Chirica si Mafia Imobiliara, prima lovitura de la prefectul PNL. Grigoras suspenda autorizatia pentru hotelul lui Gaburici

4666
prefectul Marian Grigoras si Mihai Chirica
prefectul Marian Grigoras si Mihai Chirica

@  Institutia prefectului judetului Iasi a inregistrat ieri la Tribunalul Iasi cererea de anulare a Planul Urbanistic Zonal Iasi, stradela Uzinei, strada Varianta Uzinei nr. 4-16, adica documentatia in baza careia consilierul local Violeta Gaburici voia sa construiasca un hotel in spatele Mitropoliei @ Prefectul l-a somat pe Chirica sa anuleze hotararea inainte sa se ajunga in instanta dar primaria a refuzat @ Dezvaluirea.ro va prezinta in exclusivitate detalii din actiunea deschisa la instanta @ Avand in vedere actiunea depusa de prefect, conform Legii HCL 162/30.04.2020 aprobata pentru firma lui Gaburici este suspendata si nu  poate primi autorizatie de  construire

Chirica s-a inselat daca a crezut ca prin inscrierea in PNL isi pune la adapost toate combinatiile imobiliare scandaloase. Iata ca in cursul zilei de ieri, institutia prefectului judetului Iasi a inregistrat la instanta (vezi aici) cererea de anulare a HCL nr. HCL 162/30.04.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Iasi, stradela Uzinei, strada Varianta Uzinei nr. 4-16, adica documentatia prin care consilierul local PMP, Violeta Gaburici intentiona sa construiasca un aparthotel in spatele Mitropoliei. Cu sprijinul primarului Mihai Chirica, Consiliul Local ( in care  PSD-PNL-PMP si-au dat mana sprijinundu-si reciproc smenurile imobiliare) a aprobat ilegal aceasta hotarare in conditiile in care firma Violetei Gaburici, Concept MSG SRL nu avea avizul unic de la Consiliul Judetean Iasi, document obligatoriu  in conditiile in care terenul pe care vrea sa construiasca se afla in zona istorica protejata a municipiul Iasi.

Ilegala pentru ca lispeste avizul unic

Prezentam mai departe in exclusivitate detalii din actiunea la instanta depusa de prefect, cerere in care se vede clar ca este atacata exact lipsa avizului unic.  „Conform Anexei nr. 1 la Legea nr. 350/2001, prin care sunt stabilite categoriile de documentaţii în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, competenţele de avizare şi de aprobare a acestora, consiliul județean este abilitat să emită avize pentru planurile urbanistice zonale privind ”(10) Părţi din zona centrală municipiului” și privind ”(12^1.bis) Părţi din zone protejate ori asupra cărora s-a instituit un tip de restricţie, prin acte normative sau legii, documentaţii de urbanism…”. Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Iași aprobat prin HCL Iași nr. 163/1999, zona stradela Uzinei, strada Varianta Uzinei nr. 4-16 este încadrată în zona centrală a municipiului Iași. Raportat la prevederile legale amintite și având în vedere documentațiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate la nivelul unității administrativ teritoriale, rezultă fără echivoc obligativitatea obținerii avizului consiliului județean, anterior adoptării Hotărârii nr. 162/30.04.2020 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal Iasi, stradela Uzinei, strada Varianta Uzinei nr. 4-16”, se arata in actiunea prefectului.

Chirica refuzat sa se conformeze

Inainte de a depune aceasta actiune in justitie, prefectura a somat Primaria Iasi sa revoce hotararea pentru PUZ-ul lui Gaburici deoarece a fost adoptata ilegal. Chirica si primaria s-au plasat inca o data de partea lui Gaburici si au refuzat sa revoce hotararea. „S-a solicitat Consiliului Local al Municipiului Iași să ne comunice actul administrativ de revocare a Hotărârii nr. 162/30.04.2020, în caz contrar, potrivit prevederilor art. 3, alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare”, au mai aratat juristii prefecturii.

Potrivit unor surse din cadrul institutiei, primaria a raspuns peste termenul legal si a anuntat ca nu va revoca hotararea.

Era necesar si avizul Directiei pentru Cultura

In actiunea prefectului se mai arata ca pentru aprobarea unui hotel in spatele Mitropoliei, in centrul istoric al municipiului Iasi era necesar si un aviz de la Directia pentru Cultura. ”Centrul istoric” este monument istoric înscris în Lista monumentelor istorice, iar terenul din stradela Uzinei, strada Varianta Uzinei nr. 4-16 face parte din ”Centrul istoric”, fiind astfel incidente prevederile art. 2, alin. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora ”Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege”. De asemenea, Anexa nr. 1 din Legea nr. 350/2001 prevede competenţa de avizare a Ministerului Culturii prin direcţiile judeţene pentru documentațiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism întocmite pentru suprafețe de teren care fac parte din ”Centrul istoric”, drept urmare competența de avizare pentru o astfel de documentații revine Direcției Județene pentru Cultură Iași”, a mai aratat prefectura in actiunea depusa la instanta.

Pana la finalizarea procesului hotararea este suspendata. Asta inseamna ca Violeta Gaburici nu poate primi autorizatie de construire. Gaburici ar fi vrut sa construiasca un aparthotel cu 6 etaje.

Violeta Gaburici
Violeta Gaburici

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.