Directoarea de la Finanțe acuzată de delapidare trimisă de procuror să lucreze unde a furat. A iertat-o definitiv

1097
Carmen Damacianu si Dragos Vărgănici
Carmen Damacianu si Dragos Vărgănici

@ Decizie revoltătoare a procurorului ieșean Dragoș Vărgănici în dosarul în care Carmen Dămăcianu, fost director la Direcția de Finanțe Iași a fost cercetată pentru delapidare @ Zilele trecute, procurorul Dragoș Vărgănici a decis s-o ierte definitiv pe Carmen Dămăcianu și a dispus prin ordonanță ‘’renunțarea la urmărirea penală’’ @ În baza acestui document emis de procurorul Vărgănici, Carmen Dămăcianu solicită să fie repusă pe funcția de șef la Finanțe, poziție din care a delapidat banii statului

Furi o găină, faci pușcărie. Ești pe o poziție de șef în sistemul public și furi banii statului, scapi definitiv de pedeaspsă.  Zilele trecute, procurorul Dragoș Vărgănici de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a luat o decizie strigătoare la cer în dosarul în care Carmen Dămăcianu, fost director în cadrul Direcției de Finanțe Iași, a fost urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Zilele trecute, Dragoș Vărgănici a decis cu de la sine putere să o ierte definitiv pe Carmen Dămăcianu. Nici măcar nu s-a sinchisit să-i propună acesteia un acord de recunoaștere a vinovăției, o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendare sau cel puțin cu amânare, nimic. Vărgănici a dispus renunțarea la urmărire penală, obligând-o pe Dămăcianu să presteze doar 30 de zile de muncă în folosul comunității la Primăriea Iași. Vărgănici a ajuns la această pedeaspsă după ce a schimbat și încadrarea faptelor puse în sarcina lui Dămăcianu. Acesta nu a mai acuzat-o de delapidare în formă continuată și de fals în formă continuată ci de înșelăciune și fals, ambele în formă continuată. Cererea de renunțare la urmărirea penală a fost trimisă pentru confirmare la Judecătoria Iași (vezi aici).

Dosar făcut în bătaie de joc

Carmen Dămăcianu a fost trimisă în judecată de un alt procuror, în anul 2021 pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Aceasta a fost trimisă în judecată deoarece a furat banii pe care 6 ieșeni îi aveau de primit de la bugetul de stat, falsificând un număr de 6 cereri de rambursare.  Suma totală delapidată în acest mod de Carmen Dămacianu s-a ridicat la 12.288 lei. După doi ani de staționare în cameră preliminară, la data de 21.09.2023, Tribunalul Iași a restituit rechizitoriul Parchetului Judecătoriei Iași după ce au fost descoperite unele neregularități, pe care procurorii nu le-au remediat.

Mai bine se făcea popă pentru corupți

După restituirea la parchet, dosarul a ajuns la procurorul Dragoș Vărgănici, care între timp se transferase de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Fost polițist la IPJ Iași, la Serviciul de Investigare a Fraudelor în perioada în care era condus de comisarul Petrică Bălteanu, Vărganici a intrat în magistratura în anul 2017. A debutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, unde din anul 2020 a devenit șef. Și la Roman, Vărgănici i-a iertat pe toți. A deschis dosarul cu podul de la Luțca care s-a prăbușit după inaugurare și acest dosar tot deschis a rămas. Din poziția de procuror și șef la Roman, Vărgănici a îngropat multe dosare cu funcționari acuzați de abuzuri și alte infracțiuni cum este cel al lui Carmen Dămăcianu. Unele dintre aceste dosare se referă la Florin Vârgă, primarul comunei Săbăoani iar soluțiile de clasare date de Vărgănici au fost invalidate de instanță. Despre acestea vom vorbi într-o ediție următoare.

Directoarea de la Fisc care a fost prinsă la furat a luat și primă de concediu. Procurorii se fac că plouă

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.