Soc la Cardiologie. Managerul Tinica si complicii sai trimisi in judecata pentru coruptie

8204

@ Tribunalul a intregistrat astazi dosarul de coruptie 3813/99/2018 in care Grigore Tinica, directorul economic Victor Farcasel si Gabriel Alexoae patronul firmei Almar Med au calitatea de inculpat @ Potrivit informatiilor furnizate de portalul Ministerului Justitiei cei trei au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu

Managerul Institutului de Cardiologie „Prof.Dr. G.I.M Georgescu”, Grigore Tinica, directorul economic al unitatii medicale Victor Farcasel si Gabriel Alexoae patronul firmei Almar Med au fost trimisi in judecata de DNA Iasi pentru infractiunii de coruptie. Dosarul in care cei trei au fost trimisi in judecata a fost inregistrat astazi la Tribunal cu nr.3813/99/2018. Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Justitiei, cei trei au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la savrsirea acestei infractiuni. DNA nu a publicat deocamdata un comunicat de presa in legatura cu faptele retinute in rechizitoriu , asa cum procedeaza de obicei dar potrivit surselor noastre cele trei persoane au fost cercetate impreuna numai in legatura cu modul in care s-au derulat lucrarile de reparatii capitale la Bloc Operator Sala 3 (Sala Hibrida).

Cu privire la aceasta situatie procurorii au efectuat cercetari in legatura cu modul in care Tinica si Farcasel au platit respectivele lucrari de reparatii catre firma Almar Med SRL in conditiile in care stiau ca acestea fusesera executate de Gemedica SRL. Mai exact, muncitorii firmei Almar Med SRL lucrasera la aceasta sala de operatia dar in subantrepriza SC Gemedica SRL din Bucuresti iar beneficiar fusese Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi care le si receptionase lal data de 20.05.2009. Potrivit procurorilor, sefii Institutului de Cardiologie nu au vrut sa tina cont de acest lucru si au platit firmei Almar Med in data de 29.10.2010, suma de 408.700 lei. „La data de 29.12.2010 Farcasel Victor a semnat documentul ordonantare de plata nr.1756 prin care s-a dispus cu incalcarea prevederilor legale transferul sumei de 407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi deschis la Trezoreria Iasi in cel al SC Almar Med SRL pentru plata lucrarilor pretins executate de societate in baza contractului de lucrari nr.9354 din 7.10.2010 desi stia ca aceste lucrari fusesera executate de SC Almar Med SRL Iasi pentru SC Gemedica SRL din Bucuresti in baza contractului nr.217 din 19.12.2008 si receptionate de beneficiarul Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi la data de 20.05.2009”, au constatat procurorii anticoruptie.

In plus, potrivit procurorilor acestia au platit ilegal cu suma de 1.700 lei si un diriginte de santier pe nume Anatoly Gorducala in conditiile in care Almar Med nu realizase nici un fel de lucrari suplimentare la sala de operatie si prin urmare nu exista nici o justificare pentru suma primita de acesta. Sa mai precizam ca in legatura cu aceste lucrari a fost urmarit penal si medicul Eduard Dabija dar potrivit unor surse acuzatiile impotriva acestuia au fost clasate. In perioada respectiva Eduard Dabija a detinut functia de director medical. „Conform contractului de munca si a fisei postului semnate de Eduard Dabija ca director medical acesta nu avea ca atributii participarea in comisii de evaluare pentru achizitii publice din domeniul tehnic sau al constructiilor. Situatia faptica nu releva vreo coniventa infractionala a lui Eduard Dabija cu nici unul din coniculpatii din prezenta cauza astfel incat in mod corect a apreciat si dispus procurorul DNA”, a spus Sandra Gradinariu, avocata lui Dabija.

Un dosar imens si cu acuzatii de luare de mita

Ceea ce s-a descris mai sus este doar un mic capitol dintr-un imens dosar de coruptie care a vizat ce s-a intamplat in ultimii ani la cardiologie. Astfel, reaminti ca in acest dosar 113/P/2011 este vorba si despre faptul ca pacientii ar fi fost conditionati sa incheie contracte de sponsorizare pentru a beneficia de tratament. Valoarea celor peste 2.000 de contracte de sponsorizare este de circa 2 milioane euro. De asemenea in acest dosar s-au facut unele verificari si cu privire la unele acuzatii de luare de mita care li s-au adus lui Grigore Tinica dar si altor medici cum ar fi Igor Nedelciuc. Acestia au fost acuzati ca au primit mita de la firmele furnizoare de materiale sanitare tocmai pentru a facilita incheierea de catre aceste societati a unor contracte cu Institutul de Cardiologie.

Aspectele investigate au fost prezentate in ultima perioada de Dezvaluirea.ro in articolele cu titlul „DNA a pus sechestre la Cardiologie. Iata legatura cu incendiul devastator” si „Clanurile spagarilor de la cardiologie. Detalii exclusive din ancheta DNA„. Pentru ca portalul Ministerului Justitiei nu face referire si la astfel de acuzatii de luare de mita atunci nu exista decat doua ipoteze care pot fi luate in calcul, fie cercetarile cu privire la aceste acuzatii sa se disjuns intr-un alt dosar inregistrat la DNA, fie s-a dat pur si simplu o solutie de clasare adica medicii cardiologi au fost pur si simplu gasiti nevinovati . Dezvaluirea.ro va prezenta in perioada urmatoare solutia dispusa de procurori atunci cand aceasta va fi comunicata de DNA.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.