Cum să furi 500.000 euro de la stat și să rămâi cu banii. Un notar din Iași a reușit asta

1786
notar Mihai Suleap
notar Mihai Suleap

@ Se implinesc aproape 10 ani de cand statul roman se chinuie sa recupereze de la notarul Mihai Suleap circa 500.000 euro reprezentand taxe si impozite neachitate catre stat @ DNA l-a trimis in judecata pentru ca n-a platit banii, judecatorii l-au achitat @ Fiscul a incercat sa recupereze banii pe cale civila dar a pierdut procesul

Notarul Mihai Șuleap a gasit metoda perfecta de a fura bani de la stat si a scapa nepedepsit. Astfel, se implinesc aproape 10 ani de cand Directia Regionala de Finante incearca sa recupereze de la notarul ieșean Mihai Șuleap suma de 2.278.866 lei reprezentand „prejudiciu adus bugetului de stat prin reținerea si nevirarea in termen de 30 de zile de la scadenta a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținerea la sursa ce au fost stabilite in perioada 2010-2014” dar nu reușește sa faca nici un progres real. Mihai Suleap a retinut de la clienti impozitele pe tranzactii incasate de la clienti dar in loc sa vireze banii la buget i-a bagat in buzunar. De aceea, pe 20 octombrie 2014, DNA Iași l-a trimis in judecata pentru abuz in serviciu (vezi aici). Numai ca in octombrie 2017, Curtea de Apel Iasi l-a achitat dar in judecatorii au precizat ca Fiscul are posibilitatea sa-si recupereze banii pe cale civila.

Statul ramâne cu buzele umflate

In consecinta in luna iunie a anului 2019 Directia Regionala de Finanta da in judecata Birou Notar Public Mihai Suleap, deschizand astfel o actiune in pretentii pentru a recupera suma indicata mai sus adica 2.278.866 lei. Supriza insa, nici de aceasta data statul nu reuseste sa-si recupereze banii. Motivul, notarul Mihai Șuleap și-a incetat activitatea iar Biroul Notarial nu are personalitate juridica. „Întrucât reclamanta a formulat acțiunea in contradictoriu cu o entitate fără personalitate juridica, iar notarul public, reprezentantul entității si-a încetata activitatea- conform certificatului înaintat de camera notarilor, in cauza sunt aplicabile dispozițiile art. 36 teza I C. proc. civ. prevede că legitimarea procesuală rezultă din identitatea dintre părți și subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecății, instanța in temeiul art 40 din codul civil, va admite excepția si va respinge cererea de chemare in judecata”, se arata in motivarea sentintei de respingere a cererii Fiscului (vezi aici).

In consecinta, statul ramane cu buzele umflate iar Șuleap a ramas cu banii.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.