Cea mai mare comună din Moldova mutilată de corupție. Primăriță ‘’spălată’’ de procurorul detergent

17746
Valeria Dascalu si silozurile
Valeria Dascalu si silozurile

@ Comuna Săbăoani este cea mai mare și una dintre cele mai frumoase comune din Moldova @ Aici, se păstrează încă obiceiurile ceangăilor, datini protejate de Comisia Europeană  @ Drama acestei comune este faptul că este condusă de o administrație coruptă @ Fosta primăriță Valeria Dascălu a autorizat ilegal o monstruozitate în centrul comunei, două silozuri lipite de casele oamenilor, mutilând pentru totdeauna cel mai frecventat loc din Săbăoani @ Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman au pasat dosarul de la unul la altul până când, recent au constatat că faptele s-au prescris @ Tragedia acestei comune este că, deși nu mai ocupă funcția de primar, Valeria Dascălu, controlează în continuara Primăria Săbăoani, actualul primar, Florin Vîrgă nefiind decât o unealtă în mâna acesteia

Săbăoani, județul Neamț, cea mai mare comună din Moldova este controlată de o administrație coruptă, protejată de procurori incompenți sau rău-voitori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman. În ediția de astăzi, arătăm cum a reușit această administrație coruptă să mutileze estetic această comună, pentru o lungă perioadă de timp și totul s-a putut întâmpla cu complicitatea acestor procurori. Astfel, în urmă cu aproape 10 ani în centrul comunei a fost autorizată o monstruozitate, două silozuri lipite de casele oamenilor. Nicăieri n-o să vedeți așa ceva, construcții industriale, în zonă de locuit. Acest lucru este împotriva oricăror legi urbanistice.

Doi monștri uriași păzesc centrul comunei

silozurile din centrul comunei Săbăoani
silozurile din centrul comunei Săbăoani

Dacă ar avea o administrație competentă, comuna Săbăoani ar putea câștiga foarte mulți bani din turism, fiind păstrătoare a obiceiurilor ceangăilor, una dintre cele mai fascinante populații de catolici din Moldova, cu un trecut istoric glorios. În loc să valorifice acest lucru, fosta primăriță a autorizat lângă casele tradiționale din centru, în spatele Monumentului Eroilor, două silozuri nu departe de locuințe cu arhitectură tradițională. Pentru a da o aparență de legalitate acestei porcării, fosta primăriță Valeria Dascălu a impus în Consiliului Local modificarea Planului Urbanistic General astfel încât zona în care au fost ridicate silozurile, UTR1, să fie declarată zona industrială. Ați mai auzit comună care să facă din centrul său o zona industrială? Cele două silozuri sunt lipite și de casele din zona sensului giratoriu din centrul comunei Săbăoani. Pentru cele două silozuri au fost emise două autorizații și anume autorizația nr.46/24.09.2014 și autorizația nr.55/28.11.2014. La scurt timp, după aceea, în urma unui control Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că cele două autorizații au fost emise ilegal. Asta, deoarece, firma care le-a construit SC Laricris Trans SRL nu a obținut acordul vecinilor, familia Dămoc. Mai mult decât atât, în anul 2018, Curtea de Apel Bacău a dispus anularea celor două autorizații de construire iar Primăria Săbăoani a fost obligată să-i despăgubească pe Tereza și Francisc Dămoc cu 4.000 lei.

Valeria Dascălu si Ionel Arsen
Valeria Dascălu si Ionel Arsen

Cum au mușamalizat procurorii din Roman dosarul penal

Fiind vorba despre două autorizații emise ilegal familia Dămoc și Eugen Cobzaru, consilier local și activist civic înverșunat au depus plângeri penale pentru abuz și neglijență în serviciu împotriva funcționarilor din primărie (Aneta Ciobanu-șefă compartiment urbanism și Maricica Robu-secretarul primăriei) și a fostei primărițe, Valeria Dascălu, adică împotriva persoanelor care au semnat și eliberat cele două autorizații de construire ilegale. Plângerea panală a fost depusă în iulie pe 20 iulie  2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman iar pe data 30 iulie a început urmărirea penală. După trei luni procurorul de caz clasează dosarul dar decizia este anulată de primul procuror al Parchetului Judecătoriei Roman. După aceea timp de 3 ani dosarul s-a plimbat pe la Poliția Săbăoani, IPJ Neamț iar la parchet până când procurorii au încercat iar să-l îngroape. De vreo trei ori procurorii din Roman au încercat să le scoată nevinovate pe, Maricica Robu, Aneta Ciobanu și Valeria Dascălu și tot de atâtea ori, Judecătoria Roman le-a spus că greșesc, desființându-le ordonanțele de clasare și dispunând să se completeze cercetările în acest dosar până când se va stabili gradul de vinovăție al fiecareia.

Dosarul a ajuns la ‘’procurorul detergent’’

procuror Dragoș Vărgănici
procuror Dragoș Vărgănici

Ultima ordonanță de clasare desființată de judecători a fost emisă de procurorul Dragoș Vărgănici, care a fost și șef al Parchetului Roman. Despre acest procuror am vorbit recent deoarece s-a transferat la Iași, unde continuă să facă ceea ce a început la Roman, adică să îngroape dosare cu funcționari cu posturi de conducere care încalcă Legea (vezi articolul repostat mai jos). La data de 9.02.2021, Vărgănici emite o nouă ordonanță de clasare, prin care le scoate nevinovate pe cele trei femei, aducând un argument halucinant, incredibil. Este greu de crezut că un procuror a putut debita așa ceva. După ce veți citi argumentul invocat de Vărgănici să nu uitați să vă faceți cruce. ‘’Atât în cazul suspectelor Dascălu Valeria și Robu Maricica cât și în cazul inculpatei Ciobanu Aneta, nu există norme legale, stabilite prin acte adoptate de Parlamentul României sau prin ordonanțe emise de Guvernul României, care să reglementeze modalitatea de executare a acestor atribuții de serviciu în raport de care suspectele și inculpata să poată determina, fără echivoc, care este modalitatea de executare a acestor atribuții de serviciu în caz contrar acestea supunându-se sancțunilor penale’’, arată Vărgănici.

Adică, în toată țara DNA și celelalte parchete au trimis în judecată funcționari și primari pentru că eu emis ilegal autorizații de construire, numai pentru procurorul Vărgănici, Legea nu este suficient de clară pentru a le trimite în judecată pe cele trei femei.

Judecătorul i-a reproșat procurorului că a  mușamalizat dosarul

Familia Dămoc și Eugen Cobzaru au atacat în instanță ordonanța de clasare. Judecătorii le-au admis plângerea și i-a reproșat lui Vărgănici că a făcut o anchetă superficială și a interpretat legea cum a vrut el astfel încât să mușamalizeze dosarul. ‘’În considerarea probatoriului administrat în cauză judecătorul de cameră preliminară consideră că soluția de clasare este greșită. În dezacord cu procurorul de caz apreciem că soluția de clasare dispusă în cauză nu este temeinică, fiind consecința lipsei de rol activ în aflarea adevărului concretizată în omisiunea administării unui probatoriu complet și administrarea greșită  probelor adminstrate și a reglementărilor cu caracter normativ relevante. Suspectele nu au acționat din culpă ci cu intenție directă’’, au arătat magistrații Judecătoriei Roman (vezi aici).

Judecătorii au dispus reluarea cercetărilor dar procurorii au ținut dosarul până când faptele s-au prescris. Recent a fost emisă o nouă ordonanță de clasare pe motivul că s-au prescris faptele. Adică, nu se mai poate face nimic, s-a ajuns acolo unde a vrut procurorul Vărgănici, dosarul a fost îngropat definitiv. Acesta este un magistrat care va dori pensie specială.

De ce nu demolează Vîrgă silozurile?

Florin Vîrgă-primar Săbăoani
Florin Vîrgă-primar Săbăoani

Pentru că Florin Vîrgă a ajuns primar cu sprijinul Valeriei Dascălu. Cei doi sunt mână în mână. Soția lui Vîrgă este angajată în prezent la filiala județeană Neamț a Asociației Comunelor din România (ACOR) entitate condusă de Valeria Dascălu. La rândul său, Florin Vârgă aduce beneficii financiare familiei Dascălu. Toți cetățenii din Săbăoani care au de făcut acte notariale sunt trimiși direct  la biroul notarial din Roman, al fiicei fostei primărițe, Oana Dascălu. Legea spune că cetățenii pot apela la orice notar din Roman dar actele care urmează să fie autentificate sunt trimise direct de primărie la Oana Dascălu, oamenilor nu li se dă de ales. Concluzia, cele doua silozuri pot fi demolate deoarece nu mai au autorizație dar cine să facă asta daca Vîrgă este doar o prelungire a Valeriei Dascălu? Vom reveni.

Despre locuitorii din Săbăoani

Spuneam mai sus că Săbăoani este cea mai mare și una dintre cele mai frumoase comune din Moldova. Mai spuneam că are un trecut eroic. Strămoșii actualilor locuitori din Săbăoani au fost singurii din Moldova care s-au răsculat în 1831 împotriva regimului feudal (vezi aici). De asemenea, în anul 1949 locuitorii din Săbăoani s-au alăturat locuitorilor din Butea și din celelalte comune catolice de pe malul Siretului după ce Securitatea l-a arestat pe Episcopul Anton Durcovici (vezi aici). De ce urmașii acestora nu se revoltă acum împotriva corupției?

 

Directoarea de la Finanțe acuzată de delapidare trimisă de procuror să lucreze unde a furat. A iertat-o definitiv

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.