Cadou de Craciun, o amnistie fiscala pentru Rosca din Guvern. Dosarul de frauda ia o pauza

1645
Ciprian Rosca

@ Executarea silita a ieseanului Ciprian Rosca, ministru secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, pe care ANAF il acuza si de frauda ia o  pauza pentru ca asa au decis magistratii Judecatoriei Iasi @ Mai mult, statul trebuie sa-i restituie lui Rosca si banii pe care i-a incasat pana acum de la acesta @ In urma cu cateva luni, aceiasi magistrati de la Judecatoria Iasi au anulat executarea silita a lui Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor in conditiile in care statul voia sa recupereze prejudiciile din dosarele de coruptie care l-au vizat pe acesta

Incurcate sunt caile justitiei de la Iasi. Inca un mahar scapa de executarea silita si de plata datoriilor catre bugetul de stat, cu sprijinul magistratilor de la Judecatoria Iasi. Astfel, stimabilii magistrati de la Judecatoria Iasi  au decis zilele trecute sa anuleze somatiile si titlurile executorii emise de Directia de Finante Iasi, impotriva ieseanului Ciprian Rosca, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, acesta din urma fiind executat intr-un dosar fiscal in care Fiscul  il acuza de unele fapte penale printre care si frauda. Astfel, impreuna cu sotia Rosca a detinut firma Beast Computers SRL inregistrata in orasul Dorohoi, judetul Botosani. Inainte de intrarea firmei in faliment, sotii Rosca nu au mai depus declaratiile fiscale iar creditorii (cel mai important fiind ANAF) s-au ales cu o teapa de circa 1,2 miliarde lei vechi, bani pe care Fiscul a inceput deja sa-i recupereze de la Rosca prin procedura de „angajarea a raspunderii personale”.  “Reclamantul detine calitatea de administrator al societatii debitoare iar insolvabilitatea persoanei juridice a fost provocata prin nedepunerea declaratiilor si neplata sumelor rezultate urmare a depunerii acestora, a efectuat acte de natura infractionala prin aceea ca nu a retinut si nu a achitat cu intentie in cel mult 30 de zile de la scadenta obligatiile care reprezinta stopaj la sursa. De asemenea acesta a avut un comportament necorespunzator in sensul ca nu a dat curs nici uneia din cele 3 invitatii Administratiei Finantelor Publice Dorohoi”, se arata in decizia de atragere a raspunderii solidare 8964/10.08.2011, emisa de ANFP Dorohoi.

Statul ramane creditor dar trebuie sa-i restituie banii

Acum dupa cum am mai precizat aceasta procedura de recuperarea a banilor de la Rosca a fost interupta prin decizia Judecatoriei Iasi, in urma unui proces inregistrat in dosarul 12686/245/2018  care a durat o jumatate de an. Mai mult decat atat judecatorii au decis ca Fiscul sa-i restituie lui Rosca toti banii pe care i-a incasat pana acum de la acesta in cadrul procedurilor de recuperare a sumei de 1,2 miliarde lei vechi. In plus, Rosca trebuie sa primeasca de la ANAF si cheltuieli de judecata de 2.500 lei. Asta in conditiile in care aceiasi sentinta mentinte debitul restant de 1,2 miliarde inregistrat de ANAF in sarcina lui Rosca. „Admite in parte contestatia la executare formulata de contestatorul Rosca Ciprian in contradictoriu cu cu intimata Directia Regionale a Finantelor Publice Iasi. Anuleaza somatia nr…si titlul executoriu nr….Admite cererea de intoarcere a executarii silite si restituirea de catre contestator a sumelor executate in temeiul somatiei nr..”, se arata in sentinta.

Decizia judecatorilor este cu atat mai dubioasa avand in vedere si marturia lichidatorului firmei care a aratat ca initial  familia Rosca nu a predat evidenta contabila a firmei. Lichidatorul judiciar si anume Cabinetul Individual de Insolventa Nechita Petru, a sesizat Tribunalului Sindic  “incalcarea de catre administratorii statutari a obligatiei de predare a documentelor prevazute din art.28 din Legea 85/2006 precum si nepredarea gestiunii societatii cu scopul de a deturna sau a ascunde pasivul acesteia”.

Societatea a avut in patrimoniu doar un autoturism Dacia Logan care a fost vandut cu 2.276 lei in conditiile in care datoriile totale erau de 121.606 lei, principalul creditor fiind statul reprezentat de trei institutii si anume Directia de Finante Botosani care avea de recuperate taxe si impozite neachitate in suma de 111.453 lei, ITM Botosani-368 lei, Primaria Dorohoi -238 lei. Sa mai precizam ca potrivit sentintei statul are posibilitatea de a continua executarea silita a lui Rosca fiind anulate doar somatiilor  si titlurile executorii mentionate mai sus. Dupa cum am aratat mai sus judecatorii au respins cererea lui Rosca de stergere a datoriei, de anulare a debitului.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.