Antifrauda in birourile unui mare transportator iesean. Sechestre dupa afaceri cu firme fantoma

2503

@ Directia de Lupta Antifrauda din cadrul ANAF a ridicat documente de la firma de transport Hepta International Spedition in urma unor suspiciuni de frauda fiscala @ Firma a inregistrat in contabilitate operatiuni economice cu firme fantoma sau inactive cum ar fi Andreika Trucks sau Corbap-Ex SRL

Hepta International Spedition SRL, una dintre cele mai mari companii de transport din judetul Iasi, avand in dotare o flota de autotrenuri (TIR) a fost ”calcata” recent de inspectorii Directiei de Lupta Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF pentru efectuarea unor verificari cu privire la unele afaceri derulate cu firme fantoma. Pentru ca o parte din suspiciunile inspectorilor antifrauda s-au confirmat Hepta Spedition care are o cifra de afaceri anuala de peste 1 milion de euro s-a ales cu sechestru pe unele conturi. ”Ca urmare a analizarii starii de fapt fiscale a debitorului Hepta International Spedition SRL, constatata in urma documentarii, verificarii situatiei personale si a constatarii la fata locului, necesitatea dispunerii masurilor asiguratorii este determinata de modul in care societatea prin practici constiente, minutioase si create cu bună stiinta, are ca scop eludarea deja plata obligațiilor fiscale, precum si suspiciunea ca acest comportament s-ar putea extinde prin utilizarea unor procedee similare si in faza de recuperare a prejudiciului. Masurile asiguratorii dispuse au la baza sumele estimate cu ocazia verificarilor preliminare, inainte de emiterea unui titlu de creanta, constand in impozit pe profit si TVA in cuantum total de 73.088 lei”, se arata in raportul Directiei Antifrauda.

Firmele dubioase cu care Hepta International Spedition a facut afaceri considerate de Fisc ca fiind frauduloase se numesc Andrejka Trucks sau Corbap-Ex SRL si sunt tot din judetul Iasi. Asta deoarece cele doua societati au un comportament de firma fantoma. ”Din investigarea documentara facuta in baza de date a ANAF pentru achizițiile si livrarile derulate in perioada supusa verificarilor 2015-2016 rezulta ca societatea Hepta International Spedition SRL a derulat operatiuni economice cu societati cu un comportament fiscal inadecvat reprezentate de persoane care sa indeplineasca absolut formal calitatea de administratori de drept ai respectivelor societati, tranzactiile investigate prezentand caracterul unor operatiuni simulate, fiind efectuate achizitii/livrari de la aceste societati cu comportament fiscal inadecvat specific societatilor de tip „fantomă” sau ” missing trader „, se mai arata in raportul Directiei Antifrauda.

Caracatita de firme fantoma

Andreika Trucks ar fi emis catre Hepta International Spedition un numar de 20 de facturi cu o valoare totala de 156.364 lei. Ultima factura emisa de Andreika Trucks a fost de 12.400 lei reprezentand ”chirie” iar Hepta International a achitat-o foarte repede. Fiscul este convins ca aceste operatiuni au fost fictive deoarece nu a putut sa gaseasca firma Andreika la sediul declarat si nici nu a putut contacta vreun reprezentant. Un comportament identic a avut si cealalta societate care a facut afaceri cu Hepta International si anume Corpab-Ex SRL. Aceasta la randul sau a inregistrat operatiuni cu alte firme fantom cum ar fi Uno Trading, General Zmontagi Panaite SRL etc. ”Toate aceste elemente demonstreaza ca operatiunile inregistrate in evidenta contabila a Hepta International Spedition SRL in baza facturilor avand inscris ca furnizor pe Corbap-Ex SRL in perioada supusa verificarilor, in valoare totala de 62.160 lei, nu sunt reale, achizitiile inregistrate au un caracter simulat, astfel incat societatea a beneficiat de deducerea ilegala a TVA in suma de 10.360 lei iar prin inregistrarea cheltuielilor in valoare de 51.800 lei s-a diminuat profitul impozabil cu aceasta suma, avand ca efect necalcularea, neinregistrarea si neplata la bugetul general consolidat al statului a impozitului pe profit in valoare de 8.288 lei”, se mai arata in raportul inspectorilor antifrauda. Hepta International a contestat la Tribunal masurile asiguratorii iar judecatorii au dispus ridicarea sechestrului deoarece compania de transport si-a manifestat intentia de a plati prejudiciul constatat de inspectorii antifrauda. Decizia de la Tribunal nu este definitiva deoarece ANAF a formulat recurs.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.