Curtea de Conturi trimite procurorilor un jaf de miliarde. Un primar și-a falimentat comuna

4630
Grigore Corciova - primar Schitu Duca
Grigore Corciova - primar Schitu Duca

@ Camera de Conturi Iași a decis să formuleze plângere penală în urma controlului de la Primăria Schitu Duca, judetul Iași @ Într-o ediție anterioară am arătat ca inspectorii Camerei de Conturi au constatat nereguli grave la această primărie @ Astfel, comuna trebuia sa achite firmei de construcții care a asfaltat drumurile penalități de 2 milioane lei pentru ca în procesul civil care a vizat pretențiile companiei avocatul Primăriei Schitu Duca nici măcar  nu s-a prezentat

Rezumatul jafului de la Primăria Schitu Duca, scos la lumină de inspectorii Camerei de Conturi: studii de fezabilitate pentru proiecte de investiții, plătite de două ori, penalități de aproape 2 milioane lei platite firmei care a asfaltat drumurile deoarece avocatul primăriei nu s-a prezentat la proces, nu s-a gasit pe drumuri intreaga cantitate de piatra cumpărata de primărie iar angajatii primariei au incasat niste sporuri nejustificate. Din aceste motive Camera de Conturi Iași a decis să formuleze plângere penală.

Despre constatările Camerei de Conturi la Primăria Schitu Duca am vorbit într-o ediție anterioară in articolul repostat mai jos. Am arătat de exemplu că  primarul Grigore Corciovă a platit de doua ori niste studii tehnice si studii topografice. Banii au fost incasati pentru studii geotehnice Geosond SRL si pentru studii topografice de SC Myrunacad SRL. Studiile respective au vizat proiectele de aductiune a retelelor de apa si canalizare in comuna Schitu Duca. Dar, pentru realizarea acestor studii geotehnice si topografice Primaria Schitu Duca avea deja incheiat un contract cu  SC Pro Activ  Consulting SRL care in oferta de peste 300.000 lei privind realizarea studiului de fezabilitate in vederea realizarii retelelor de aductiune a precizat ca va face si studiile geotehnice si topografice. Prin urmare studiile respective au fost plătite odată către SC Geosond SRL si SC Myrunacad SRL și a doua oară către SC Pro Activ  Consulting SRL.

Drumurile, cea mai mare gaură in buge

Cele mai grave abateri se referă la contractul de modernizare a drumurilor comunale, respectiv DC 35 (DN 24- Canton Silvic Popuțoaia), Modernizarea strada Mănăstirii (DN 24 Poiana Slobozia), Modernizare strada  principală Poieni” de catre firma Conest SA in baza unui contract cu o valoare de  6.952.446 lei inclusiv TVA și o durată de 48 de luni. Fostul primar Mihai Mihalache a încheiat cu Conest un contract multi anual urmand ca banii sa fie platiti in 5 ani. La finalul lui 2021, adica la finalul primului an de mandat a lui Corciovă, Primaria Schitu Duca datora Conest 2.242.582 lei. Ori, Curtea de Conturi afirma ca primarul Cociorva nu a platit banii datorati Conest desi avea bani in buget si din acest motiv societatea a castigat în instanță penalități de 1.445.929,3 lei. Asta deoarece avocatul primăriei nu a depus întâmpinare și nici nu s-a prezentat la proces. În perioada următoare firma Conest urmeaza sa execute silit primaria. Suma pe care  o are de recuperat reprezinta bugetul de cheltuieli materiale al primăriei pentru un an. Asta inseamna faliment, primaria nu va avea bani sa functioneze. Mai mult, inspectorii nu au gasit nici cantitatea de piatra care trebuia pusa pe drumurile comunale. ‘’S-a constatat caracterul incomplet al datelor și informațiilor înscrise pe documentele de livrare a produselor de balastieră și cel sustenabil al informațiilor cu privire la cantitatea de material furnizată și respectiv decontată de unitate”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Primarul a fost avertizat

Inspectorii Camerei de Conturi au avertizat ca vor face plangere penala in cazul in care nu se vor face demersuri de recuperare a prejudiciilor. Primarul Grigore Corciovă a ales să conteste in instanta raportul Camerei de Conturi. ’Nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii si a neurmăririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu inchioarea de la 3 luni la un an sau amendă conform prevederilor art.64 din Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi’’, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Curtea de Conturi: fraudă de miliarde la o primărie din județ. Primarul amenințat cu închisoarea

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.