Un primar a vandut comuna sotiei si feciorului. Procurorii le-au trimis la toti factura

27837
Valeriu Parlog si sotia

@ Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi l-au trimis  in judecata pe Valeriu Parlog, primarul comunei Popricani pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese @ Alaturi de primar au mai fost trimisi in judecata pentru complicitate sotia sa Elena dar si fiul lor Paul @ In calitate de primar Parlog a arendat terenurile comunei catre firma controlata de sotie si fecior @ Elena Parlog

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au decis zilele trecute sa-l trimita in judecata pe Valeriu Parlog, primarul comunei Popricani, din judetul Iasi pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Alaturi de Valeriu Parlog au mai fost trimisi in judecata si sotia sa Elena Parlog dar si fiul lor Paul si asta deoarece procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au considerat ca ceilalti doi membri ai familiei au fost complici la savarsirea acestei infractiuni. Asta deoarece, in calitate de primar al comunei Popricani, Valeriu Parlog a semnat documentele prin care firma sotiei sale, Euro-Elmar SRL, a arendat 70 de hectare de teren aflate in proprietatea primariei. “Fapta functionarului public care in exercitarea atributiilor de serviciu a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut direct sau indirect un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul III ori pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”, se arata in articolul 301 din Codul Penal privind conflictul de interese.

I-a dat sotiei tot terenul de care dispunea primariei

Terenul pe care Valeriu Parlog l-a facut cadou firmei Euro-Elmar SRL se afla in domeniul public al Consiliului Local Popricani. Elena Parlog a arendat terenul primariei incepând cu anul 2013, dupa ce sotul a devenit primar. A incheiat ulterior contracte de arenda si in anii 2014 si 2015. Astfel, in anul 2013 a fost incheiat contractul de arenda nr.674, iar în 2014 s-a incheiat contractul de arendă nr.296, ambele numere de înregistrare fiind emise de Primaria Popricani.

Au luat subventii europene pe terenul primariei

Familia Parlog a mers mai departe. Contractele de arenda pe terenul proprietate publica semnata in stanga de Valeriu Parlog in calitate de primar si in dreapta de sotie au fost depuse in copie la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in vederea incasarii subventiei pe  suprafata. Pentru suprafele luate de la primarie Euro-Elmar SRL a incasat de la primarie o subventie de 11.200 euro pe an. Mai trebuie precizat ca cea mai mare parte a suprafetelor luate de Elena Parlog si fiul sau ar fi trebuit sa se afle la dispozitia Comisiei locale de fond funciar si ar trebui sa fie retrocedat partial sau intregime mostenitorilor ai caror stramoși au detinut proprietati in Popricani, dar care au fost confiscate după anii 50’ de regimul comunist.

Sotia are deja o condamnare. Executata de DNA

Pentru Elena Parlog nu este prima data cand va aparea in fata judecatorilor pentru a da explicatii pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie. In anul 2003, Elena Parlog a fost trimisa in judecata pentru frauda cu fonduri europene, fiind condamnata definitiv  la pedeapsa cu inchisoare cu suspendare dar, suplimentar, firma Euro-Elmar a primit interdicția de a participa la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă  de 2 ani. Elena Parlog a fost condamnata pe data de 17.01.2014 la inchisoare cu suspendare in dosarul penal 21120/245/2013 pentru ca, dupa cum s-a mai precizat a incasat în mod fraudulos fonduri europene. Astfel, aceasta a fost condamnata la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de inchisoare pentru folosirea de documente si declaratii false in vederea obtinerii unor subvenții europene si la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de inselaciune. Judecatorii au contopit pedepsele, iar Elena Parlog s-a ales cu o pedeapsă finală de 3 ani de închisoare cu suspendare deoarece i s-a aplicat și un spor de pedeapsa. De asemenea, firma familiei Parlog, SC Euro-Elmar SRL  a fost condamnată sa plateasca o amenda penala de 30.000 Faptele pentru care a fost condamnata Elena Parlog s-au petrecut în perioada 2007 – 2012, cand sotia primarului din Popricani era de asemenea administrator al SC Euro-Elmar SRL, iar in aceasta calitate a facut un număr de 5 cereri la APIA avand la baza o serie de documente false în vederea obtinerii subventiilor europene. Ilegalitatile constau in faptul ca Elena Parlog a depus patru tabele centralizatoare cu terenuri in care era consemnat, in mod nereal, ca SC Euro-Elmar SRL detinea in arenda mai multe suprafete de teren arabil in baza unor contracte de arenda din care unele erau intocmite in fals. In baza acestor documente firma a incasat in mod nelegal subventii europene in suma de 52.428 lei adica circa 13.041 euro.

Comuna blestemata

Culmea Valeriu Parlog a devenit in anul 2012 primar la Popricani deoarece fostul edil, Slabu Otonel a ajuns la inchisoare tot pentru 5 ani tot pentru ca a furat fondurile europene in suma de vreo 12 miliarde lei vechi, alocate de Uniunea Europeana pentru intretinerea pasunii comunale. Otonel a iesit intre timp din inchisoare insa este judecat in prezent de magistratii Tribunalului intr-un dosar de deturnare de fonduri.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.