Macel in hipermarketurile din Iasi inainte de Craciun. Iesenii au avut mai multi bani de cheltuit

2262

@ Reprezentantii hipermarketurilor iesene contactati de Dezvaluirea.ro au spus ca in aceste zile vanzarile au crescut cu cel putin 5 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut @ Potrivit datelor oferite de Directia Judeteana de Statistica, anul acesta iesenii au avut mai multi bani @ Venitul mediu salarial net a ajuns la Iasi, in aceasta perioada la 4.500 lei iar cel mediu net este de circa 2.696 lei cu o crestere de circa 15 procente fata de anul trecut @ Peste 90 la suta din marfurile din supermarketuri sunt din tari ale Uniunii Europene

Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan, Selgros etc, toate hipermarketurile din Iasi au fost pline in aceste zile inainte de Craciun, estimandu-se vanzari de milioane de euro numai in aceasta perioada. Vanzarile au crescut in aceste zile cu cel putin 5 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, au precizat pentru Dezvaluirea.ro, unii directori ai hipermarketurilor locale. Intr-adevar, cresterea precizata de acestia se reflecta si in datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica care a aratat ca in aceasta perioada iesenii au avut mult mai multi bani decat in 2017. Astfel, institutia a avut posibilitatea sa prelucreze deocamdata doar datele privind veniturile salariatilor care a ajuns la 172.113 persoane in crestere cu 6 la suta fata de aceiasi perioada a anului trecut. Prin urmare 6 la suta din persoanele inactive sau care nu erau angajate ”cu forme legale” in aceiasi perioada a anuluii trecut se regasesc acum in campul muncii. Revenind la aglomeratia din supermarketuri aceasta poate fi explicata numai prin faptul ca iesenii castiga acum mult mai bine decat anul trecut. Astfel, castigul salarial mediu nominal brut in judetul Iasi a fost de 4.499 lei, iar cel mediu net de 2.696 lei cu 15 la suta mai mult decat aceiasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere semnificativa se explica in primul rand prin majorarea salariilor bugetarilor. Sa mai mentionam ca analiza cuprinde datele procesate pana la nivelul lunii octombrie astfel incat in situatia veniturilor nu sunt cuprinse si primele de Craciun oferite de companii si de institutii.

Mii de angajati in hipermarketuri, consumam numai din import

Institutia arata ca un numar de peste 5.900 salariati din Iasi lucreaza in comert si prin urmare putem aprecia ca cel putin jumatate dintre acestia sunt angajati de retailerii mentionati mai sus. Peste 80 la suta din produsele vandute in hipermarketuri sunt din import. Astfel, Iasul importa lunar marfuri de circa 76 de milioane euro iar Uniunea Europeana ocupa de multi ani ”podiumul” furnizorilor nostri. Astfel, Iasul importa din Uniunea Europeana marfuri de cel putin 50 milioane euro in fiecare luna. Din totalul importurilor, 6,5 la suta sunt alimente, 12 la suta produse ale industriei chimice, 20 la suta articole comune si de uz casnic etc.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.