Bomba! Judecatorii au anulat autorizatia blocului lui Bolobiță din centru

6751
Imobilul ridicat de Bolobiţă
Judecătorii au luat o decizie în cazul procesului dintre un dezvoltator imobiliar şi vecinii săi

@ Magistraţii ieşeni au pus punct procesului în care dezvoltatorul imobiliar Cristinel Costel Bolobiţă a fost chemat în judecată alături de primarul Iaşului, UAT Iaşi, Consiliul Local Iaşi, SC Auto Trans Com SRL, Gianina Bolobiţă, dar şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi pentru anularea autorizatiei de construire a blocului ridicat langa Spitalul de Boli Infectioase, pe strada Octav Botez @ Autorizatia de construire a fost anulata astazi @ Cei care i-au dat în judecată pe toţi aceştia sunt soţii Sorin şi Demetra Andrian care au casa langa acest bloc 

Miercuri, 26 octombrie 2022, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au pus punct procesului în care dezvoltatorul imobiliar Cristinel Costel Bolobiţă a fost chemat în judecată alături de primarul Iaşului, UAT Iaşi, Consiliul Local Iaşi, SC Auto Trans Com SRL, Gianina Bolobiţă, dar şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi. Magistratii ieseni au anulat autorizatia de construire a blocului ridicat langa Spitalul de Boli Infectioase, pe strada Octav Botez. „Instanţa admite excepţia de inadmisibilitate a excepţiei de nelegalitate a HCL nr. 119/ 31.03.2017 privind aprobarea PUZ pentru strada Octav Botez nr.1A, reiterată de pârâta S.C. AUTO TRANS COM S.R.L., în contradictoriu cu pârâtul Consliul Local Iaşi. Respinge ca inadmisibilă excepţia de nelegalitate a HCL nr. 119/ 31.03.2017. Respinge cererea dedusă judecăţii, formulată de reclamanţii ANDRIAN SORIN şi ANDRIAN DEMETRA în contradictoriu cu Unitatea Administrativ Teritorială Iaşi, ca urmare a admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a acestei pârâte. Respinge excepţia de nelegalitate a autorizaţiei de desfiinţare nr.311/ 3.04.2015, invocată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâţii: Consiliul Local Iaşi, DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ IAŞI, S.C. AUTO TRANS COM S.R.L., BOLOBIŢĂ COSTEL CRISTINEL şi BOLOBIŢĂ GIANINA. Admite în parte cererea formulată de reclamanţii ANDRIAN SORIN şi ANDRIAN DEMETRA în contradictoriu cu pârâţii: Primarul Municipiului Iaşi, S.C. AUTO TRANS COM S.R.L. şi BOLOBIŢĂ COSTEL CRISTINEL, BOLOBIŢĂ GIANINA şi DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ IAŞI . Dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 235/ 2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi în favoarea beneficiarilor Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina, pentru adresa str. Octav Botez nr.lA, nr.cadastral 151146 în vederea construirii de locuinţe colective. Respinge pretenţia reclamanţilor privind obligarea pârâţilor la plata daunelor materiale şi morale. Admite în parte, în aceeaşi măsură ca şi cererea principală, cererea de intervenţie accesorie în favoarea reclamanţilor, formulată de intervenientul accesoriu Andrian Titus”, se arata in sentinta (vezi aici).

Cei care i-au dat în judecată pe toţi aceştia sunt soţii Sorin şi Demetra Andrian care au casa langa acest bloc. Aşadar, în cadrul unui litigiu în contencios administrativ, reclamanţii au solicitat anularea unei autorizaţii de construire dar si a PUZ. De observat ca judecatorii au respins cererea de anulare a Planului Urbanistic Zonal. Procesul demarat de soții Sorin şi Demetra Andrian a început în septembrie 2018. Atunci, oamenii care locuiesc în zona blocului ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță au solicitat anularea autorizaţiei de construire. Soții Andrian s-au considerat cei mai afectați și au avut curajul să își ceară dreptatea prin Justiție. Aşadar, aceştia au cerut anularea autorizaţiei de construire nr. 235 din 2 martie 2018. Pe lângă anularea autorizaţiei de construcţie, în vederea ridicării de locuinţe colective, reclamanţii au mai cerut obligarea, în solidar, a pârâţilor, la plata unor daune materiale şi morale în cuantum de 100.000 de euro.

Reclamanţii au susţinut că HCL nr. 119 din 31 martie 2017 privind aprobarea PUZ pentru strada Octav Botez, nr. 1A ar fi nelegală. Imobilul vizat de aceste documente este al societăţii comerciale Auto Trans Com SRL. La un moment dat, în cadrul procesului, judecătorii au emis o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi cu solicitarea de a înainta la dosar întreaga documentaţie deţinută cu privire la imobilul monument istoric situat la adresa din Iaşi, strada Nicolae Bălcescu, nr. 17A, pentru toată perioada în care instituţia deţine informaţii începând chiar cu data încadrării imobilului în categoria indicată (dosare de clasare / declasare, cereri de orice natură, fotografii, înregistrări, acte de proprietate, identificări în teren etc.).

Ce au susţinut reclamanţii Sorin şi Demetra Andrian

Andrian Sorin și Andrian Demetra au precizat faptul că locuiesc în casa de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 17 încă din anul 1948. Potrivit reclamanţilor, acea locuinţă a fost a familiei Pogonat, care, la acea vreme, era o casă de protocol. Soţii Andrian au mai afirmat că, de fapt, conacul în care locuiau membrii familiei Pogonat este la nr. 17A, casă care a fost demolată de dezvoltatorul imobiliar, ce a ridicat un bloc.

Mai mult, soţii Andrian au spus că i-au cerut dezvoltatorului imobiliar să nu ridice un bloc acolo, deoarece îi afectează pe toți locuitorii din zonă, deoarece le-ar lua toată lumina. La rândul său, Cristinel Bolobiță a cerut respingerea acţiunii formulate de cei doi soţi ieşeni. Acesta a cumpărat terenul cu tot cu casă în anul 2014, de la un moștenitor. Totul a fost legalizat la notar. Tot terenul ar fi compus din parcele, acestea fiind alipite, în total fiind vorba de aproximativ 1.300 de metri pătrați. Pe motivul că locuința ar fi fost într-o stare avansată de degradare, terenul a fost „curăţat”.

Un ieșean a ‘’demolat’’ singur un bloc între case. Judecătorii au anulat autorizația de construire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.