Tunul lui Birliba la final de mandat: afaceri de 100 milioane euro cu Gigantii Farma

5196
Ioan-Barliba
Ioan-Barliba

@ Cu  numai 3 luni inainte de finalizarea mandatului de director al Spitalui Sfantul Spiridon, Ioan Birliba a lansat achizitii de  medicamente, aparatura si alte consumabile de peste 100 milioane euro, cam cat ar cheltui spitalul pentru aceste lucruri in urmatorul deceniu @ Niciodata in istoria spitalului nu a mai fost angajata o suma atat de mare in  contracte cu terții @ Birliba forteaza  semnarea unor acorduri cadru cu furnizorii de medicamente si aparatura astfel incat spitalul sa fie captiv unui numar mic de furnizori o lunga perioada de timp @ Prin spital se vorbeste ca Birliba cumpără acum fașă la Spiridon suficienta cat sa faci ocolul pamantului

Bugetul de achizitii ale Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi amanetat pentru multi ani de zile de acum inainte. Asta deoarece, cu numai 3 luni inainte de finalizarea mandatului de director managerul Ioan Birliba  a dat drumul la achizitii de medicamente, aparatura medicala si medicamente de peste 100 de milioane euro. Practic prin licitarea unor acorduri cadru pentru medicamente, materiale si aparatura Birliba stabileste acum furnizorii pentru multi ani de acum incolo iar daca la sfarsitul acestui an ar veni un alt manager acesta ar ocupa functia o lunga perioada de timp mai mult de forma deoarece cartile sunt ca si facute. Furnizorii de aparatura  medicale si medicamente sunt stabiliti nu numai atat. In plus sunt stabiliti numai furnizorii ci si tipurile si marcile de medicamente sau de tehnica medicala. In cazul in care vor aparea oferte mai bune din punct de vedere calitativ si la preturi mai mici,viitorul director va avea mainile legate. Acum se explica de ce Birliba a tinut cu dintii cu scaunull de director atat cand l-au somat pesedistii sa plece in urma cu peste un an dar si acum cand liberalii vor sa-l schimbe. Din acest joc face parte si principalul sustinator al lui Birliba, deputatul PMP, Petru Movila, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor pozitie din care intra in contact cu smecherii care conduc „Gigantii Farma” in Romania. De fiecare data cand s-a discutat despre schimbarea lui Birliba, Movila a umblat disperat pe la usile celor cu putere de decizie pentru a-l mentine pe functie pe directorul de la Spiridon. Asa s-a intamplat si in urma cu mai bine de doua saptamani cand inainte de sedinta de Consiliului de Administratie de la Spiridon, Movila era la usa lui Lucian Indrei (fost director DSP acum director in Ministerul Sanatatii) inca de la prima ora. Birliba a trecut cu bine de aceasta sedinta, vehementa lui Indrei s-a disipat si potrivit unor surse

„Gigantii Farma” ar fi avut un cuvant de spus. Cu alte cuvinte Birliba trebuia sa ramana sa finalizeze licitatiile de peste 100 milioane euro care vor fi adjudecate de giganti din industria farmaceutica.

Sub acoperirea unor acorduri cadru (Foto)

ACHIZITII SPIRIDON1

Spitalul Spiridon si Birliba nu a scos la licitatie contracte de furnizare ci ”acorduri cadru”. Practic firma care va adjudeca unul din acordurile cadru va avea monopol pe incheierea contracte de furnizare la Spiridon pentru anumite medicamente, servicii medicale etc. Cu alte cuvinte in baza acordului cadru adjudecat firma incheie ulterior contracte de furnizare cu Spitalul Sfantul Spiridon in urmatorii ani. Valoarea totala a contractelor care vor fi incheiate cu firma respectiva este stabilita acum in acordul cadru. Iata care sunt acordurile cadru scoase la licitatie: In data de 30 iulie a fost lansata procedura de achizitie „Acord cadrul furnizare reactivi materiale de  laborator, program infectii nosocomiale: 197.108.508, 88 lei adica 41 milioane euro”. In aceiasi zi a fost lansata procedura de achizitie pentru „Acord cadru materiale sanitare, dispozitive, accesorii de endoscopie si proteze” in valoare de 116.366.356 lei adica 23 milioane euro. Pe 23 iulie a.c a fost lansata procedura pentru „Acord cadru furnizare materiale de osteosinteza proteze ortopedice implanturi articulare, artroscopie” in valoare de 71.123.550 adica 14 milioane euro. Pe data de 16 iunie a. a fost lansata procedura pentru „Acord cadru pentru achizitia de medicamente, hemofilie, talasemi” in valoare de 122.058. 003 adica 24 milioane euro. Aceste licitatii sunt in desfasurare. Valoarea totala exacta a acestor acorduri cadru este de 101 milioane euro. Asta in conditiile in care in anul 2019 spitalul a avut venituri de 461.976.288 lei adica 96 milioane euro din care 329.983.331 lei adica 70 milioane euro reprezinta cheltuieli de personal.

Ce spune Birliba

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Ioan Birliba a spus ca a apelat la aceasta procedura a ”acordurilor cadru” pentru a economisi. „Acordul cadru iti permite sa faci achizitii mai rapid cand ai la timp un buget. Cand iti vin banii stii ca ai un acord cadru si inchei contract nu mai pierzi timp cu anunturi de publicare, proceduri si asa mai departe. Asa economisesti foarte mult timp”, a spus Birliba care nu a reusit totusi sa ne explice de ce au fost angajate acum sume atat de mari, peste 100 milioane euro.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.