Jaf la Raducaneni! Primarul plateste drumurile facute cu materiale furate de la stat

8504
Viorel Ilie primar Raducaneni1 montaj-
Viorel Ilie primar Raducaneni1 montaj-

@ Primaria comunei Raducaneni foloseste materiale de constructii obtinute ilegal pentru un proiect de ”modernizare” a drumurilor comunale platit cu 6 milioane lei  din bugetul local @ Desi suma este imensa, 6 milioane lei, primarul Viorel Ilie foloseste pentru drumuri, nisipul pe care i-l aduce in baza unui contract prietenul sau Ghiorghe Telechi, patron al firmei Telechi SRL, companie abonata la contracte cu Primaria Raducaneni @  Problema este  ca respectiva cariera de nisip nu este autorizata de statul roman, nu este platit statului roman asa cum prevede Legea deci este furat @ „Eu am un contract cu Primaria Raducaneni sa-i pun la dispozitie utilaje pentru a  transporta acest nisip. Toate primariile din aceasta zona au astfel de cariere”, a spus Gheorghi Telechi @ Primarul a Viorel Ilie a luat-o la fuga atunci cand  jurnalistii Dezvaluirea.ro l-au abordat pentru a-i cere unele explicatii

Fostul politist Viorel Ilie, acum primar la Raducaneni pare sa fi uitat cum este sa fii de partea Legii, si asta de cand a intrat in politica. Ilie a intrat in randul politicienilor pusi pe combinatii dubioase cu banii statului si nu vrea sa dea socoteala nimanui, nici macar Consiliului Local. Astfel, in prezent Primaria Raducaneni foloseste pentru lucrarile de la drumuri comunale (pietruire, asfaltare) materiale de constructii furate  pur si simplu de la statul roman. In prezent, Primaria Raducaneni deruleaza un proiect de asfaltare de vreo 6 milioane lei, pentru drumuri satesti. Suma, 6 milioane lei este mai mult decat suficienta pentru a procura materialele de asfaltare in conditii legale, de la firmele specializate in comercializarea acestora. In loc sa procedeze legal, primarul, acum pesedistul Viorel Ilie, foloseste nisip extras de la o cariera amenajata ilegal in localitatea Bohotin. Nisipul este extras si transportat de firma Telechi SRL, patronata de Ghiorghe Telechi. Firma acestuia este abonata de ani de zile la contracte  cu Primaria Raducaneni, inclusiv la cele care  privesc drumurile.

Fura din avutul statului

cariera ilegala de nisip Bohotin

Pentru a intelege faptul ca nisipul este furat de la stat se cuvine sa facem unele precizari. Conform Constitutiei, resursele subsolului sunt in proprietatea statului roman. Cei care vor sa extraga aceste resurse (ape minerale, carbuni, petrol, roci precum nisipul) trebuie sa achite statului roman  o  taxa in functie de  cantitatea pe care vor  sa o  obtina. Nisipul  este o resura minerala din categoria rocilor. Exploatarea resurselor minerale se poate face numai cu licenta si autorizatie, avize gestionate de Agentia pentru Resurse Minerale. „Noi nu am autorizat nici o cariera de nisip in comuna Raducaneni. Primaria nu este abilitata sa desemneze un agent economic sa extraga nisip”, ne-au transmis reprezentantii Agentiei pentru Resurse Minerale.

In ce buzunare intra diferenta de bani?

Prin urmare firmele executa lucrarile de la drumurile din Raducaneni realizeaza economii  insemnate prin faptul ca nu mai cumpara acest nisip ci il extrag pur si simplu gratis dintr-o cariera ilegala de la Bohotin. Dupa cum am mai spus, proiectul de asfaltare care se deruleaza in prezent are o valoare de 6 milioane lei iar valoarea este calculata inclusiv pentru achizitionarea nisipului, asfaltului, pietrei etc. Nisipul nu se mai cumpara dar primaria plateste devizele ca si cum si acest material ar fi achizitionat in conditii legale. Deci, firmele de constructii realizeaza o economie insemnata? Ce se intampla mai departe cu banii economisiti?

nisipul extras folosit la drumuri in Raducaneni

 

Viorel Ilie a luat-o la fuga

Jurnalistii Dezvaluirea.ro s-au deplasat pana la sediul Primariei Raducaneni pentru a discuta aspectele de mai sus cu primarul comunei Viorel Ilie. Cand a auzit ca a intrat un jurnalist in primarie, primarul s-a ascuns intr-un birou si a fugit pe o usa din dos. L-am vazut pe geam si am coborat in fuga. Ilie s-a urcat in masina si cu  portiera intredeschisa a spus ca nu are timp de discutii si ca trebuie sa ajunga urgent undeva. L-am intalnit pe drumul de  intoarcere spre Iasi, inspecta lucrarile la drumuri, cele de care am  pomenit mai sus.  L-am abordat din nou si a inceput iar sa fuga spunand ca nu vrea sa raspunda la nici o intrebare. „Ma hartuiesti, te dau in judecata, chem Politia”, a spus Ilie in timp ce se ducea panicat spre masina pentru a fugi din nou. Publicam fotografiile realizate in aceste momente.

Dupa vreo doua ore l-am sunat pe Viorel Ilie in speranta ca si-a mai revenit si ne va oferi unele explicatii. A inchis brusc telefonul.

 

Telechi: ”Am hartie de la primarie”

Ghiorghe Telechi

Contactat telefonic, Ghorghe Telechi, patronul Telechi SRL a spus ca a inceput sa care nisip de la cariera din Bohotin in baza unei adrese emisa de primarie. „Am o hartie de la primarie prin  care imi cere sa transport nisip. Am vreo 5 cariere in aceste comune din care transport. Toate comunele procedeaza asa. Daca am autorizatie?. Cine sunteti dumnevoastra sa-mi spuneti daca am autorizatie? Nu-i treaba dumnevoastra ce contracte mai am eu cu primaria. Ma denigrati si o sa  va dau in judecata. M-ati  mai denigrat. De ce ma hartuiti?”, a spus Telechi.

In ultima propozitie acesta s-a referit la faptul ca, in urma cu trei ani, subsemnatul a publicat intr-un saptamanal iesean doua articole in  care se  arata ca Telechi a procedat si in  comuna Costuleni in aceiasi maniera in care lucreaza in prezent la Raducaneni (vezi aici si aici  cele doua articole). Telechi extragea nisip dintr-o cariera ilegala si-l folosea la drumurile din Costuleni. La acea  vreme, Agentia de Resurse Minerale a inaintat catre  IPJ Iasi o sesizare penala dar nici pana astazi nu a primit un raspuns.

Ca si Ilie, Telechi se simte hartuit cand ii se pun intrebari legate de averea publica. Noi, contribuabilii nu suntem hartuiti ca de 30 de ani banii publici se cheltuie in dispretul Legii, prin  cardasii intre primari si afaceristi, politicieni si afaceristi si de aceea nu ne mai ajung fondurile sa facem autostrazi?

Satenii sunt revoltati

Dumitru Mardare

Satenii din Bohotin, unde Telechi a amenajat cariera ilegala, conform spuselor sale, cu ”hartie de la primar” sunt disperati de faptul ca masinile de tonaj mare le-au zguduit casele iar nisipul rezidual exploatat fara un proiect  a fost luat de ape si au intrat in curtile lor. Mai mult decat atat, localnicul Dumitru Mardare sustine ca respectiva cariera de nisip a fost amenajata ilegal pe terenul sau. „L-am intrebat si eu pe primar de ce vin camionele lui Telechi sa ia nisip de pe terenul meu. Nu a vrut sa-mi dea nici o explicatie. Din  cauza camioanelor, a trepidatiilor mi s-a colmatat fantana, tuburile de la fantana mi s-au deplasat. Nisipul luat de apa mi-a inundat gospodaria”, a spus Dumitru Mardare.

Secrete si fata de Consiliul Local

Si consilierii locali se plang de faptul ca primarul nu da deloc dovada de transparenta in ce priveste cheltuirea banilor comunei. „Si noi suntem socati de atitudinea primarului Viorel Ilie. Nu vrea sa ne spuna nimic legat de acest proiect de asfaltare a drumurilor. Foloseste nisip din cariera de la Bohotin care nu este autorizata, nu este certificat de calitate pentru acest nisip. Asa procedeaza de cand a iesit primar”, a spus Marcel Lupu, consilier local.

Alte intrebari pentru primarul Ilie

Prezentam mai jos doua intrebari importante pe care i le-am fi adresat primarului Viorel Ilie daca acesta nu ar fi fugit:

  1. Este adevarat ca pentru magazia de lemne din curtea primariei (foto) a platit 60.000 lei din bugetul local?
  2. Este adevarat ca impreuna cu functionari din subordine au incasat sporuri (15-25 la suta din salariu) pentru implementarea proiectului european de modernizare a pietei din Raducaneni iar dupa aceea nu s-a mai realizat? Publicam o poza  cu piata pentru a arata ca a ramas in stadiul in care locuitorii o stiu de ani de zile.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.