Cum a jefuit Zapodeanu statul de un teren de miliarde. Motivarea sentintei de 5 ani de puscarie

3029
Ioan Zapodeanu
Ioan Zapodeanu

@ Magistratii Curtii de Apel Iasi au motivat sentinta prin care miliardarul iesean Ioan Zapodeanu a fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru infractiuni de coruptie @Asta deoarece Zapodeanu a vandut un teren aflat in proprietatea statului si a castigat miliarde @ Judecatorii i-au condamnat pe toti inculpatii din dosar doarece s-a dovedit ca toti complicii miliardarului stiau ca ca terenul se afla in proprietatea statului si totusi l-au lasat pe Zapodeanu sa-l vanda si sa castige o avere

Motivarea magistratilor Curtii de Apel in dosarul in care Ioan Zapodeanu a fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare, lasa foarte putine sanse de scapare cunoscutului si inlatura mult din speranta unui apel favorabil. Asta doarece Zapodeanu a fost condamnat deoarece a vandut un teren aflat in proprietatea statului si a castigat miliarde de lei. Zapodeanu a reusit sa faca acest lucru cu complicitatea unor functionari de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si de la SC Mica Industrie SA fosta societate de stat care avea doar in administrare terenul de 6.708 mp situate in municipiul Iasi pe strada Platou Abator nr.3 vandut ilegal de Zapodeanu. Spuneam mai sus ca Zapodeanu si inculpatii au putine sanse de scapare. Asta deoarece judecatorii au demonstrat ca angajatii care i-au fost complici stiau ca terenul nu se afla in proprietatea lui Zapodeanu si totusi l-au lasat sa-l vanda.

A intabulat terenul statului

Astfel, Mariana Popa era registrator la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aceasta a intabulat terenul statului pe numele lui Zapodeanu desi initial daduse ‘’respingere’’ si i-a spus miliardarului ca nu are acte de proprietate. „Inculpata Popa Mariana a distorsionat în mod conștient dreptul, a aplicat în mod greșit legea, pronunțând, conștientă că greșește, o soluție evident eronată. Respingerea primei cereri de intabulare și motivarea oferită duc la convingerea că cinci zile mai târziu inculpata a acționat cu intenția de a încălca legea și în deplină cunoștință de cauză, distorsionarea legii fiind evidentă și în contradicție flagrantă cu principiile de drept din materia publicității imobiliare. Astfel, inculpata Popa Mariana a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafață de 6.708,64 m.p. cu intenția directă de a produce un prejudiciu, fiind conștientă că acționează împotriva propriei sale convingeri, că manipulează legea, iar conduita sa este cauza ce a determinat producerea prejudiciului suferit de statul roman’’, se arata in sentinta de condamnare.

Mariana Popa a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare.

Si Gineta Roman stia ca terenul apartine statului

Gineta Roman, fosta directoare de la SC Mica Industrie SA a fost de asemenea condamnata deoarece stia ca societatea pe care o conducea avea numai in administrare terenul vandut de Zapodeanu proprietar fiind statul roman. Cu alte cuvinte Gineta Roman i-a facut cadou lui Zapodeanu un teren pe care societatea s ail avea doar in administrare. „Inculpata Roman Gineta cunoștea că SC Mica Industrie SA a primit în proprietate exclusiv construcțiile situate pe terenul din Iași, strada Platou Abator nr. 3 și că, în cadrul procesului de privatizare, nu i s-a atribuit teren, ci exclusiv clădiri. Aceasta rezultă din demersurile pe care SC Mica Industrie SA le-a făcut la Judecătoria Iași, în contradictoriu cu Consiliul Local Iași și Primarul Municipiului Iași, privind constatarea dreptul ei de administrare și folosință asupra construcției și terenului aferent și obligarea pârâților la semnarea vecinătăților”, se mai arata in sentinta.

Gineta Roman si complicii sai de la Mica Industrie au semnat decizia nr. 2/29.01.2008, prin care s-a dispus restituirea în natură a terenului în suprafață de 6.708,64 mp situat în Iași strada Platou Abator nr.3.

Si in cazul lui Lucian Dramba jurist la Mica Industrie SA judecatorii au constatat ca acesta a semnat documentele prin care terenul a ajuns la Zapodeanu desi stia ca se afla in proprietatea statului. S-a dovedit ca stia acest lucru deoarece ulterior l-a reprezentat pe Zapodeanu ca si avocet in diverse procese prin care miliardarul incerca sa ateste prin intermediul instantei ca este proprietarul suprafetei.

Zapodeanu stia ca a facut o golanie

In ceea ce-l priveste pe Zapodeanu acesta a fost condamnat la 5 ani de inchisoare deoarece este principalul beneficiar al afacerii. Judecatorii au aratat ca Zapodeanu stia ca a facut o golanie si a incercat sa ascunda acest lucru vanzand bucati mici de teren catre diverse rude ‘’creând o aparență de legalitate a patrimoniului dobândit în mod ilegal’’. „Așa fiind, instanța constată că prin încheierea unei multitudini de acte juridice, inculpatul Zapodeanu Ioan a schimbat imobilul provenit din săvârșirea infracțiunii în mai multe terenuri, pe care le-a transferat unor cumpărători de bună-credință și, procedând în această manieră, a separat veniturile ilicite de sursa lor de proveniență, creând o aparență de legalitate a patrimoniului dobândit în mod ilegal. Operațiile de schimb și transfer analizate conțin suficiente elemente de fapt obiective din care rezultă scopul ascunderii originii ilicite a terenului, pentru a face imposibilă identificarea adevăratei surse a acestuia și a-l introduce în circuitul economico-financiar legal, astfel încât inculpatul să dețină controlul asupra beneficiilor ilicite, fără riscul de a fi descoperit’’, se mai arata in sentinta.

Apoi, dupa o perioada de timp Zapodeanu a vandut tot terenul, in parcele mai mari castigand sute de mii de euro la fiecare tranzactie. Expertii DNA Iasi au stabilit ca terenul luat 6.708 metri patrati din zona Platou Abator din municipiul Iasi valora cel putin 1,6 milioane euro, iar dupa expertiza efectuata in timpul procesului valoarea acestuia s-a redus la  884.970,25 adica circa 200.000 euro adica 30 de euro pe metrul patrat.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.