Chirica i-a aprobat prietenului său un bloc într-o zonă protejată. Prefectul desființează afacerea

1247
Catalin Dragan si proiect Eremia Popescu nr.33-35
Catalin Dragan si proiect Eremia Popescu nr.33-35

@ Zilele trecute, prefectul județului a atacat in contenciosul administrativ Planul Urbanistic Zonal prin care primaria a aprobat construirea unui bloc pe strada Eremia Popescu nr.33-35 desi imobilul nu primize avizul unic de la Consiliul Judetean, aviz obligatoriu conform Legii

Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș a atacat zilele trecut in instanța de contencios administrativ o hotarâre a Consiliului Local  prin care s-a aprobat construirea unui bloc pe strada Eremia Popescu nr.33-35 in conditiile in care pentru acest imobil nu exista avizul unic al Consiliului Județean (vezi aici). Având în vedere că prefectul cere acum anularea hotărârii CL de aprobare a PUZ municipalitatea nu mai poate emite acum autorizația de construire. Astfel, prin Hotărârea nr.363/24.09.2020, Consiliul local Iași a aprobat ”Planul Urbanistic Zonal Iași, strada maior Eremia Popescu nr.33-35 nr. cadastral 162036, întocmit pentru construire locuință individuală, persoană juridică. Suprafața terenului reglementat prin PUZ este de 337,00 mp iar indicatorii urbanistici sunt: H max=10.00 m măsurată în punctul cel mai înalt al terenului natural în zona construită, numărul de niveluri propuse D+P+2E; POT max=35%; CUT max=1.05 mp.ADC/mp.teren; Spații verzi minim=50%. ” Cu ocazia controlului de legalitate exercitat de către prefect s-a constatat că prin adoptarea actului administrativ au fost încălcate prevederile Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările și completările ulterioare-Anexa nr.1. Categorii de documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism, competenţele de avizare şi de aprobare a acestora. Având în vedere că documentația pentru amenajarea teritoriului şi urbanism a fost aprobată prin HCL Iași nr.363/2020 fără avizul emis de Consiliul Județean Iași, este evident că sunt incidente prevederile art.64, alin.2 din Legea nr.350/2001, care prevăd că ”Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate fără avizele prevăzute de reglementările în vigoare sunt nule”, se arata in actiunea deschisa in justitie de prefect.

Primarul, pentru prietenul si angajata sa

Proiectul imobiliar de pe strada maior Eremia Popescu nr.33-35 ,aparține firmei Teomalis SRL, patronată de soții Cătălin și Cristina Drăgan, apropiați ai primarului Mihai Chirica. De altfel, Cristina Drăgan  este angajata la Primaria Iasi pe un post de consilier superior. Asociația de Proprietari bloc 331, care reprezintă blocul cu 4 etaje cel mai apropiat de viitoarea clădire (câțiva metri), a inaintat in ultimii 4 ani zeci de petiții către instituțiile statului, către Agenția de Protecția Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcții. Asociația de Proprietari a semnalat printre altele faptul că prin construirea noului bloc se distruge spațiul verde, zona este înghesuită, nu există suficiente locuri de parcare, iar locatarii blocului 331 nu vor mai avea lumină în apartamente. Cu toate acestea Consiliul Local a aprobat acest PUZ și în conditiile in care se stia ca prin certificatul de urbanism nr.981/04.04.2019, avizul de oportunitate nr.1033/23.06.2019 și avizul nr.182/04.08.2020 emise de Arhitectul Șef se atestă că terenul studiat prin Planul Urbanistic Zonal aprobat este încadrat potrivit pevederilor PUG–UTR–CA- zona centrală și se încadrează în subzona CA1 – zona centrală rezervată cu precădere funcțiunilor publice reprezentative. Ori, Anexa nr.1 la Legea nr.350/2001 stabilește categoriile de documentaţii în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, competenţele de avizare şi de aprobare a acestora. Așadar, consiliul județean este abilitat să emită avize pentru planurile urbanistice zonale privind ” părţi din zona centrală municipiului”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.