DNA a pus sechestre la Cardiologie. Iata legatura cu incendiul devastator

10635

@ Procurorii DNA Iasi au dispus zilele trecute instituirea sechestrului asigurator pe bunurile sefilor Institutului de Boli Cardiovasculare intr-un dosar de coruptie in care s-au formulat acuzatii de luare de mita si abuz in serviciu inca din anul 2012 @ Persoanele implicate sunt managerul Grigore Tinica, directorul medical Eduard Dabija, directorul economic Victor Farcasel etc. @ Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate detalii din acest dosar de coruptie

Lovitura dupa lovitura incasata de sefii Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. G.I.M Georgescu” care dupa un incendiu devastator care a distrus o buna parte din spital trebuie sa dea cu subsemnatul la Directia Nationala Anticoruptie. Insa, dincolo de reactia imediata de compatimire pe care este firesc sa o avem deoarece este vorba despre unii dintre cei mai mari specialisti in boli cardiovasculare din Romania, se pune intrebarea daca nu cumva multiplele incalcari ale Legii inregistrate la aceasta unitate medicala au condus spre acest dezastru si in consecinta lucrurile trebuie schimbate radical. Astfel, desi toata lumea credea ca DNA Iasi a uitat in sertare dosarul de coruptie deschis in 2012 la Institutul de Cardiologie iata ca zilele trecute procurorii anticoruptie au luat o decizie majora in aceasta ancheta.

Astfel, procurorii DNA Iasi au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor persoanelor care fac parte din conducerea spitalului dar si ale altor complici in limita a circa 2 milioane euro, prejudiciul estimat in acest dosar in care au fost formulate unele acuzatii de luare de mita abuz in serviciu, fals intelectual dar si de complicitate la savarsirea infractiunilor respective. Printre persoanele implicate se numare managerul Grigore Tinica, directorul medical Eduard Dabija, directorul economic Victor Farcasel etc.

Au platit lucrari fictive la blocul operator

Primele acuzatii din dosar se refera la plata unor lucrari de reparatii capitale la „Bloc operator 3, Sala Hibrida”. Procurorii anticoruptie au constatat ca sefii acestui spital au platit degeaba, in data de 29.10.2010, suma de 408.700 lei firmei Almar Med SRL efectuarea acestor lucrari in conditiile in care acestea fusesera contractate anterior de catre Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa si le si achitase firmei care le si facuse efectiv si anume SC Gemedica SRL din Bucuresti. Pentru aceasta fapta procurorii vor sa-i traga la raspundere pe toti cei trei sefi ai spitalului, Grigore Tinica, Victor Farcasel si Eduard Dabija. In plus, potrivit procurorilor acestia au platit ilegal cu suma de 1.700 lei si un diriginte de santier pe nume Anatoly Gorducala desi stiau ca nu se fac nici un fel de lucrari.

Frauda cu fonduri europene la echipamente

A venit si momentul sa explicam partea a doua a titlului si anume cea privind „legatura cu incendiul”. In acest context trebuie sa reamintim ca potrivit pompierilor incendiul care a distrus spitalul in urma cu o luna a fost declansat de o defectiune la instalatia electrica care alimenta unele echipamente. Ori, potrivit DNA pentru acest spital au fost alocate fonduri europene consistente in vederea desfasurarii procedurilor speciale de instalare si punere in functiune a echipamentelor. Problema este ca banii au fost cheltuiti dar procedurile respective nu au fost efectuate. Astfel, in anul 2012, Institutul de Cardiologie a obtinut fonduri europene pentru implementarea proiectului „Extindere si Modernizarea unui Centru de Cercetare a Tratamentului Invaziv al Fibrilatiei Atriale, ca metoda de preventie a insuficientei cardiace, prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. G.I.M Georgescu”. In cadrul acestui proiect au fost achizitionate unele echipamente ce urmau a fi instalate conform unor proceduri, persoana desemnata in proiect sa le efectueze fiind Eduard Dabija. Numai ca Dabija a luat banii, 10.000 lei dar de modul de instalare a echipamentelor nu i-a pasat. „S-a atestat nereal faptul ca Dabija Raul Eduard a desfasurat activitati de supraveghere a instalarii si punerii in functiune a echipamentelor achizitionate in cadrul proiectului mentionat desi in realitate acestea nu fusesera efectuate in perioadele amintite”, au aratat procurorii DNA.

Tinica a primit spaga o statie de epurare

De asemenea, DNA a mai constatat ca SC Gemedica SRL a platit familiei Tinica, contravaloarea unei ministatii de epurare pe care medicul a montat-o la vila sa din satul Paun, comuna Barnova. Aceasta statie de epurare ar fi fost comandata de Angela Tinica de la firma Criber Net SRL din Piatra Neamt si ar fi fost platita de Gemedica SRL care a scos din conturi pentru achizitionarea acesteia dar si montare si intretinere 30.958,96 lei la care se mai adauga 1.218 euro. De asemenea SC Gemedica SRL reprezentata de un anume Catalin Aurel Galea i-ar fi platit lui Tinica in mai multe randuri (de cel putin 7 ori) contravaloarea unor bilete de avion, cazare si participare la congrese, in valoare totala de 12.689 lei si 1.218 euro. Aceste servicii au fost achitate firmelor Paloma Tours SRL si Datib Concept SRL.

Spaga era pentru contracte

Potrivit procurorilor, in schimbul acestor contracte Tinica ar fi facilitat firmei Gemedica SRL incheierea mai multor contracte de furnizare a unor produse catre Institutul de Boli Cardiovasculare. Aceste contracte au fost incheiate in perioada 2007-2011. Este vorba de exemplu despre un contract din data de 16.06.2008 in valoare de 248.709 lei, un altul in valoare de 99.000 lei, unul din 2009 in valoare de 56.777 lei etc. Este vorba de 10 contracte si acte aditionale in baza carora, Tinica, Farcasel si Dabija au virat in conturile Gemedica SRL aproape 10 miliarde lei vechi. In plus, procurorii cred ca Tinica a luat mita si de la firma Rombiomedica SRL reprezentata de Ion Alexandru Dolofan, tot pentru a facilita acestei firme incheierea unor contracte cu Institutul de Boli Cardiovasculare. Prin urmare si SC Rombiomedica SRL a incheiat cu Intitutul peste 11 contracte de furnizare a unor produse. Tinica ar fi primit mita de la aceasta firma suma de 3.000 lei sub forma unui contract de sponsorizare incheiat in beneficiul Fundatiei de Cercetare Clinica si Experimentala Cardiovasculara Iasi, medicul fiind presedinte al acestei fundatii.

Alte spagi, alte contracte

O alta firma care i-ar fi dat mita lui Tinica este Sof Medica SRL reprezentata de un anume Marius Visinescu. Aceasta firma i-ar fi platit lui Tinica, bilete de avion, cazare la hoteluri pentru participarea la congrese in valoare totala de 16.260 lei. Congresele au avut loc la Munchen, Varsovia, Nice, Adis Abeba, New York, Philadelphia etc. In schimbm Sof Medica a incheiat cu Institutul de Cardiologie zeci de contracte in valoare zeci de miliarde in perioada 2007-2012. Valoarea acestor contracte depaseste 30 miliarde lei vechi. Si firma Silva Trading SRL, reprezentata de o anume Silvia Cecilia Covrig i-ar fi mituit pe cei de la Cardiologie. De la aceasta Tinica ar fi primit 8.014 lei si 2.050 euro prin achitarea de catre firma a contravalorii unor bilete de avion catre Lisabona si Londra dar si sub forma unor contracte de sponsorizare incheiate cu Fundatia de Cercetare Clinica si Experimentala Cardiovasculara Iasi. Si aceasta firma a incheiat in schimb, cu Institutul de Cardiologie in perioada 2007-2008, contracte in valoare de tot de circa 30 miliarde lei vechi.

Spitalul este executat silit

Chiar daca Guvernul a alocat recent fonduri pentru refacerea spitalului distrus de incendiu se pune intrebarea daca acest proiect va putea fi demarat efectiv. Asta deoarece in aceasta perioda spitalul este executat silit chiar de ANAF care trebuie sa recupereze un prejudiciu in valoare de 534.979 lei cauzat prin fraudarea unei licitatii organizate in cadrul unui proiect finantat cuu fonduri europene, altul decat cel prezentat mai sus. Aceste ilegalitati au fost prezentata de Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul „Documente incendiare. Bolnavi de inima executati silit de Fisc. Dosare de infarct la Institutul de Cardiologie” publicat pe www.dezvaluirea.ro in data de 17 februarie 2018.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.