Exclusiv. Marturia care a spulberat dosarul de coruptie de la Medicina. Azoicai: „Da, am luat buchetul de flori”

5592

@ Jurnalistii Dezvaluirea.ro sunt singurii care au urmarit modul in care s-a judecat la Curtea de Apel, dosarul de coruptie de la Facultatea de Medicina @ Explicatiile date de Doina Azoicai in fata completului de doi judecatori au cantarit cel mai mult in luarea deciziei de achitare @ Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate declaratia data de Doina Azoicai in fata judecatorilor de la Curtea de Apel

In luarea deciziei de achitare pronuntate recent de Curtea de Apel Iasi in dosarul de coruptie de la Facultatea de Medicina de la UMF Iasi, a cantarit mult declaratia data de principalul acuzat din dosar si anume decanul facultatii, Doina Azoicai.  Jurnalistii Dezvaluirea.ro sunt singurii care au urmarit modul in care s-a judecat la Curtea de Apel, dosarul de coruptie de la Facultatea de Medicina si de aceea sunt in masura sa  prezinte in exclusivitate declaratia data de Doina Azoicai in fata completului format din judecatorii Maricica Mititelu si Gabriel Tarlion, marturie care dupa cum s-a precizat si mai sus a cantarit foarte mult in luarea deciziei de achitare a tuturor inculpatilor inclusiv a asa-zisilor complici la savarsirea  infractiunii de luare de mita repectiv Agha Romeen si Houssine El Haizoun. „Cu privire la acuzatia de luare de mita vreau sa va spun ca aceasta m-a afectat profund atat pe mine cat si pe familia mea. Am fost afectata nu doar moral cat si din punct de vedere al vietii mele sociale si profesionale. Arat ca nu am pretins niciodata nu am avut discutii cu inculpatul  Houssine El Haizoun, nu am pretins si nici nu m-am gandit sa cer mita un suvenir marocan. Nu m-am gandit niciodata ca primirea celor doi obiecte traditionale marocane reprezinta mita deoarece nu am facut nimic nimic fata de regulamentele in vigoare”, a spus Doina Azoicai, in fata judecatorilor. Pentru a intelege mai bine trebuie sa reamintim ca aceasta a fost trimisa in judecata pentru ca ar fi luat mita o tavita si un ceainic, doua suveniruri marocane astfel incat sa forteze procedurile si sa permita inscrierea in anul II de studiu la Facultatea de Medicina a lui Haizoun Yassine fiul lui Houssine El Haizoun.

Cum au intrat tava si ceainicul in UMF? Raspuns:”Prin curier”

Un alt aspect care a contribuit la demontarea acuzatiilor de luare de mita se refera la modul in care aceasta a descris cum a ajuns sa intre in posezia tavitei si a ceaiului, doua obiecte evaluate de procurorii DNA Iasi, cei care au instrumentat acest dosar de coruptie, la circa 900 lei dar care pot fi cumparate dint-un talacioc marocan de fapt cu 30 de dolari, circa 90 de lei. „Arat ca era o zi de sambata si ma aflam in decanat deoarece prezidasem doua lucrari de doctorat. In aceasta imprejurare asistenta sefa mi-a inmanat acel suvenir cu buchetul de flori si cartea  de vizita spunandu-mi ca sunt de la un coleg medic nefrolog. Secretara sefa primise acel pachet de la o alta secretara de la decanat care la randul ei il primise de la curier. Inmanarea acelui suvenir s-a facut de fata cu toata lumea care se afla in decanat, nu eram doar eu acolo deoarece a doua zi urma sa inceapa concursul de rezidentiat. M-am uitat doar la felicitare si am vazut cuvantul „suvenir marocan”. Nu am scos acel suvenit din punga, nu l-am desfacut, nu m-am uitat. Cand  am plecat am luat acel pachet si florile pentru ca in decanat trebuia sa vina comisia de rezidentiat. Nu putea ramane in decanat acel pachet pe masa. Am luat acel pachet si am plecat fara sa ma gandesc ca acest gest s-ar putea concretiza in dosarul de fata, in acuzatia de luare de mita”, a mai spus Doina Azoicai.

„M-am intalnit cu Haizoun pe Aeroport la Bucuresti”

Doina Azoicai a aratat ca anterior se intalnise cu tatal studentului marocan pe Aeroportul din Bucuresti si discutase cu acesta numai chestiuni profesionale. Sa precizam ca si Houssine El Haizoun este la randul sau medic. Cei doi au aterizat cu acelasi avion la Iasi si Azoicai s-a oferit sa-l duca cu masina la hotel deorece nu se  gaseau taxiuri. „Inca un alt motiv pentru care nu m-am gandit ca suvenirul primit reprezinta mita a fost acela ca in data de 17.11.2014 intorcandu-ma cu avionul de la Bucuresti m-am intalnit cu inculpatul Haizoun El Houssine si cu traducatorul sau Kenoz Yassine. Asa cum se cunoaste deja din declaratii  am discutat cu acesta pe Aeroportul din Bucuresti numai probleme profesionale. Ajunsi la Iasi, fiind ora 24.00 era prima lapovita, m-am oferit sa ajut un coleg si sa-l duc cu masina la hotelul unde era cazat in conditiile in care era in drumul meu iar in aeroport nu era nici un taxi. Mi s-a parut un gest uman, din acel motiv a scris in felicitare ca imi multumeste pentru gestul uman si colegial. Am interpretat gestul colegului meu ca pe unul de curtoazie, de colegialitate. Am dus o viata in  care nu mi-a lipsit nimic la randul meu m-am oferit sa salvez diferite situatii. Ma consider nevinovata pentru acuzatiile care mi se aduc, acestea sunt nedemonstrate”, a mai spus fostul decan de la Medicina in fata judecatorilor.

„Era avizul Ministerului Educatiei”

De asemenea Doina Azoicai a oferit unele explicatii legate de scrisoarea de acceptare la studii si procedura de echivalare a notelor documente care au permis inmatricularea studentului marocan. Procurorii sustinusere ca Azoicai facuse unele demersuri nelegale pentru obtinerea acestor documente. „In legatura cu scrisoarea de acceptare la studii doresc sa precizez ca pentru o persoana care provine dintr-un stat non membru UE si doreste sa se inscrie la o facultate din Romania este necesar sa obtina mai intai scrisoarea de acceptare la studii pe care o elibereaza Ministerul Educatiei din Romania si care are toate responsabilitatea eliberarii acestei scrisori pentru a obtine viza pentru Romania si abia apoi se poate parcurge intreaga procedura de inscriere la facultate”, a mai spus Azoicai, dupa care a precizat ca echivalarea studiilor pentru tanarul marocan s-a facut dupa o luna corespondenta cu Universitatea Libera din Bruxelles unde studiase Haizoun Yassine, iar institutia de invatamant superior belgiana a aratat ca acesta parcursese discipline care se regasesc si in orarul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.