Zeci de ieșeni audiați la Parchetul European într-un mega-dosar de fraudă. Locuințe confiscate, șmecheri reținuți

9725
Parchetul European Iasi-sediu
Parchetul European Iasi-sediu

@ Tribunalul Iași i-a plasat sub control judiciar pe Petronel Alfred Petrea și Petrișor Paul Chiriță capii unei ‘’afaceri’’ prin care au fost fraudate fonduri europene de 2 milioane euro @ Banii erau destinați implementării unui proiect informatic de dezvoltare a unor soluții software inovatoare @ Pentru a recupera banii Parchetul European a confiscate mai multe proprietăți imobiliare și blocate conturi bancare

Acțiunea in forță a Parchetului European Iași care a destructurat o grupare înființată pentru fraudarea unor fonduri europene destinate unui proiect din domeniul IT. Capii afacerii Petronel Alfred Petrea și Petrișor Paul Chiriță au fost reținuți și propuși Tribunalului Iași pentru arestare preventivă dar judecătorii au decis să fie plasați sub control judiciar. Zeci de persoane au fost chemate la audieri în acest dosar. Este vorba despre Iulian Cîtea, Marcela Daiana Sabou, Mihai Tucan Adrian, Viorel Nicoară, Gabriel Cotoroiu, Diana Ștefan, Ionut Mariua Marinescu, Paul Petru Ciobanu, Larisa Braniște, Mihaela-Mirela Stoian, Matei Luca, Maria Mirabela Merfea, Alina Maria Pascal, Alexandru Daia, Daniel Aurel Tucan, Luisa Dragoman, George Ene, Răzvan Melnic, Laurențiu Mircea Pricu, Ștefan Mirel Popescu, Radu Victor Dumitru, Cosmin Florin Șerban, Bogdan Adrian Sandu, Cătălin Gabriel Ioniță, Constantin Țurcanu, Francesca Feriotto, Andrea Rubino, Verde Antimo, Anatolie Ristici, Veronica Mavroian. Lista prezentată anterior cuprinde atât inculpați cât și martori.

Alfred Petrea
Alfred Petrea

Percheziții și la Vaslui

Prejudiciul estimat de procurorii europeni este de 2 milioane euro iar în acest dosar au fost efectuate percheziții în mai multe locații din județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost luate măsuri de investigare în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova. ‘’Este vorba despre o societate care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect informatic de dezvoltare a unor soluții software inovatoare („PIST – Platformă inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”). Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost efectiv angajate, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milioane euro’’, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Procurorii au mai arătat că fondurile obținute ilegal ‘’au au făcut obiectul spălării banilor prin intermediul circuitelor financiare interne și internaționale, utilizând societăți de tip „cutie poștală” înregistrate în Spania și Bulgaria, precum și conturi bancare în Belgia și Lituania’’. ‘’Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventuale anchete’’, au mai arătat procurorii europeni.

Pentru a recupera daunele aduse bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare cumulată de aproximativ 250.000 EUR, parcele de teren, și a înghețat conturile bancare ale suspecților și ale societăților acestora.

Exclusiv! Rețineri într-un dosar de fraudă de milioane de euro la Parchetul European Iași

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.