Consilierii celui mai influent primar PSD din Iași condamnați la închisoare pentru fraudă cu bani UE

9524
Mures Vasiliu si Ioan Petrisor-consilieri PSD Tatarusi
Mures Vasiliu si Ioan Petrisor-consilieri PSD Tatarusi

@ Este vorba despre consilieri locali Ioan Petrișor și Mureș Vasiliu din comuna Tătăruși, județul Iași unde functia de primar este deținută Costel Iosub, cel mai influent primar PSD din județul Iași @ Cei doi au fost condamnați pentru fraudă cu fonduri europene @ În perioada ultimei guvernări PSD, soția lui Iosub, Valentina Iosub, in prezent secretara Consiliului Local Tătăruși a ocupat funcția de subprefect al județului Iași @ Pe unele documente în baza cărora s-au obținut fonduri europene apar și semnăturile lui Costel Iosub și a soției sale

Pedeapsă de 2 ani 6 luni de închisoare cu suspendare pentru doi consilieri locali PSD din comuna Tătăruși care au fost trimiși în judecată pentru o fraudă cu subvenții agricole obținute de la UE prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Este vorba despre Ioan Petrișor și Mureș Vasiliu, cei doi oameni de încredere ai actualului primar PSD al comunei Tătăruși, Costel Iosub. Fiind cel mai influent primar PSD de comună din judetul Iasi, Iosub a reușit sa o impuna pe sotia lui, secretara Consiliului Local pe funcția de subprefect în perioada ultimei guvernări PSD. Cei doi consilieri locali au fost condamnați pentru că au folosit documene false pentru a obține subventii europene in valoare de circa 50.000 euro in perioada 2012-2015. Sub coordonarea primarului aceștia au inființat Asociația Crescătorilor de Animale Tătăruși, entitatea prin intermediul căreia au obținut fondurile europene. Deși Primăria Tătăruși primise solicitari de concesionare a pașunii comunale și de la alți fermieri care nu erau afiliați asociației și prin urmare era necesara organizarea unei licitații, Costel Iosub au concesionat intreaga suprafata, peste 100 hectare catre Asociatia Crescatorilor de Aninmale Tătăruși, entitatea controlata de Ioan Petrișor și Mureș Vasiliu. Dupa aceea cei doi au falsificat peste 400 de semnături pentru  obține fondurile de la APIA. Acestia au falsificat tabelele cu listele de semnături ale membrilor asociației precum și tabelele în care se precizau numărul de animale dar și suprafața de pășune alocată fiecărui fermier. ’În perioada 2012-2015, inculpații Petrișor Ioan și Vasiliu Mureș, în calitatea menționată mai sus, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafețe de teren (între 99,26 ha și 110,06 ha pășune) pe care nu le dețineau în realitate. Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil, în total de 240.739,14 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal’’, a transmis DNA.

Maricel Popa presedintele PSD Iasi si Costel Iosub
Maricel Popa presedintele PSD Iasi si Costel Iosub

Procurorii le-au sechestrat averile

Să mai precizam ca Asociația Crescătorilor de Animale Tătăruși a fost de asemenea condamnata la o amendă penală de 30.000 lei. Procurorii au instituit sechestru pe averile celor doi consilieri locali. Asta deoarece Ioan Petrișor și Asociația Crescătorilor de Animale Tătăruși trebuie să înapoieze APIA suma de 110.955,3 lei sume obținute sub formă de subvenții în anii 2012 și 2013. De asemenea Mureș Vasiliu și Asociația Crescătorilor de Animale Tătăruși trebuie să inapoieze APIA suma de 129.783,84 lei subvenții obținute in anii 2014 și 2015.

Citește și ‘’ Frauda cu fonduri europene in fieful PSD. Inalt functionar implicat: „Nu va spun nimic”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.