Prostie fara limite intr-o comuna din Iasi. Firma care lucra la canalizare a dat foc la scoala

9029
montaj scoala arsa Tipilesti-Parlog
montaj scoala arsa Tipilesti-Parlog

@ Scoala din satul Tipilesti, comuna Popricani din judetul Iasi a fost distrusa de un incendiu provocat de muncitorii unei firme care lucreaza la reteaua de apa si canalizare @ Scoala a  fost construita cu fonduri europene in urma cu mai bine de 10 ani @ Cu toate acestea primarul comunei, Valeriu Parlog a permis ca firma respectiva sa-si  faca amenajarea de santier in scoala @ Focul a fost provocat de un utilaj de taiat metale, a transmis Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta @ Lucrarile de  apa si canalizare sunt  efectuate de firma Daroconstruct, patronata de Giani Canschi, partenerul de afaceri al primarului @ Sotia lui Canschi incepuse executarea silita a firmei Euro Elmar, firma patronata de familia Parlog pentru suma de 160.000 euro, dar  datoria s-a  stins brusc  dupa ce Daroconstruct SRL a castigat licitatia de apa si canalizare la Popricani @ Canschi spune ca in scoala din Tipilesti avea amenajare de santier o firma care subcontractase lucrari de la Daroconstruct SRL si prin urmare nu are nici o legatura cu producerea acestui incendiu

O scoala construita din fonduri europene a fost facuta scrum deoarece primarul a permis ca una din firmele care lucreaza la reteaua de apa si canalizare a comunei sa-si faca amenajarea de santier in incinta unitatii de invatamant. Este vorba despre scoala din satul Tipilesti, comuna Popricani care a fost facuta scrum ieri dimineata din cauza unor muncitori care au lucrat neglijent cu  o instalatie de  taiat metale. Potrivit comunicatului emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta incendiul a izbucnit ieri in jurul orei 7.00 iar cand au ajuns  Pompierii in scoala mai erau inca 35 de  canistre de combustibil din care 25 erau  pline cu  motorina. ”A ars școala modulară pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraţi, trei compactoare, un generator, o drujbă pentru beton, o nivelă optică și 10 saltele. Au fost îndepărtate din zona de ardere 35 canistre de  combustibil, din care  25  canistre au fost pline cu motorină. S-a degradat şcoala modulară pe o suprafață de aproximativ 100 metri pătraţi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost tăierea, fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor”, se arata in comunicatul emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Primarul s-a ascuns

In urma cu mai bine de 10 ani cand a fost construita aceasta scoala s-a cheltuit aproape 100.000 de euro din  fonduri europene. Prin urmare scoala trebuie refacuta in totalitate. Intrebarea este pe banii cui? Scoala se afla in patrimoniul public al Consiliului Local care a suferit astfel o  paguba insemnata.  Primarul Valeriu Parlog  a refuzat sa  ne raspunda la telefon sa ne spuna care este valoarea pagubei si cine va acoperi acest prejudiciu. Daca primarul a fost de acord ca firma sa-si faca amenajarea de santier in scoala atunci acesta  trebuie sa achite prejudiciul in solidar cu firma care a dat foc unitatii de  invatamant.

Scolile din Popricani amanetate firmelor de constructii

Ion Tanasa
Ion Tanasa

Culmea, primarul refuza sa raspunda si consilierilor locali care si-au  dat seama de gravitatea  acestei situatii. Ion Tanasa, consilier PNL spune  ca in aceiasi situatie se afla si scolile din satele Carlig, Cuza Voda si Cotu Morii, unitati de  invatamant  in care firmele care lucreaza la reteaua de apa si canalizare au amenajare se santier. „Pentru ca primarul nu mi-a raspuns la telefon am facut o adresa scrisa  in care am  intrebat in ce conditii si din dispozitia cui spatiul scolilor a fost  pus la dispozitia firmelor de constructii. Am intrebat de asemenea cine plateste utilitatile consumate de  aceste firme si ce beneficii are primaria din aceasta afacere.  Astept si eu sa mi sa raspunda”, a spus Ion Tanasa.

Licitatie castigata de Canschi, partenerul de afaceri al primarului

Licitatia pentru realizarea lucrarilor de apa si canalizare in comuna Popricani, a fost adjudecata la inceputul anului 2019 de firma Daroconstruct SRL, patronata de Giani Canschi, partenerul de afaceri al primarului Parlog. Inainte de a incheia acest contract in valoare de 16.090.257 lei cu Primaria Popricani, familia Parlog avea o datorie de 160.000 euro catre familia Canschi. Dupa ce Daroconstruct SRL  a incheiat acest contract de circa 3,5 milioane euro cu Primaria Popricani, datoria familiei  Parlog a disparut.

Canschi: „Este vorba de un subcontractor”

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Giani Canschi a spus ca firma sa  nu este responsabila de producerea acestui incendiu deoarece in scoala din Tipilesti avea amenajare de santier o firma care subcontractase lucrari de la Daroconstruct SRL. ”Eu nu aveam amenajare de santier in scoala din Tipilesti. Este vorba despre un subcontractor. Nu-mi amintesc acum ce firma  a subcontractat respectivele lucrari. Poate era o firma care sapa santuri  pentru reteaua de apa si canalizare, nu stiu. Ma interesez si va dau numele firmei respective”,  a spus Giani Canschi.

Acesta nu  a mai sunat sa ne spuna care este firma care  a  dat foc scolii din Tipilesti.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.