Corb la corb nu scoate ochii. Dosarul cu abuzul șefelor DNA Iași ținut în sertare pentru prescripție

2970
Cristina Chiriac si Alina Moraru- sefele DNA Iasi
Cristina Chiriac si Alina Moraru- sefele DNA Iasi

@ Ieri, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a început audierile în dosarul în care fosta șefă a DNA Iași, Alina Moraru dar și actuala șefă Cristina Chiriac au fost denunțate deoarece l-au favorizat pe infractorul Corneliu Onilă, fostul episcop de Huși @ În timpul unor percheziții polițiștii DNA au găsit niște filmări în care Onilă își abuza sexual elevii de la seminar, dovezi evidente ale unor infracțiuni de viol @ Cristina  Chiriac, Alina Moraru și polițistul Ciprian Țurcanu au ascuns filmările refuzând să demareze deschiderea unui dosar penal pentru viol

Ieri, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a început cercetările în dosarul în care fostele șefe ale DNA Iași, Alina Moraru și actuala șefă Cristina Chiriac au fost denunțate deoarece l-au favorizat pe Corneliu Onilă, fostul episcop de Huși, trimis în judecată pentru viol. Numai că, Alina Moraru, Cristina Chiriac și polițistul Ciprian Țurcanu au vrut să-l facă scăpat pe Onilă, ascunzând înregistrările care-l încriminau. Din acest motiv, fostul polițist DNA, Florin Costan, fostul coleg al celor trei, a depus un denunț la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Numai că, denunțul a fost depus în ianuarie 2022 iar cercetările propriu zis au început abia ieri, dosarul fiind ținut în nelucrare, în sertar, un timp suficient cât să se împlinească termenele de prescripție.

Ciprian Turcanu-politist DNA
Ciprian Turcanu-politist DNA

Filmări compromițătoare ascunse după icoană

Înregistrările video cu episcopul Onilă care și-a abuzat sexual elevii de la seminar au fost gasite de DNA Iași în timpul percheziției din 2017,  efectuată la călugărul Sebastian Jitaru, împotriva căruia fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, depusese o plângere pentru șantaj. Onilă spunea că Jitaru îl șantaja cu mai multe „materiale compromițătoare”. Dosarul era instrumentat de către procuroarea Cristina Chiriac. La percheziție, în spatele unei icoane, s-au găsit CD-urile cu „materialele compromițătoare” cu care călugărul îl șantaja pe Onilă, fiind vorba despre respectivele filmări video. Florin Costan i-a spus procuroarei Cristina Chiriac și polițistului de caz Ciprian Țurcanu (polițistul preferat al Cristinei Chiriac, șeful de ‘’de facto’’ al DNA Iași) că imaginile respective sunt probe pentru infracțiune la viața sexuală și că trebuie trimise la Parchetul Curtii de Apel Iași pentru a deschide un dosar pentru viol. Numai că procurorul Cristina Chiriac și polițistul Țurcanu au acuns filmele refuzând să sesizeze Parchetul Curții de Apel. Pentru a le pierde urma, firmele au fost atașate unui alt dosar care aveau o legătură vagă cu dosarul lui Onilă. Ulterior, în vara anului 2019, o echipă de jurnaliști de la publicatia „Să fie Lumină” a efectuat o investigație jurnalistică, solicitând audiență  la procurorul șef de atunci al DNA Iași Alina Morau cât și la Parchetul Curții de Apel Iasi. În urma acelei investigații, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași s-a sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de viol și a solicitat în scris DNA Iași să pună la dispoziție acele înregistrări, adică probele directe împotriva episcopului amintit, în baza cărora respectivul a și fost retinut și arestat preventiv și ulterior trimis în judecată pentru viol. În aceste condiții împotriva Cristinei Chiriac a fost depusă plângere penală pentru favorizarea făptuitorului iar impotriva lui Țurcanu și a fostei șefe a Alina Moraru s-a facut sesizare pentru omiusiunea sesizării. Asta deoarece cei doi știau ca procurorul Chiriac a ascuns înregistrările și nu au facut nimic.

Se merge spre mușamalizare prin prescripție

Cercetările au demarat cu audierea lui Florin Costan după aproape un an și jumătate de la depunerea sesizării. Asta în condițiile în care Codul de procedura penală prevede că denunțătorul trebuie audiat ‘’de îndată’’. În dosarul penal a început urmărirea penală În Rem dar e greu de crezut ca sa va finaliza cu un rechizitoriu in condițiile în care cercetările se fac ‘’în dorul Lelii’’. Corb la corb nu scoate ochii. Să continuam să plătim impozite pentru susținerea pensiilor speciale.

De ce a dormit DNA Iași atâția ani. Fosta șefă s-a făcut de râs la interviul pentru funcția de procuror european. Video

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.