Conest, firma care i-a dat casă lui Chirica, mână în mână cu Primăria intr-un dosar pentru un capac de 3 milioane lei

3265
Viorel Cozma - Conest si Mihai Chirica
Viorel Cozma - Conest si Mihai Chirica

@ Conest SA, firma de construcții la care actualul primar Mihai Chirica a fost angajat, a obtinut in ultimii ani contracte de aproape 100 milioane euro cu Primăria Iași și cu toate acestea a dat in judecata municipalitatea pentru inca 3 milioane lei @ Conest vrea bani in plus  pentru proiectul de 13 milioane euro privind reabilitarea rețelei de termoficare din municipiul Iasi @ În loc sa respingă categoric cererea societății, in procesul respectiv, juristii primăriei au luat in calcul posibilitatea efectuarii plății și asta deoarece acestia au cerut in primul rând ca in dosar sa fie chemat in garantie Guvernul, sa achite suma solicitata in cazul in care procesul va fi pierdut @  Viorel Cozma, patronul Conest si Mihai Chirica sunt prieteni foarte buni

Conest SA, firma patronata de Viorel Cozma, prietenul lui Mihai Chirica, companie care  a pus practic monopol pe cele mai valoroase contracte de modernizare a infrastructurii incheiate de Primăria Iași, încasând astfel 100 milioane euro, a dat in judecata municipalitatea solicitand sa i se mai achite inca 3 milioane lei din bugetul local pentru că a ieșit in pierdere dupa ce Guvernul a majorat in mai multe randuri salariul minim pe economie.  Conest, sustine ca a ieșit in pierdere dupa ce a finalizat proiectul in valoare de 13 milioane euro privind reabilitarea retelei de termoficare in municipiul Iasi, contract semnat in decembrie 2016 si finalizat in octombrie 2020. Compania patronata de Viorel Cozma sustine că din momentul in care a facut oferta financiara pentru realizarea proiectului salariul minim a crescut si companie sa a pierdut. Asta deoarece in oferta financiara, pentru manopera acesta a trecut salariul minim obligatoriu de 1.250 lei la acea vreme iar dupa aceea la scurt timp a fost majorat la 1.450 lei. „Subscrisa a fost afectată de prima majorare a salariului minim brut pe țară avut în vedere la data ofertării”, se arata in cererea de chemare  in judecata.

Dupa aceea salariul minim a fost modificat din nou si Conest sustine ca a inregistrat alte pierderi. Conest a realizat proiectul in asociere cu SC Constructii Erbașu SA, Consix Constructii SRL, Scipt Instalatii SRL societati care de asemenea se judeca cu primaria in acest proces. Liderul asocierii a fost Conest.

Chirica vilă de la Conest, Primăria ar vrea să plăteasca Guvernul

Conest este firma „de suflet” a lui Chirica. Chirica si-a cumparat prima vilă, cea de pe soseaua Tudor Neculai in anul 2011, de la un asociat al lui Viorel Cozma la un  pret mai mult decat avantajos 39.000 euro. Dupa ce a divortat de prima sotie Chirica a donat casa fiicelor sale dar acum  locuieste intr-o casa de pe „Platoul Insorit” din Galata, in cartierul ridicat tot de Conest. Asa putem explica de ce in acest proces deschis de Cozma, in intampinarea depusa de juristii primariei nu se vorbeste din start despre o respingere a cererii ci se ia in calcul in primul rand sa se achite pretentiile Conest. Astfel, juristii primariei au cerut in primul rand sa fie chemat in garantie Guvernul, care prin organismele de implementare a fondurilor europene a asigurat cofinantarea proiectului de termoficare. Abia, dupa ce le sugereaza judecatorilor ca pretentiile Conest a putea fi achitate de Guvern, juristii primariei cer respingerea cererii. Asta in conditiile in care, anterior consultantul proiectului Avensa Consulting a prezentat primariei argumentele juridice pentru respingerea cererii Conest, in baza prevederilor contractuale. „Articolul 23.2 din contract prevede că pretul contractului este ferm in lei si nu se ajusteazaț/indexeaza, nu a facut obiectul unei solicitari de clarificari in perioada de desfașurare a procedurii de licitație, solicitare care să conducă la posibilitatea modificării conditiilor contractuale, motiv pentru care nu ne putem prevala de utilizarea prevederilor legislative nationale si comunitare in vigoare”, a aratat firma Avensa Consulting.

Cererea primăriei de chemare in garantie a Guvernului României a fost respinsă.

Aproape 100 milioane de euro de la primărie pentru firma la care a lucrat Chirica

Sa mai reamintim ca, inainte sa fie angajat la Primaria Iasi, in timpul mandatului fostului primar Constantin Simirad, Mihai Chirica a lucrat la Conest. Chirica nu a uitat firma care l-a propulsat in linia intai. Dupa cum spuneam aceasta firma a incheiat contracte de circa 100 milioane euro cu Primaria Iasi din momentul in care Chirica a venit sa lucreze in Palatul Roznovanu. Prezentam mai jos cateva contracte incheiate de Conest cu Primaria Iasi:

  1. Construire pasaj Octav Băncilă-15 milioane euro
  2. Reabilitare infrastructura Artera Funcțională Sud- 14 milioane euro

3 . Regenerare Urbană Lăpușneanu – 2,5 milioane euro

  1. Construire pasajul Mihai Eminescu – 11 milioane euro
  2. Dezvoltare Rețea Rutieră, Axa Culturală Iași – 12, 5 milioane euro
  3. Managementul Integrat al Deșeurilor in municipiul Iași – 8,5 milioane euro.

Exemplele pot continua.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.