Bomba! Autorizatia pentru blocul din Copou a fost anulata. Mafia din Urbanism a amutit

4064
Blocul ridicat de Amarie in Copou

@ Aceasta este cea de a treia autorizatie de construire anulata de judecatori in cateva luni @ Tribunalul Iasi anulat autorizatia de construire pentru blocul pe care il ridica in Copou, Ioan Alexandru Amarie fiul fostului sef al DNA, Ioan Amarie @ Autorizatia pentru blocul care se ridica langa fosta policlinica cu plata a fost atacata de prefect

Aceasta este cea de a treia autorizatie de construire, eliberata pentru ridicarea unui bloc, anulata de judecatori in ultimele luni. Astfel, dupa ce au anulat autorizatia pentru blocul pe care l-a inceput firma Zinan, pe strada Arcu in spatele fostei Sali Vointa dar si autorizatia pentru cele trei blocuri ridicate de Gheorghe Achitei la  Valea Lupului, magistratii ieseni de la Tribunal au anulat si autorizatia eliberata de primarie pentru blocul pe care a inceput sa-l ridice Ioan Alexandru Amarie, fiul fostului sef al DNA Ioan Amarie, in Copou, langa fosta policlinica cu plata la adresa bulevardul Carol nr.40-42. Amarie ridica acest bloc impreuna cu niste parteneri de afaceri si anume Petru Abatacesei, Delia Nicoleta Abatacesei iar autorizatia a fost anulata ca urmare a unei cereri formulate de prefectul judetului Iasi. ‘’Admite actiunea formulata de reclamantul Prefectul Judeţului Iaşi in contradictoriu cu paratii Primarul mun. Iasi , Amarie Ioan Alexandru, Abatacesei Petru, Abatacesei Delia Nicoleta . Constata nulitatea autorizaţiei de construire nr. 277/29.03.2017 emisa de paratul Primarul municipiului Iasi’’, se arata  minuta sentintei din acest dosar. In cazul in care in care in sentinta, judecatorii vor dispune ca terenul sa fie adus la starea initiala atunci Amarie si partenerii sai vor trebui sa demoleze ce au construit pana acum.

Nereguli descoperite de Inspectoratul in Constructii

Reamintim ca prefectul a decis sa atace autorizatia de construire ca urmare a unui control efectuat Inspectoratul de Stat in Constructii. Inspectorii au verificat documentatia care a stat la baza eliberarii autorizatiei si au gasit mai multe nereguli. ITC a constatat in primul rand ca imobilul autorizat depaseste regimul de inaltime impus pentru zona respectiva. Astfel, suprafata de 429 metri patrati detinuta pe b-dul Carol nr.40-42 de Amarie se afla in zona de protectie a monumentelor istorice din Copou. Astfel, conform HCL nr.219/30.06.2015, regimul maxim de inaltime pentru constructiile ce trebuie autorizat este de D+P+4E. Ori, conform documentatiei depuse la primarie s-a permis construirea unui etaj in plus. Acest lucru a fost posibil, au concluzionat inspectorii ITC printr-o tentativa de a pacali autoritatile utilizand intr-un mod ambigu termenul ”demisol”. Cu alte cuvinte cei doi au spus ca la constructia respectiva vor ridica in demisol cand de fapt este vorba despre ”un etaj” intermediar. Insepectorii au aratat in raportul de control ca ”demisolul are pardoseala sub nivelul solului”. De regula demisolul se proiecteaza pentru cladiri care se ridica pe o panta, ori aici nu este cazul deoarece blocul se ridica pe un loc drept. Mai departe, inspectorii au aratat ca suprafata care se construieste este mai mare decat cea autorizata. Astfel, s-a autorizat o suprafata desfasurat de 1.714 mp iar in final vor rezulta 1.928 mp, deoarece cladirea va avea de fapt 7 niveluri.

Fara aviz de la Pompieri

Inspectorii au mai constatat ca municipalitatea a emis autorizatia de construire fara sa se tine cont de faptul ca nu au fost obtinute avizele necesare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. ”Autorizatia de construire in discutie a fost emisa in lipsa avizelor pentru protectia civila si securitatea la incendiu. Aceasta reprezinta o incalcarea a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii dar si a Hotararii nr.863/2016 privind aprobarea categoriilor de constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila”, se arata in raportul Inspectoratului de Stat in Constructii.

De asemenea documentatia tehnica pentru instalatiile electrice si cea pentru gazele naturale nu a fost insusita de un verificator autorizat iar asta reprezinta o alta incalcare a legislatiei din acest domeniu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.