Primărie confiscată de o gașcă de penali. Pomană din banii comunei pentru baronul mezelurilor

5196
Florin Vîrgă si Valeria Dascălu
Florin Vîrgă si Valeria Dascălu

@ Continuăm seria dezvăluirilor legate de clica de pesediști care controlează administrația comunei Săbăoani, cea mai mare comună din Moldova @ Actualul primar Florin Vîrgă continuă ilegalitățile predecesoarei sale Valeria Dascălu @ Într-o ediție anterioară am arărat că Florin Vîrgă refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească care îi permite să demoleze silozurile din centrul comunei, cele autorizate ilegal de Valeria Dascălu @ În ediția de astăzi arătăm că același Florin Vîrgă refuză să recupereze pentru comună, de la o firmă a patronului Marcel Iacob (producătorul de mezeluri) un teren de 4,4 ha dăruit ilegal de fosta primăriță și pentru care milionarul plătește Primăriei Săbăoani numai 20 de bani metrul pătrat pe an @ L-am întrebat pe Florin Vîrgă de ce nu respectă Legea astfel încât să treacă la rezilierea contractului cu Marcel iar acesta a oferit un răspuns halucinant @ Să mai precizăm că această clică penală din Primăria Săbăoani este protejată de procurorii de la Parchetul Roman, care închid toate dosarele cu urmărire penală începută de judecători

Marcel Iacob, milionar în euro din fabricarea mezelurilor plătește Primăriei Săbăoani o chirie de numai 20 de bani pe metrul pătrat, pentru un teren în suprafață de 44.252 mp. Terenul a fost atribuit ilegal firmei Zoosab SRL (cealaltă firmă a lui Marcel Iacob) în anul 2014 de fosta primăriță Valeria Dascălu cu ajutorul protejatului său, Florin Vîrgă. Astfel, concesionarea s-a făcut printr-o hotărâre a Consiliului Local Săbăoani, inițiată în martie 2014 de Valeria Dascălu în calitate de primar și susținută de Florin Virgă în calitate de consilier local și președinte de ședință. Marcel Iacob le-a tras o țeapă uriașă locuitorilor din Săbăoani. Marcel Iacob a cerut Consiliului Local Săbăoani să-i dea la un preț de nimic suprafața 44.252 mp susținând că are nevoie să amenajeze o fabrică de biogaz. A promis locuri de muncă, impozite vărsate în bugetul local etc. Atribuirea terenului s-a făcut ilegal deoarece conform legislației care guvernează domeniul public, Primăria Săbăoani trebuia să organizeze licitație, fiind vorba despre o bună parte din pășunea comunală. În schimb, terenul i-a fost atribuit direct, fără licitație, cu o redevență de 10.000 lei pe an, adică 20 de bani pentru un metru pătrat. Asta, în condițiile în care numai la nivelul anului 2022,  Zoosab SRL  a raportat un profit  9.169.740 lei adică 1,8 milioane euro. Marcel a tras comunei o țeapă de zile mari. Nu a făcut nicio fabrică de biogaz. După 10 ani, pe acest teren se află bazine cu dejecții provenite de la vaci (foto). În aceste condiții contractul încheiat de Primăria Săbăoani cu SC Zoosab SRL trebuia reziliat.

Virgă vrea să mențină pomana pentru Marcel

În aceste condiții l-am întrebat pe Florin Vîrgă de ce nu reziliază contractul cu SC Zoosab SRL. Redăm mai jos discuția cu Florin Vîrgă.

Dezvăluirea.ro: ‘’Bună ziua domnule primar! De ce nu reziliați contractul cu Zoosab SRL? În 10 ani nu a respectat acest contract, nu a construit fabrica de biogaz’’.

Florin Vîrgă: ‘’Pentru că are autorizație de construire emisă de Consiliul Județean’’.

Dezvăluirea.ro. ‘’Bun, dar autorizația este valabilă un an’’.

Florin Vîrgă. ‘’Se poate prelungi cu  încă un an’’.

Devăluirea.ro: ‘’De acord, deci contractul trebuia reziliat în anul 2016 maxim 2017, suntem în 2024 și nu ați făcut nimic’’.

Florin Vîrgă: ‘’Eu nu vă mai spun nimic’’.

terenul concesionat catre Zoosab-
terenul concesionat catre Zoosab-

După aceea, Vîrgă a închis telefonul. Consilierul local Eugen Cobzaru a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru rezilierea contractului dar inițiativa a fost respinsă de majoritatea aleșilor controlați de Vîrgă.

Prim-procurorul supravegheză alegerile locale în județ

procuror Neculai Ionut Claudiu
procuror Neculai Ionut Claudiu

Împotriva cuplului Dascălu-Vîrgă au fost depuse mai multe plângeri penale atât de consilierul local Eugen Cobzaru cât și de cetățeni din comună. Deși în cele mai multe cazuri, începerea urmăririi penale împotriva Valeriei Dascălu și a lui Florin Vîrgă a fost dispusă de judecătorii de la Judecătoria Roman, parchetul local condus acum de procurorul Claudiu Ionuț Neculai a clasat toate dosarele. Recent a mai fost clasat un dosar la numai trei zile după ce jurnaliștii Dezvăluirea.ro au întrebat care este stadiul ‘’cercetărilor’’. De remarcat este că, același procuror Claudiu Ionuț Neculai a cerut să fie repartizat pe funcția de șef de circumscripție electorală la Neamț, adică să coordoneze și să supravegheze corectitudinea alegerilor la care va candida și Vîrgă pentru încă un mandat (vezi aici). Dacă va supraveghea acest proces electoral așa cum a făcut și cu monitorizarea dosarelor penale care i-au privit pe Dascălu și Vîrgă atunci suspiciunile noastre privind lipsa de obiectivitate vor fi pe deplin justificate. Dar acest subiect îl vom dezvolta în edițiile următoare. În articolul repostat mai jos puteți citi despre afacerea silozurilor care au mutilat comuna.

Cea mai mare comună din Moldova mutilată de corupție. Primăriță ‘’spălată’’ de procurorul detergent

 

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.