Bomba! Director AFIR achitat definitiv intr-un dosar al DNA. ‘’Acuzatiile au fost niste snoave’’

1838

@ Lovitura dura primita de DNA Iasi intr-un dosar de coruptie in urma unei sentinte publicate ieri de Curtea de Apel Iasi @ Fostul director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilot Rurale, Laurentiu Paduraru a fost achitat pe motivul ca ‘’fapta nu este prevazuta de legea penala’’, adica acuzatiile de coruptie au fost niste inchipuiri ale procurorilor

O sentinta care ridica multe semne de intrebare despre modul in care au fost instrumentate unele dosare de coruptie la DNA Iasi. Laurentiu Paduraru, fostul director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale a fost achitat ieri definitiv in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata de DNA Iasi. Mai mult decat atat in sentinta judecatorilor se precizeaza ca acesta nu este achitat pentru ca nu este chiar vinovat ci pentru ca faptele de coruptie pentru care a fost trimis in judecata nici macar nu au existat, nu erau prevazute de Legea penala. Deci acest om a indurat trei ani de anchete si procese pentru niste inchipuiri ale procurorilor DNA. Din acelasi motiv a fost achitata si Carmen Hritac, functionara la AFIR. Atat Laurentiu Paduraru cat si Carmen Hritac au fost aparati in acest dosar de cunoscutul avocat Ionel Nechita. ‘’Achitare s-a dat inca din prima instanta pe lipsa vinovatiei. Dar eu nu am fost multumit. Am facut apel pentru ca judecatorii sa constate ca fapta nu este prevazuta de legea penala. Astfel de hotarari drepte legale si temeinice date de judecatori curajosi pot reface imaginea justitiei si nu hotararile care confirma snoavele din rechizitorii’’, a spus avocatul Ionel Nechita. Laurentiu Paduraru a fost director adjunct in cadrul AFIR incepand cu anul 2014.
De asemenea inculpatii care in prima instanta primisera pedepse mai mari la Curtea de Apel s-au ales cu o sentinta mai blanda. Este vorba despre niste mici intreprinzatori si Vasile Mercas a carui pedeapsa a fost redusa de la 4 ani si 2 luni la 3 ani si 2 luni. Sotia sa Gheorghita Marcas a primit 2 ani si 2 luni cu suspendare. Un alt acuzat Victor Varna s-a ales cu 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru marturie mincinoasa.

Care au fost acuzatiile

In acest dosar, la data de 20 aprilie 2016, Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Iasi a trimis in judecata mai multe persoane pentru frauda cu fonduri europene. Printre acestea se numara Vasile Marcas si sotia sa Gheorghita, pe „beneficiarul” Nicu Irinel Ceausu dar si mai multi functionari si sefi din AFIR printre care Adriana Anca Acojocaritei, Gica Dumitru, Laurentiu Paduraru si Carmen Hritac. Procurorii DNA au constatat ca la inceputul anului 2011, AFIR Iasi a acordat o finantare de 10.000 de euro Intreprinderii Individuale „Ciausu Nicu Irinel”. S-a mai constatat de asemenea ca banii au fost incasati insa de Gheorghita si Vasile Marcas care depusesera in numele lui Ceausu si dosarul proiectului dar si cererea de finantare. Potrivit cererii de finantare, proiectul consta in extinderea fermei detinute de Irinel Ceausu (exploatatie agricola de 4,97 hectare, compusa din 2,5 hectare de pepeni verzi, 0,5 hectare de pepeni galbeni si 0,95 hectare de orzoaica) dar si in dezvoltarea abilitatilor de management ale sefului de exploatatie adica ale aceluiasi Irinel Ceausu. Asta in conditiile in care Ceausu era plecat la munca in Spania si nici macar nu participase la cursurile de calificare profesionala cerute de Lege, conditie obligatorie pentru acordarea finantarii.
De asemenea, la 4.10.2011, functionarii AFIR au efectuat o vizita in teren „la ferma” si au consemnat in fals faptul ca ferma exista si mai mult decat atat ca Ceausu a participat la „inspectia respectiva” desi dupa cum s-a mai precizat era plecat in Spania

„Eu nu am semnat nici un document”

Toate acestea s-au putut intampla deoarece doi dintre inspectorii AFIR care aveau misiunea sa monitorizeze proiectul adica Adriana Anca Acojocaritei si Gica Dumitru au primit „in timpul vizitei in teren la ferma” cate 400 de lei de la Gheorghita si Vasile Mercas cei care au pus la cale aceasta smecherie pentru a pune mana pe 10.000 euro din fonduri europene. Fiind audiat Ceausu a spus ca lucrurile au stat asa cum au constatat procurorii DNA. „Perioadele in care am lucrat in Spania sunt cele mentionate in contractele de munca pe care le-am depus in copia la prezenta cauza. Cu o singura exceptie , respectiv in anul 2012 cand am revenit in tara cu o luna mai devreme pentru decesul tatalui meu, de fiecare data am lucrat la data mentionata in contracte. In anul 2011 am inceput activitatea in Spania la data de 4 mai si am terminat activitatea pe 15 octombrie. In aceasta perioada nu am revenit niciodata in tara. Cererea de finantare a proiectului impreuna cu dosarul cererii de finantare nu sunt depuse de mine la AFIR. Semnaturile de conformitate din partea dreapta sus a documentelor din dosarul cererii de finantare nu imi apartin. Nu cunosc cui apartine aceasta semnatura. Nu imi apartin semnaturile nici de pe documentele privind formarea profesionalea, declaratia potrivit careia am lucrat 50 la suta din timpul de lucru in cadrul unei ferme, declaratia ca ma instalez in cadrul exploatatiei agricole care sef de ferma. De asemenea nu am participat la cursurile de formare profesionala”, a declarat in fata judecatorilor Nicu Irinel Ceausu.

Care a fost prima sentinta

Prin sentinta pronuntata initial de judecatorii de la Tribunal s-a decis ca Vasile Mercas sa execute o pedeapsa de 4 ani si 2 luni de inchisoare. Asta deoarece anterior, Vasile Mercas mai primise o pedepsa de 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare. Sotia sa Gheorghita a primit 2 ani si 10 luni cu suspendare iar functionarii AFIR Carmen Hritac si Laurentiu Paduraru au fost achitati. Functionarii care au luat mita cate 400 lei de la familia Marcas, Anca Acojocaritei si Gica Dumitru au primit cate 1 an si 4 luni cu suspendare deoarece au recunoscut faptele. Acum prin sentinta pronuntata ieri de magistratii Curtii de Apel Iasi s-a confirmat inca o data ca Laurentiu Paduraru si Carmen Hritac nu aveau nici o vina.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.