiile in care ordonantele militare si in celelalte acte normative emise de autoritati pentru aceasta stare de urgenta se arata ca acestia nu pot refuza detasarea @ ’’Am sunat la colegul meu, prefectul de Suceava si aceasta mi-a transmis ca cei trei medici nu s-au prezentat nici astazi. Cu siguranta se vor lua masuri conform prevederilor legale’’, ne-a spus prefectul judetului Iasi, Marian Grigoras, coordonatorul operatiunilor de combatere a pandemiei la nivelul judetului Iasi @ Potrivit noilor prevederi legale medicii care refuza detasarea pot fi sanctionati cu desfacerea contractului de munca @ ‘’Conform informatiilor existente in momentul de fata si in baza Ordinului 74534/2020, datele  au fost inaintate Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției si Comandantului Actiunii pentru a decide in consecinta’’, ne-au transmis reprezentantii Directiei de Sanatate Publica.

Trei medici din Iasi care par sa fi uitat de Juramantul lui Hipocrate chiar in aceasta perioada extrem de dificila pentru tara, din cauza pandemiei Covid, risca sanctiuni dure din partea autoritatilor si asta deoarece nu s-au prezentat la Suceava, fiind detasati in acest judet pentru a ajuta la eliminarea focarului Covid. Este vorba despre medicii Mihnea Hurmuzache, Andrei Viță si Eduard Nastase care au fost detasati de DSP Iasi incepand cu data de 15 aprilie 2020 la Spitalul Judetean Suceava. Detasarea s-a facut ca urmare a solicitarii trimise la DSP Iasi de generalul-chirurg Ionel Oprea cel desemnat sa conduca in aceasta perioada unitatea medicala suceveana. Acesta a solicitat DSP Iasi ca la Spitalul din Suceava sa fie trimisi trei medici cu specializarea in boli infectioase care sunt de asemenea si cadre didactice in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi. Reprezentantii UMF Iasi in Spitalul de Boli Infectioase (cum ar fi prof.univ. dr. Egidia Gabriele Miftode Egidia Gabriela si prof.univ.dr. Mihaela Catalina Luca) impreuna cu Carmen Dorobat au decis ca la Suceava sa plece seful de lucrari Andrei Viță dar si asistentii universitari Mihnea Hurmuzache si Eduard Nastase. Potrivit documentelor emise de DSP cei trei au fost detasati incepand cu data de 15 aprilie dar nici pana astazi nu s-au prezentat la spitalul suceavean. ’’Am sunat la colegul meu, prefectul de Suceava si aceasta mi-a transmis ca cei trei medici nu s-au prezentat nici astazi. Cu siguranta se vor lua masuri conform prevederilor legale’’, ne-a spus prefectul judetului Iasi, Marian Grigoras, coordonatorul operatiunilor de combatere a pandemiei la nivelul judetului Iasi. Sa mai precizam ca potrivit procedurilor detasarile se fac prin intermediul prefecturilor si a directiilor judetene de sanatate publica.

Ce prevad decretele si ordonantele militare

Actele normative emise in aceasta perioada cand, presedintele a emis deja doua decrete pentru declararea starii de urgenta, le interzic medicilor sa refuze detasarea la un alt spital sau in alt judet. In plus, Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă e emis in urma cu doua zile un ordin prin care le interzice in mod expres medicilor sa refuze detasarea. Prevederi similare se gasesc si in ordonantele militare. Mai mult decat atat, in conferinta de presa de pe 6 aprilie cand a anuntat prelungirea starii de urgenta pentru inca 30 de zile, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a adaugat ca noul decret va cuprinde si sanctiuni pentru cadrele medicale care refuza sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Anuntul presedintelui s-a concretizat in noul decret de prelungire a starii de urgenta care prevede ca medicii isi pot pierde locul de munca daca nu-si indeplinesc atributiile. ’’Pe durata stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendate/demise din funcții persoanele cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Sănătății sau din unitățile cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății, precum și din cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor. Nu este necesar ca persoanele desemnate să exercite temporar aceste funcții să fie funcționari publici’’, se arata la art.32 din decretul nr.240/14.04.2020 emis de presedintele Romaniei.

Mai mult decat atat in cazul in care consecintele refuzului medicului sunt grave se poate ajunge pana la intocmirea unui dosar penal.

Urmeaza sanctiuni

Asa cum a anuntat si prefectul Marian Grigoras urmeaza sanctiuni. Directia de Sanatate a informat deja autoritatile centrale in legatura cu refuzul celor trei medici de a pleca la Suceava urmand sa se ia masuri. ‘’Conform informatiilor existente in momentul de fata si in baza Ordinului 74534/2020, datele  au fost inaintate Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției si Comandantului Actiunii pentru a decide in consecinta’’, ne-au transmis reprezentantii Directiei de Sanatate Publica.

Lui Hurmuzache i-a pierit piuitul si curajul

Daca in urma cu mai bine de o saptamana Mihnea Hurmuzache nu mai putea de grija pacientilor Covid din Suceava si Neamt si cerea sa fie adusi la Iasi deoarece la Infectioase ‘’se freaca menta’’ (vezi aici), acum, cand este pus in situatia de a da piept cu dusmanul Covid in cel mai mare focar adica la Suceava,  si-a schimbat brusc pararea. Unii spun ca vremurile grele iese la iveala si adevaratul caracter al unor oameni. In Suceava s-au inregistrat pana acum 1.924 de infectii cu Covid. Cateva zeci de persoane au murit deja in acest judet.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.