O judecatoare din Iasi inchide oamenii fara motiv. Colegii au dat-o de gol

3720
sedinta-judecata1
sedinta-judecata1

@ Pentru a doua oara in decurs de 4 luni Curtea de Apel Iasi  desfiintat integral o sentinta pronuntata de judecatoarea Maria Stratan deoarece condamnarea s-a dat ‘’fara motive’’ @ Magistratii au constatat ca in sentinte aceasta judecatoare facea copy-paste dupa rechizitoriul procurorilor fara sa discearna probele care poate ar fi dus la nevinovatia celor pe care i-a judecat @ Primul care a cazut ‘’victima’’ judecatoarei este Constantin Cernescu, fostul primar din Harlau iar in urma cu doua zile i-a fost anulata o sentinta intr-un dosar de trafic de tigari

 

O judecatoare de la Tribunalul Iasi condamna oamenii dupa metoda copy-paste iar pana acum a fost prinsa de doua ori in ultimele 4 luni. Astfel, in urma cu doua zile magistratii Curtii de Apel Iasi au desfiintat in ‘’integralitate’’ o alta sentinta pronuntata de judecatoarea Maria Stratan intr-un dosar de trafic de tigari. Mai mult, prin sentinta publicata in in dosarul 1773/99/2016, Curtea de Apel a fost nevoita sa-l elibereze pe ‘’principalul’’ inculpat din dosar un personaj pe nume Veaceslav Nistiriuc care se afla in arest preventiv. Asta deoarece judecatoarea nu a motivat sentinta prin care l-a condamnat pe Nistiriuc la o pedeapsa 7 ani de inchisoare si pe complicii sai (Paul Plesca – 6 ani si 4 luni,,Iulian Mihai Stegariu- 3 ani 6 luni si 20 de zile, Ovidiu Besleaga – 3 ani si 4 luni). Maria Stratan a pronuntat aceasta sentinta, desfiintata in urma cu doua zile in data de  25.04.2018. Curtea de Apel Iasi a trimis dosarul inapoi la Tribunal pentru a se preciza printr-o sentinta de ce inculpatii trebuie condamnati si nu achitati. Asta deoarece judecatoare a copiat acuzatiile procurorilor fara sa spuna cum a ajuns ea sa stabileasca vinovatia celor pe care i-a judecat. ‘’Solutia Curtii de Apel este echitabila. Asteptam acum motivarea de la Tribunal’’, a declarat Robert Amuntencei, avocatul apararii din acest dosar.

‘’Recidiva’’, dosarul de la Harlau

In data de 13.12.2018, tot magistratii Curtii de Apel au desfiintat sentinta prin care Maria Stratan i-a condamnat la inchisoare cu suspendare pe Constantin Cernescu, fostul primar al orasului Harlau, fostul viceprimar Florin Tepusa dar si Dumitru Simionescu, fostul sef al Politiei orasului. In aprilie 2018 cei trei au fost condamnati fiecare la cate o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare. Acestia au fost judecati pentru abuz in serviciu. Si de aceasta data Curtea de Apel au atras atentia asupra faptului ca Maria Stratan nu a motivat sentinta de condamnare. ‘’In concret , prima instanta nu a motivat solutia pe care a pronuntat-o cu privire la acuzatiile aduse fiecaruia dintre inculpatii apelanti, In sensul ca a descris fugitiv si insuficient activitatea infractionala pe care a considerat-o dovedita In urma cercetarii judecatoresti, facand in realitate rezumate ale acuzatiilor, astfel cum fusesera formulate prin rechizitoriu, nu a analizat tipicitatea obiectiva si subiectiva a infractiunilor ce au facut obiectul acuzatiilor, nu a avut In vedere, cu referire la acuzatiile de abuz In serviciu sau instigare la abuz in serviciu, considerentele unor decizii obligatorii prin care Curtea Constitutionala a restrans semnificativ sfera incriminarii si a subliniat, inclusiv In sarcina organelor judiciare, sarcina de a analiza aplicarea principiului ultima ratio , nu a avut in vedere solicitarea reprezentantului Ministerului Public de a se raporta, in ceea ce priveste acuzatiile de abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu, la precizarile depuse In cursul fazei de camera preliminara si nici nu a motivat de ce acestea nu ar trebui luate in considerare, nu a analizat in nici un fel covarsitoarea majoritate a apararilor formulate de inculpatii apelanti. Totodata, prima instanta a reunit in cadrul unor unice infractiuni continuate toate acuzatiile care semanau, fara a motiva in vreun fel adoptarea unei rezolutii infractionale unice’’, au aratat magistratii Curtii de Apel in sentinta prin care au desfiintat sentinta din dosarul de la Harlau.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.