Curtea de Conturi: fraudă de miliarde la o primărie din județ. Primarul amenințat cu închisoarea

28709
Grigore Corciova - primar Schitu Duca
Grigore Corciova - primar Schitu Duca

@ Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi in urma unui control efectuat la Primaria Schitu Duca @ Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit prejudicii de miliarde și au dispus recuperarea banilor de catre conducerea primariei, in caz contrar urmand a fi intocmita o sesizare penala @ ‘’Nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii si a neurmăririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu inchioarea de la 3 luni la un an sau amendă conform prevederilor art.64 din Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi’’, se arata in raportul Curtii de Conturi @ Primarul Grigore Corciovă a platit de doua ori niste studii pentru niste proiecte, salarii si sporuri nejustificate de 366.700 lei si mai mult decat atat o firma care a asfaltat drumurile a castigat in instanta penalităti de  1.445.929,3 lei pentru că avocatul Consiliului Local Schitu Duca nici macar nu a depus întâmpinare

Nereguli de miliarde descoperite recent de Curtea de Conturi la Primăria Schitu Duca. Neregulile sunt ata de grave incat inspectorii Curtii de Conturi au dispus de urgent recuperarea banilor in caz contrar urmand a fi depusa o sesizare penală. Astfel, in primul rand s-a constatat ca în ultimii ani angajatii Primariei Schitu Duca au incasat sporuri salariale nejustificate in valoare de 366.700 lei. Este vorba despre sporuri pentru ‘’conditii vatamatoare de munca’’ dar si un spor de 12,5 la suta acordat de asemenea in afara Legii.

Studii plătite de doua ori

S-a constatat de asemenea ca primarul Grigore Corciovă a platit de doua ori niste studii tehnice si studii topografice. Banii au fost incasati pentru studii geotehnice Geosond SRL si pentru studii topografice de SC Myrunacad SRL. Studiile respective au vizat proiectele de aductiune a retelelor de apa si canalizare in comuna Schitu Duca. Dar, pentru realizarea acestor studii geotehnice si topografice Primaria Schitu Duca avea deja incheiat un contract cu  SC Pro Activ  Consulting SRL care in oferta de peste 300.000 lei privind realizarea studiului de fezabilitate in vederea realizarii retelelor de aductiune a precizat ca va face si studiile geotehnice si topografice. Prin urmare studiile respective au fost plătite odată către SC Geosond SRL si SC Myrunacad SRL și a doua oară către SC Pro Activ  Consulting SRL. „Înregistrarea în contabilitate și recuperarea integrală a prejudiciului, împreună cu foloase nerealizate, datorat de angajarea de cheltuieli și efectuarea de plâți în sumă de 157.000 lei pentru servicii de realizare studii geotehnice și topografice, în condițiile în care acestea, conform cadrului legal aplicabil, făceau parte integrantă din ofertele asumate de SC Pro Activ  Consulting SRL pentru întocmire studii de fezabilitate în vederea realizării obiectivelor de investiții „Înființare sistem de canalizare în comuna Schitu Duca” și Înființare rețea de canalizare cu stație de epurare în comuna Schitu Duca (atât ofertate direct unitații cat și catalogul electronic SEAP”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Gaură de 14 miliarde în bugetul comunei

Cea mai mare gaura in bugetul comunei se refera la un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale. Este vorba despre execuția și finalizarea lucrărilor de „Modernizare DC 35 (DN 24- Canton Silvic Popuțoaia), Modernizarea strada Mănăstirii (DN 24 Poiana Slobozia), Modernizare strada  principală Poieni” de catre firma Conest SA in baza unui contract cu o valoare de  6.952.446 lei inclusiv TVA și o durată de 48 de luni. Fostul primar Mihai Mihalache a incheiat cu Conest un contract multi anual urmand ca banii sa fie platiti in 5 ani. La finalul lui 2021, adica la finalul primului an de mandat a lui Corciovă, Primaria Schitu Duca datora Conest 2.242.582 lei. Ori, Curtea de Conturi afirma ca primarul Cociorva nu a platit banii datorati Conest desi avea bani in buget si din acest motiv societatea a castigat în instanță penalități de 1.445.929,3 lei. Asta în conditiile în care prin Prin HCL 37/23.04.2021 pentru plata datoriei catre Conest a fost alocată suma de 100.000 lei si 900.000 lei pentru niște studii de fezabilitate pentru proiecte care nu au primit finantare. Mai mult decat atat, in procesul pentru penalitati deschis de Conest, avocatul primariei nici nu a depus intampinare. Primaria Schitu Duca a pierdut procesul dar a formulat apel, Curtea de Apel Iasi urmând să pronunțe o sentință definitivă pe 30 iunie (vezi aici).

Curtea amenință cu dosar penal, primarul face contestație

Inspectorii Curtii de Conturi au dispus recuperarea tuturor prejudiciilor din afacerile nelegale prezentate mai sus in caz contrar urmand a fi depusa o plangere penala. ’Nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii si a neurmăririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu inchioarea de la 3 luni la un an sau amendă conform prevederilor art.64 din Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi’’, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Contactat telefonic primarul Grigore Corciova a spus ca nu stie exact ce contine raportul Curtii de Conturi dar va contesta masurile impuse de inspectori. ‘’Nu stiu exact despre ce este vorba. Va invit luni la primaries a stam de vorba cu raportul in fata. Vă asigur insă ca voi face o contestatie impotriva raportului Curtii de Conturi’’, a spus Corciova.

Un vânzător de semințe calic candidatul PNL la Primăria Schitu Duca

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.