Afaceristă ieșeancă și fostul iubit, un cântăreț celebru, condamnati pentru coruptie

3751
montaj Mircea Rusu Band si Nicoleta Pascal
montaj Mircea Rusu Band si Nicoleta Pascal

@ Afacerista ieșeancă Nicoleta Pascal și tatăl său inginerul Valeriu Berezoschi, patroni ai companiei Expert Instal din Iași au fost condamnati pentru corupție in acelasi dosar în care a fost trimis în judecată cântărețul Mircea Rusu, autorul șlagărelor ‘’Omul bun și pomul copt’’, ‘’Iarba verde de acasă’’ etc @ Cei trei au fost condamnati recent pentru fraudă cu fonduri europene

Doi afaceriști din Iași, Nicoleta Pascal fost manager al companiei Expert Instal și tatăl său, cunoscutul inginer Valeriu Berezoschi au fost condamnați recent pentru corupție in acelasi dosar in care a fost trimis în judecată și cunoscutul cântăreț Mircea Rusu, fondatorul formatiei Mircea Rusu Band, cunoscut pentru șlagăre precum ‘’Omul bun și pomul copt’’ (imnul PDL), ‘’Iarba verde de acasă’’ etc. Cei trei au fost condamnați pentru fraudă cu fonduri europene. Fiecare a primit o amendă penală de câte 9.000 lei. Prejudiciul calculate de procurorii DNA in acest dosar a fost de 2.252.868 lei dar acesta a fost achitat in cursul urmăririi penale. Însă, cei trei precum și ceilalți inculpați au fost obligați să achite penalități de întârziere în valoare de 2.378.321 lei.

Mircea Rusu Band
Mircea Rusu Band

Primarul Mircea Rusu, contract pentru firma iubitei

Faptele s-au petrecut în urmă cu 10 ani dar sentinta de condamnare in acest dosar de corupție a fost pronuntata recent  de magistrați. Astfel, cântărețul Mircea Rusu a fost și primar in comuna Band, judetul Mureș, comuna sa natală. Primarul Mircea Rusu a obtinut o finantare europeană de peste 1 milion de euro pentru înființarea rețelei de canalizare din comună. Mircea Rusu a făcut tot posibilul ca licitația de execuție a lucrărilor să fie adjudecată de firma Expert Instal SRL din Iași, patronată de Valeriu Berezoschi și fiica sa Nicoleta Pascal. Potrivit unor surse, in perioada respectiva Nicoleta Pascal era intr-o relație intimă cu Mircea Rusu. ‘’Încă de la inițierea și derularea procedurilor de licitație pentru atribuirea lucrărilor de execuție a canalizării, se reține că reprezentanții autorității publice locale și inculpații au căutat justificări tehnice și de natură juridică pentru eliminarea ofertelor depuse de alți operatori economici în vederea favorizării SC Expert Instal SRL care a depus oferta cu cel mai mare preț’’, au arătat procurorii DNA.

Au plătit lucrări nejustificate de 500.000 euro

În urma unui raport al Curtii de Conturi s-a constatat ca Mircea Rusu, in calitate de primar al comunei Band a plătit in mod nejustificat firmei Expert Instal suma de de 2.252.868 lei. Raportul a ajuns la DNA care a confirmat suspiciunile inspectorilor Curtii de Conturi. ‘’Prin probele administrate în cauză rezultă actele materiale legate de întocmirea documentelor, acceptarea acestora și plata unor lucrări neefectuate sau bunuri nelivrate în cazul inculpaților astfel, în perioada 2009- 2012, inculpatul Rusu Mircea, în calitate de primar al comunei Band județul Mureș și ordonator principal de credite, a acceptat documente neconforme cu realitatea respectiv, facturi fiscale, situații și centralizatoare de lucrări, rapoarte ale dirigintelui de șantier, etc., în baza cărora a plătit nejustificat constructorului SC Expert Instal SRL Iași suma totală de 2.252.868 lei, reprezentând lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate și nepuse în operă la investiția de canalizare cu referire la următoarele articole, respectiv stație de epurare ape menajere uzate și stații de pompare, echipamente și utilaje nelivrate și ca urmare nepuse în funcțiune, cuprinse în factura fiscală nr. 1036/15.12.2008, în valoare de 1.799.803 lei (2.037.024, 89 lei cu TVA), însoțită de alte înscrisuri justificative’’, se arata in sentinta de condamnare.

În același dosar au mai fost trimiși in judecată Domokos Bartha, fost viceprimar al comunei Band și dirigintele de șantier Ovidiu Focșăneanu care de asemenea au fost condamnati fiecare, la o amendă penală de 9.000 lei. Sentinta nu este definitiva. Dosarul se va judeca in perioada urmatoare la Curtea de Apel Târgu Mureș.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.