Beatrice Rancea înșfăcată de DIICOT intr-un dosar cu o pagubă de 5 milioane lei

1238
Beatrice Rancea
Beatrice Rancea

@ Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Iași, este cercetată de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat delapidare și fals

Perchezitii DIICOT la Opera Națională București si Opera Iasi intr-un dosar in care este vizata Beatrice Rancea, cea care a condus cele doua institutii culturale in ultimii ani. Potrivit unui comunicat de presa, Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Iași, este cercetată de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat delapidare și fals. Infracțiunile se refera la combinatii cu achizitiile facute de cele doua institutii. „La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție”, se arata in comunicatul DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.