Bombă! Procurorul DNA Emilian Eva, condamnat definitiv pentru corupţie!

2597
Emilian Eva
Emilian Eva

@ Bombă: procurorul DNA Emilian Eva a fost condamnat astăzi definitiv pentru corupţie @ Mai exact, judecătorii de la Curtea Supremă au menţinut pedeapsa primită de procurorul ieşean la prima instanţă @ În plus, instanţa a decis confiscarea tablourilor primite de la medicul Dan Tesloianu 

 

Bombă: procurorul DNA Emilian Eva a fost condamnat astăzi definitiv pentru corupţie! Mai exact, judecătorii de la Curtea Supremă au menţinut pedeapsa primită de procurorul ieşean la prima instanţă! În plus, instanţa a decis confiscarea tablourilor primite de la medicul Dan Tesloianu.

Procurorii DNA ceruseră ca Emilian Eva şi fiica acestuia să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Amintim că Emilian Eva a fost acuzat de luare de mită în formă continuată. O parte din această mită este alcătuită din mai multe tablouri, pe care fostul procuror le-ar fi primit de la medicul Dan Tesloianu.

Ce au hotărât magistraţii

Amintim că, recent, procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru Emilian Eva. ICCJ i-a confiscat fostului procuror Eva Emilian tablourile primite de la medicul Dan Tesloianu , care au foșt puse în păstrare de la urmărirea penală, intrând în patrimoniul Muzeului Național de Artă. Totodată, procurorul ieşean a rămas și cu condamnarea primită pe fond, de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare.

„Instanţa respinge, ca nefondată, cererea de repunere pe rol formulată de apelantul inculpat Eva Emilian. Admite apelul formulat de Ministerul Public. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată numai cu privire la dispoziţia de restituire către inculpatul Eva Emilian a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României. Confiscă de la inculpatul Eva Emilian tablourile lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale. Menţine celelalte dispoziii ale sentinţei penale apelate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Eva Emilian împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Definitivă. Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului formulat de inculpatul Eva Emilian, numai în ceea ce priveşte imposibilitatea folosirii în procesul penal a interceptării convorbirilor telefonice obţinute în baza mandatelor de supraveghere emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au afirmat astăzi magistraţii bucureşteni.

 

Dosarul a fost suspendat

Instanța supremă a reluat în decembrie 2022 procesul în care fostul procuror DNA Emilian Eva a fost condamnat pentru corupție. La fond, Emilian Eva a primit o pedeapsă de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Procesul a fost suspendat în 2018, când fostul procuror a cerut sesizarea CJUE în legătură cu dreptul judecătorilor de a nu respecta deciziile CCR fără să fie sancționați disciplinar.

În noiembrie 2022, Emilian Eva a primit răspunsul de la CJUE, reluând practic deciziile anterioare în care a stabilit că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, în cazurile de corupție.

În urma deciziei CJUE, Înalta Curte a decis repunerea pe rol și reluarea judecării dosarul de corupție. În acest caz, denunţător ar fi fost medicul Dan Tesloianu. Medicul i-ar fi dat spaga lui Eva dupa ce acesta din urma, in calitate de procuror ar fi clasat un dosar in care Tesloianu era acuzat ca a primit mita de la un pacient. Tesloianu este cercetat într-un alt dosar, fiind suspectat că ar fi montat unor pacienţi diverse aparate medicale prelevate de la morţi.

 

Emilian Eva si Dan Tesloianu
Emilian Eva si Dan Tesloianu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.