Chirica: „Gaura de 58 milioane de euro dupa plecarea lui Harabagiu”

6757

@ Primarul Mihai Chirica a contestat in instanta de contencios administrativ ordinul prefectului de incetare a mandatului de consilier a lui Gabriel Harabagiu @ In contestatia depusa Chirica a oferit un argument uluitor si anume faptul ca municipiul Iasi pierde fonduri europene in valoare de 58 milioane euro daca Harabagiu nu va mai fi viceprimar @ Judecatorii au respins cererea primaruluii

Motivatie uluitoare a primarului municipiului Iasi, Mihai Chirica care a incercat sa salveze postul de viceprimar al cumatrului sau Gabriel Harabagiu. Pe scurt, primarul a spus ca daca cumatrul sau nu va mai fi viceprimar, municipiul Iasi va pierde fonduri europene in valoare de 58 milioane euro. Astfel, la data de 26.03.2018, primarul municipiului Iasi a depus la Tribunalul Iasi cererea de anulare a ordinului prefectului nr. 135 din 23.03.2018 cel prin care s-a dispus incetarea mandatului de consilier local a lui Gabriel Harabagiu. Prefectul Marian Serbescu a emis acest ordin ca urmare a unei solicitari venite din partea PSD dupa ce atat Harabagiu cat si Chirica au fost exclusi din partid.

Odata cu incetarea mandatului de consilier Harabagiu a pierdut si functia de primar, dar acesta ocupa inca acest post datorita unor procese de acest timp deschise de el si de primar. Revenind, in cererea prin care a solicitat ca judecatorii sa dispuna anularea ordinului prefectului, primarul a spus ca plecarea lui Harabagiu din Palatul Roznovanu ar insemna o catastrofa pentru Iasi. Dupa cum am mai precizat Chirica a mers pana acolo incat a sustinut ca Iasul va pierde fonduri europene de 58 de milioane de euro in cazul in care Harabagiu nu va mai fi viceprimar. Asta in conditiile in care este vorba despre proiecte care au fost doar depuse si nu s-a primit nici un raspuns privind validarea finantarilor si mai mult decat atat Harabagiu nu a participat la scrierea acestor cereri de finantare ci doar „a semnat ca primarul” din partea municipalitatii iesene.

„In privința pagubei iminente reclamantul (Mihai Chirica-n.r) a sustinut, ca in situația in care ordinul contestat nu ar fi anulat, daunele care s-ar produce nu ar putea fi acoperite, paguba adusa fiind ireversibila, constand in aplicarea municipiului Iasi a sanctiunii dezangajarii unei cote din fondurile europene in valoare de 58 milioane de euro, neaccesate la termen si in blocarea pe o durata importanta de timp a implementarii unor proiecte incheiate în parteneriat cu 28 de state europene, precum si in intreruperea procedurii de selectie in cadrul programului Operațional Capacitate Administrativa 2014-2020”, au constatat judecatorii ieseni.

Judecatorii i-au trimis pe amandoi la plimbare

De asemenea Chirica a cerut in acelasi timp si suspendarea actului administrativ pentru a mai diminua din pagubele pe care le sufera municipiul Iasi prin plecarea lui Harabagiu. Cum era si de asteptat, magistratii ieseni de la Tribunal nu au crezut „vrajeala” lui Chirica. Pe data de 12.07.2018 judecatorii ieseni au respins cererile lui Chirica argumentand ca atributiile lui Harabagiu pot fi delegate unei alte persoane si in plus ordinul prefectului poate fi contestat numai de cel vizat dupa o procedura prealabila. De aceea, cererea primarului a fost considerata ca fiind inadmisibila. „Respinge ca inadmisibil capatul de cerere formulat de catre reclamantul primarul municipiului Iasi, in contradictoriu cu paratul prefectul judetului Iasi privind anularea Ordinului nr 135 din 23.03.2018 emis de Prefectul Județului Iasi și capatul de cerere privind suspendarea executarii actului administrativ”, au dispus judecatorii ieseni. Sa precizam ca Harabagiu a contestat la randul sau ordinul prefectului dar si deciziile PSD dar aceste dosare nu au fost solutionate cu o sentinta definitiva.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.