Angajatii de la Silvic pericol public. Transport ”mortal” de busteni interceptat pe europeana

1009
Gabriel Doncean
Gabriel Doncean

@ Nici macar Directia Silvica din Iasi nu este in stare sa respecte legislatia in vigoare privind  exploatarea si transportul bustenilor @ Directia Silvica Iasi a fost sanctionata dur de inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Control in Transportul Rutier dupa ce s-a descoperit ca institutia condusa acum de Gabriel Doncean transporta  busteni in niste conditii care nu respectau prevederile legale

La ce ne mai asteptam sa respecte Mafia Padurilor si a Defrisarilor legislatia in vigoare daca silvcultorii, cei platiti de statul roman sa protejeze fondul forestier se numara printre cei  care incalca normele in domeniu. Un transport de busteni a fost interceptat in cursul anului trecut pe soseaua europeana in localitatea Letcani de inspectorii de Inspectoratul de Stat pentru Control in Transportul Rutier. Este vorba despre 30,710 metri cubi de busteni de stejar gros, o cantitate impresionanta pentru o tara unde de zeci de ani padurile sunt defrisate sistematic. De aceasta data, acest transport de busteni era efectuat chiar de angajatii Directiei Silvice Iasi cu un camion cu remorca. S-a constatat ca  bustenii respectivi erau transportati in conditii improprii iar Directia Silvica a fost amendata cu 6.000 lei. Astfe, bustenii nu erau fixati cu un numar suficient de chingi. Mai mult decat atat inaltimea stivei de busteni depasea cu mult inaltimea stalpilor de sustinere de pe camion si remorca. Adica, au incarcat remorca cu ”varf”. Inspectorii Inspectoratul pentru Control in Transporturi au ajuns la concluzia ca respectivul transport de busteni era un pericol public. Oricand, bustenii se puteau desprinde punand in pericol viata celorlalti participanti la trafic.

Judecatorii: „Un transport periculos”

De altfel, acesta a fost  si motivul pentru care judecatorii ieseni  au  respins recent (vezi aici) contestatia formulata de Directia Silvica Iasi care a solicitat anularea  procesului verbal prin care a fost sanctionata cu 6.000 lei. „Din planșele depuse la dosar  rezultă faptul că încărcătura depășea înălțimea stâlpilor de susținere așa cum s-a descris în procesul verbal și nu era asigurată decât cu 2 chingi. Sunt așadar întrunite elementele constitutive ale contravenției pentru care petenta a fost sancționată. Din punctul de vedere al instanței modalitatea în care s-a asigurat încărcătura a fost lipsită de diligenț a cuvenită , ansamblul de vehicule care circula astfel fiind un real pericol pentru participanții la trafic”, au aratat judecatorii  ieseni.

Sa ne reamintim ca nu de putine ori, busteni  care nu erau asigurati bine in camioane s-au desprins si au cazut peste masini ucigand suflete nevinovate. Directia Silvica Iasi este condusa acum de Gabriel Doncen, cel care anul trecut era sef la Ocolul Silvic Podu Iloaiei. Nu este exclus ca bustenii respectivi sa fi provenit din padurile pe care le avea in paza avand in vedere ca respectivul transport a fost interceptat la Letcani in  timp ce se deplasa spre Iasi. In orice caz, Doncean a refuzat sa ne raspunda la telefon astfel desi l-am apelat de mai multe  ori  pentru a face unele clarificari.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.