Ceaușescu se răsucește în mormânt. Ultimul CUG din România vândut la fier vechi

4924
Ceausescu in vizita la Fortus alaturi de Ion Iliescu
Ceausescu in vizita la Fortus alaturi de Ion Iliescu

@ Tribunalul Comercial Cluj a motivat intrarea in faliment a SC Fortus SA (fostul Combinat de Utilaj Greu din Iași) prin refuzul statului de a prelua active in schimbul datoriilor @ SC Fortus SA are datorii de 31 milioane lei

Magistrații Tribunalului Comercial Cluj au aprobat intrarea in faliment a SC Fortus SA Iași și implicit lichidarea patrimoniului fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași (vezi aici). Cererea de intrare in faliment a fost depusa de EON România care are de recuperat de la SC Fortus SA creante totale in valoare de  10.945.926,32 lei. Valoarea totală a datoriilor SC Fortus SA este de 31 milioane lei iar administratorul judiciar a fost de acord cu intrarea in faliment. ‘’Reprezentanta administratorului judiciar apreciază că sunt îndeplinite condițiile pentru deschiderea procedurii de faliment; creditoarea deține o creanță chirografară în valoare de aproximativ 11 milioane de lei și o creanță curentă în valoare de 20 milioane lei. Analizând creanțele care s-au acumulat după data deschiderii procedurii, se poate observa că acestea depășesc valoarea creanțelor cu care creditorii figurează în tabelul definitiv de creanțe. Apreciază că dat fiind faptul că aceste cheltuieli cresc pe zi ce trece se impune deschiderea procedurii pentru a se putea efectua o distribuire curentă către toți creditorii care vor fi înscriși în tabelul definitiv de creanțe’’, se arata in sentinta de intrare in faliment.

Abandonat de statul roman

Judecătorii au constatat că planul de organizare nu poate fi implementat deoarece statul nu s-a ținut de cuvant. Astfel, în planul de reorganizare modificat, confirmat în anul 2015, a fost prevăzută ca metodă de stingere a creanței deținută asupra societății de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), darea în plată a ansamblului de bunuri numit generic „activ funcțional”. Adică, statul trebuie sa preia unele active in contul unor datorii dar acest lucru nu s-a mai realizat. ‘’ Având în vedere că, aceasta avea obligația de a prelua acest activ din anul 2017, din modul de derulare a evenimentelor se poate constata că A.A.A.S. nu mai înțelege să își exercite obligațiile stabilite în sarcina acesteia prin mai multe hotărâri. Deși în cursul anului 2020 aceasta și-a manifestat intenția de a prelua activul funcțional – sens în care a solicitat amânarea numeroaselor proceduri existente pe rolul instanțelor de judecată pentru a finaliza această operațiune – în momentul de față aceasta și-a manifestat intenția expresă de refuz al preluării activului’’, au mai constatat judecatorii.

Combinatul de Utilaj Greu din Iași a fost edificat de regimul Ceausescu in perioada anilor 80’ avand in peste 16.000 de angajați. Fostul combinat producea d de la  axuri pentru mori de ciment până la chile de navă, blindaje pentru tancuri sau piesele mari din hidrocentrale.

Citește și ‘’Datorii de 45 milioane euro la ultimul CUG din Romania. Fortus tinut in viata de „aparate”

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.