Momente inedite la Iasi de Ziua Nationala. Galerie Foto

3816
Asociatia Geto-Dacii

Prezenta unor tineri imbracati in costume dacice dar si a lui Ion Iocev, director al Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, unul dintre cei mai mari aparatorii ai Unirii si ai limbii romane au dat un farmec aparte manifestarilor de astazi de la Iasi, organizate cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Bine inteles nu trebuie sa apreciem mai putin nici defilarea soldatilor de la Ministerul Apararii, ale trupelor Ministerului de Interne (Jandarmi, Pompieri etc) ale serviciilor speciale de interventie, informare si protectie civila care au incantat publicul in costume de parada, defiland spre incantarea a cateva mii de ieseni care au fost prezenti astazi dimineata in piata din fata Palatului Culturii. Nu vom cita nici unul dintre politicienii prezenti care si de aceasta data au tinut discursurile pompoase si lipsite de farmec cu care ne-au obisnuit timp de 30 de ani. Ne-a atras insa atentia prezenta pe scena a lui Ion Iocev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, unul dintre cei mai mari aparatori ai limbii romane ai ai Unirii. „Eu vin dintr-un teritoriu ocupat.
Intr-o zi, la noi in scoala au intrat cazacii cu kalashnicov si au inceput sa impuste literele romanesti de la A la Z. Noi vom ramane insa pe baricade sa ne aparam identitatea nationala”, a spus Ion Iocev.

Zeci de tineri daci si cercetasi

Dupa cum spuneam ineditul manifestarilor de astazi a fost dat de prezenta a zeci de tineri de la Asociatia Geto-Dacii din Moldova si de la Asociatia Cercetasii Romaniei. Tarabostes, pileati sau daci simpli, comati, toate categoriile stramosilor nostri geti au fost reprezentate de tinerii care au defilat astazi in piata din fata Palatului Culturii. Tinerii Asociatiei Cercetasilor Romaniei au defilat in costumele primilor cercetasi romani aducand astfel un omagiu Ecaterinei Teodoroiu (eroina provenea din efectivele de cercetasi romani). Pe langa trupele de soldati, expunerea tehnicii de lupta (transportoare, blindate, vehicule speciale de interventie) serviciile speciale ale Ministerului Aparari si cele de la Interne au defilat si cu efectivele canine (caini dresati pentru depistarea substantelor periculoase, droguri, substante chimice etc) dar si pentru depistarea urmelor infractorilor. Defilarea trupelor militare a fost deschisa de locotenent-colonel Daniel Cioran, comandantul batalionului 151 infanterie Razboieni care a salutat de pe un transportor blindat. De asemenea au defilat si Politia Calare, serviciul din cadrul Politiei Locale a Primariei Iasi.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.