Avocat, notar și interlopi săltați de DIICOT într-un mega-dosar de înșelăciuni imobiliare

41567
Alin Curca, Catalin Sandu si Alexandru Bernic
Alin Curca, Catalin Sandu si Alexandru Bernic

@ DIICOT Iasi a inceput in aceasta dimineata la ora 6.00 perchezitii intr-un dosar de inselaciune cu terenuri, spalare de bani și abuz in serviciu @ Potrivit unor surse in dosar sunt implicati notarul Răzvan Costin, avocatul Alexandru Bernic si prietenul sau Alin Curca precum si Catalin Sandu procurator imobiliar cu legaturi adanci in lumea interlopa @ Prejudiciul calculat de procurorii DIICOT in acest dosar se ridica la circa 2,5 milioane euro

Notarul Răzvan Costin, avocatul Alexandru Bernic si prietenul sau Alin Curca precum si Catalin Sandu procurator imobiliar cu legaturi adanci in lumea interlopa se numara printre persoanele chemate azi la sediul DIICOT Iasi pentru a da declaratii intr-un mega-dosar de inselaciune cu terenuri. In total un numar de 14 persoane au fost chemate la sediul DIICOT Iasi pentru audieri. De asemenea incepand cu ora 6.00 procuroriii si politistii au demarat si parchezitii la domiciliile persoanelor implicate. Prejudiciul estimat de DIICOT in acest dosar este de 2,5 milioane euro. Iata cum operau persoanele implicate. Cei implicati cautau persoanele care revendicau in calitate de mostenitori suprafete de teren sau cladiri. Acestia obtineau de la mostenitori procuri pentru efectuarea demersurilor legale in vederea recuperarii bunurilor. De asemenea, procurile le permiteau sa si promita vanzarea bunurilor care urmau sa fie retrocedate. Acestia incasau banii in avans de la cumparatori dar nu mai finalizau documentele pentru parafarea contractului de vanzare-cumparare. Astfel, cumparatorii care plateau pentru bunuri in avans s-au trezit ca au fost inselati.

Prezentam in continuare comunicatul de presa emis de DIICOT in legatura cu acest dosar.

Sa mai precizam ca, procuratorul Catalin Sandu a mai fost trimis in judecata de DIICOT Iasi intr-un alt dosar. Mai multe detalii am prezentat in articolul ‘‘Patronul Conacului Polizu trimis in judecata intr-un dosar de Crima Organizata”.

COMUNICAT DE PRESA

La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi efectuează un număr de 18 percheziții domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu. În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești. Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie. Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului. După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.500.000 euro. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, IJJ Iași și Grupării de Jandarmi Mobile ”Alexandru cel Bun” Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.